Stadium Nasional Bukit Jalil sudah sedia digunakan

masalah rumput stadium snbj bukit jalil

Isu rumput Stadium Nasional Bukit Jalil

Masalah rumput yang dikatakan tidak mencengkam di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) berjaya diselesaikan dan padang tersebut kini sudah boleh digunakan untuk sebarang penganjuran pertandingan.

Pengerusi Perbadanan Stadium Malaysia (PSM), Datuk Rozabil Abdul Rahman berkata, pihaknya berani memberi jaminan bahawa permukaan padang stadium itu sudah dibaik pulih sepenuhnya selepas perlawanan akhir Piala Malaysia Oktober lalu.

“Sepanjang stadium ditu­tup selepas perlawanan akhir Piala Malaysia, kami telah membaik pulih padang tanpa mengeluarkan sebarang perbe­lanjaan. Kami masih meng­gu­nakan rumput jenis bermuda yang kami tanam sejak Februari lalu.

“Cuma teknik menanam rumput berkenaan sahaja yang kami ubah. Rumput bermuda ini tumbuh secara menjalar dan apabila kami mengubah teknik kepada potongan rumput secara menegak, rumput kini tumbuh dengan cantik dan tidak lagi menjalar,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Isu padang di Stadium Nasional sering menjadi perde­batan peminat bola sepak tem­patan ekoran permukaan yang tidak berkualiti, namun Kementerian Belia dan Sukan telah mengambil langkah mengeluarkan peruntukan sebanyak RM1.5 juta bagi membaik pulih padang berkenaan serta fasiliti stadium.

Menurut Rozabil, sebelum ini Stadium Nasional pernah menggunakan rumput jenis zoysia serta paspalum, namun kedua-dua rumput berkenaan terbukti tidak sesuai digunakan dan akhirnya PSM membuat keputusan menggunakan rumput bermuda setelah mendapatkan nasihat pakar tempatan dan luar negara.

“Stadium Nasional sebenarnya mempunyai banyak masalah antaranya sistem saliran padang yang tidak bagus, struktur stadium yang berbumbung, kedudukan stadium di bawah paras laut dan sistem pengudaraan yang sangat teruk.

“Faktor-faktor tersebut menyebabkan kami gagal memlihara kualiti padang. Namun, masalah itu telah berjaya kami atasi de­ngan baik sekali dan saya sebenarnya bersyukur perlawanan akhir Pia­la Malaysia tempoh hari telah mendedahkan kelemahan itu.

“Sekarang selepas membaik pu­lih stadium, PSM telah menetap­kan prosedur operasi standard yang boleh diguna pakai untuk tempoh jangka panjang. Bagi membuktikan kata-kata saya ini bahawa padang sudah pulih, saya jemput pihak media mengujinya pada Khamis minggu depan,” ujarnya.

Katanya lagi, pihaknya dinasihatkan menggunakan pasir sewaktu menanam rumput kerana tahap kelembapan yang tinggi di Stadium Nasional, selain faktor hujan dan cahaya yang gagal masuk ke dalam stadium.

Malah, jelas beliau, bagi memastikan kualiti rumput terpelihara, lampu growlight juga dipasang agar rumput mendapat cahaya mencukupi.

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>