Prebiu: Chile vs Switzerland

June 21, 2010 by  

PERTEMPURAN antara Chile dan Switzerland sebagai pertemuan pasukan tangga teratas yang sama kumpulan dengan pasukan pilihan Piala Dunia, Sepanyol mungkin tidak akan berlaku berikutan peristiwa mengejutkan beberapa hari lalu.

Kedua-dua pasukan bersama berkongsi menduduki tangga teratas Kumpulan H selepas Switzerland menewaskan Sepanyol 1-0 dan Chile mengalahkan Honduras dengan jaringan yang sama untuk mencatat kemenangan pertama di Piala Dunia selepas 48 tahun.

Kekalahan pasukan Sepanyol dan Honduras yang akan bertemu hari ini di Johannesburg, bermakna Switzerland atau Chile akan sebelah kaki ke pusingan seterusnya jika salah satu mencatat kemenangan.

Pasukan yang akan layak ke pusingan kalah mati ini juga mungkin akan mara walaupun mencatat kekalahan pada perlawanan akhir.

Kali terakhir Chile mencatat kemenangan ialah ketika perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat apabila mereka menjadi pasukan tuan rumah pada masa itu.

Mereka selepas itu mara ke Piala Dunia empat kali tetapi gagal mencatatkan sebarang kemenangan di peringkat kumpulan.

Kedua-dua pasukan sudah bersedia untuk tidak mahu ketinggalan pada perlawanan tersebut dan menjangkakan perlawanan akan lebih terarah kepada pertembungan fizikal di udara berbanding di atas padang.

Pemain Chile akan cuba untuk melepasi benteng kental Switzerland dan menguasai kawasan tengah supaya mereka tidak terperangkap seperti mana yang berlaku ke atas Sepanyol, yang mengawal permainan tetapi tewas melalui gol serangan balas.

“Kami seharusnya lebih berhati-hati kerana walaupun Switzerland jarang menguasai permainan tetapi mereka mampu menewaskan Sepanyol.

“Kami tahu kami seharusnya menjadi pasukan yang lebih banyak bergerak berbanding Sepanyol, untuk mencipta beberapa peluang, bagi membuka pertahanan mereka, yang dilihat begitu tertutup.

“Mereka akan menunggu pasukan lawan melakukan kesilapan seperti mana yang berlaku terhadap Sepanyol. Kami tahu mereka mempunyai kelebihan fizikal dan kami sudah bersedia dengan cubaan seperti itu,” kata pemain tengah, Ismael Fuentes.

Comments

Feel free to leave a comment...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!