Kritik perlu rasional, profesional – Subahan

Datuk Subahan Kamal

PENGURUS Harimau Malaya, Datuk Subahan Kamal berharap setiap kritikan yang dilemparkan kepada anak buah Datuk K. Rajagobal harus secara profesional, bukannya bercanggah dengan “budaya kita.”

Jelasnya, beliau yang sedia menerima setiap pandangan dan cemuhan, mahu setiap tindakan yang dilakukan haruslah kena dengan adat dan budaya Malaysia.

“Tiada masalah untuk mengkritik. Tetapi biarlah dibuat dengan rasional dan tidak terlalu terikut-ikut budaya luar yang nyata jauh bercanggah dengan budaya kita.

“Kita semua kecewa, tapi kita harus menerimanya dan meneruskan perjuangan yang masih ada,” kata Subahan.

Beliau berkata demikian ketika ditanya kritikan sekumpulan penyokong Malaysia yang berang dengan kekalahan 0-3 ke atas Singapura dalam aksi pembukaan Kumpulan A Piala AFF 2012 di laman sendiri pada Ahad.

Subahan yang juga Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) turut menegaskan bahawa mereka tidak akan memperdulikan setiap kritikan yang dilemparkan.

Sebaliknya, beliau dan Rajagobal akan terus bersemangat dan tidak akan mengalah selagi perjuangan belum berakhir.

“Katalah apa yang nak diperkatakan, kami tidak akan mengalah.

“Saya tahu semua orang kecewa dengan keputusan yang dicatat oleh pemain, tapi suka atau tidak, kita harus menerimanya. Dan sentiasa menyokong.

“Apa-apa pun, kami akan tetap menggalas tanggungjawab tersebut biarpun tanpa penyokong di sisi,” katanya lagi.

Dalam pada itu, ketika ditanya mengenai laluan sukar yang dihadapi oleh Malaysia untuk melepasi peringkat kumpulan setelah tewas kepada Singapura, Subahan bagaimanapun tidak gusar dan beliau tetap meletakkan kepercayaan sepenuhnya terhadap Rajagobal.

“Saya tetap yakin mereka mampu melangkah ke peringkat seterusnya.

“Rajagobal sendiri pernah melalui pengalaman seperti ini, jadi saya yakin beliau pasti akan memikirkan beberapa strategi untuk menanganinya,” ujarnya lagi.

Selepas ini, Malaysia, selaku juara bertahan akan menentang Laos Rabu ini sebelum mengakhiri saingan peringkat kumpulan dengan menentang Indonesia pada 1 Disember ini. — Sinar Harian

Jadual Penuh Piala AFF Suzuki 2012 (Waktu Malaysia):

KLIK DI SINI

Keputusan Penuh Piala AFF Suzuki 2012:

KLIK DI SINI

Carta Kumpulan Piala AFF Suzuki 2012 (Waktu Malaysia):

KLIK DI SINI

Penjaring Gol Terbanyak Piala AFF Suzuki 2012:

KLIK DI SINI

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

52 Responses to Kritik perlu rasional, profesional – Subahan

  1. ko ckp mcm penyokong tu x pnting..ko xpe lah xkene kuluarkan duit..kalah cmne pn bulan2 msuk duit selagi ko dok c2..ko g stadium free je..penyokong yg dtg dr jauh smta2 nk tngok team menang dan bgi semngat utk team ko kata penyokong xpnting?pyokong xpnah dapat diskaun pn beli tiket..tp sggup sbb nk sokong HM.klu tewas main taraf sama cm sang juara xpe.ni main lembik,xtau jalatuju.dlu main kat indon kitorg xkisah HM kalah 5-1 pn.tp ni main kt Malaysia.kalah teruk plk 2..keyataan rajagopal slps match pn da seakan tau HM akan kalah ngn singapore.please lah wei..kita skank tuan rumah.sedarlah dr lamunan sbg sang juara Aff edisi lps..!!

    • Pemain Malaysia tak sporting dgn lawan

      Sudah dua kali gua tenguk pemain-pemain Malaysia tak hormati referee dan lawan bila tamat permainan.

      Sebagai tuan rumah, pemain Malaysia perlu jadi good host.

      Kalah menang mesti ikut peraturan. Ini tidak, pemain Singapura referee dan Laos tertunggu untuk bersalaman tapi pemain Malaysia buat tak tahu.

      Apa ke dungu dan kurang ajar pemain Malaysia ni?

      Kita tenguk di Thailand, mereka elok berdisiplin kalah menang.

  2. masih lagi berdegil, dan bersikap angkuh. sikap begini membuat penyokong semakin benci… I have half a mind to support Laos now, harap Laos ajarkan Subahan, FAM dan Rajagobal secukup rasa!

    • Subahan dan Rajagobal satu kaum

      Mu tenguk muka Subahan dan RAja gobal tu. Mereka satu hati dan tipu semua rakyat Malaysia.

      Sebab mereka ni rasis dan semangat perkauman Tamil kuat.

      Rajagobal buat ekesperimen dua tahun tu nak ketengahkan pemain Tamil mcm robat yang main macam robot.

      Diwarwarkan di minati oleh arsenal oleh penulis sukan Tamil, maka ramai lah RajaGobal masukan tapi kalah teruk.

      Kalau dalam dua tahun kita perbaiki teknik core players, dah tentu kita akan perolehi pemain yang lebih skilful.

      Teknik tendangan bukan boleh belajar sehari dua. Tgk je Safee tu. Dia perlukan bimbingan dan praktis kalau tidak tendang pun lari.

      Ronaldo dan Mokhtar praktis gila skill dia orang. Bila hari game taklah miskick.

      Selagi mafia Tamil Subahan dan Gopal dibiarkan permainkan team malaysia sampai tu lah kita di kotak katikan.

  3. aku rasa masa nuar musa kritik kt rajagopal dulu pun rasional dan profesional….. last skali dapat 2 tahun stgh free2….

  4. Kita kritik sebelum perlawanan lagi…..dari persahabatan sampailah kepemilihan pemain…. Jadi nak suh kritik mcm mane lagi…. Orang dah xkritik…. Orang dah mengutuk ke’low-minded ‘FAM dan pengurusan…. Ko pun termasuk sekali…. Kesian sungguh

    • Subahan Keling, Rajagobal pun keling

      Point ko tentang pemilihan tu memang tepat. Tapi ko jangan tak tahu, pemilihan pemain tu didorongi oleh sifat perkauman Tamil.

      Mereka berdua ni nak menonjolkan pemain Tamil sebab itu kononnya mereka buat eksperimen. Pemain Melayu yang ko cakap tu memang terbaik tapi sebab sifat perkauman Subahan dan Rajagobal, mereka cuba juga dengan pemain Tamil separuh masak.

      Last-last mreka terpaksa juga pakai pemain Melayu semuanya. Kunalan tu kalau boleh Rajagobal tak akan buang. Dia sayang, satu-satunya pemain Tamil.

      Jadi ada udang di sebalik eksperimen mereka ni.

  5. Kritik kena rasional dan profesioanl….betullah tu tapi main pun kenelah rasional dan profesional…kalau balik2 tendang bola ke laut, apa ke jadahnya Datuk?….bab kene kritik ada syarat, tapi bila main…boleh ke main hentam keromo je Datuk? cuba jawab sikit?….satu lagi menang kalah adat permainan…tapi kalau kalah main macam setan….sendiri mau ingat la Datuk..

  6. walau di bibir sy cakap malas dan fedup dengan performance team Malaysia tapi sy masih tercari2 pasukan harimau malaya kerana terlalu dahagakan kejayaan yg boleh dibanggakan tapi kalau sikap FAM masih jahanam… baik sja sya sokong Laos

    • Alalalalatuk….apekebendenye rasional tu. Takdemaknenye. Sejak dari pemilihan dulu lagi dah coach tak rasional. Ramai pemain yg lebih bagus tak dipilih…..akibatnya mcm sekarang lah. Nak jadi juara cara nasib lagi ke? Kalau FAM & coach ada maruah, lepas ni sila letak jawatan ramai.

  7. aku dok rasa org2 kat FAM masih lagi tido…..weeeeei cuba lap sikit muka tu dengan air jangn dok sombong sangat….ko ingat kita orang peminat HM ni aper?tunggul kayu ka?ad akal fikir lar sikit…..jgn dok membesarkan perut aja….klu kata bodoh kn marah….tpi main bola macam setan…..duit kerajaan bgi tu duit kami juga…….

  8. Raja Subahat koma

    wei… keling. benggong mu ni, main mcm taik kucing pahtu kalah, mmg le org kritik. bodo mu ni….tok skoloh ko? final piala malaysia. ATM kalah kpd Kelantan tapi mana ada org kritik ATM, sbb ATM kalah dgn semangat melawan yg tinggi.

  9. alalalala…. x padan pegang title datuk xtahan kene kritik…tukar title adik manis or adik manje je la

    weii..kalu xnak kene kritik kt org, jadi org gua je la

  10. Tu le kalau nak ikut marah semua memang nak lepas geram.Saya ada cadangan kpd FAM kot2 idea ni dpt menaikkan semangat semua pemain.Idea saya semua pemain dipayung seperti gadis2 litar yg comelloteh semasa menuju kepadang atau guna artis yg bergetah utk naikkan semangat…baru depa tjk skill abisan kot.Dah tentu rimau pun boleh tukar jdi rimau jadian.heee

    • Dah pakai dah taktik ni…rita @ ayu tuh…tak menjadi jugak. Mungkin kena cakau rimau lagi tuh. Defence mudah bolos jugak.

  11. teman ni sabo je lg skrg..mane ler tau jd mcm 2 thn lps..kite jgk yg kene telan blk kritikan2 kite..haa, nanti bile deme 2 dh klh mmg teman bg hbs laa..kite sabo ler dulu yer..

    • sabar apakebendanya dgn spore pon leh kalah apatah lagi dgn thailad ( kalau dpt masuk sparuh le)kalau kalah atau seri gak dgn laos ,jom pakat ramai2 kita sokong indon…bukannya sebab x patriotik tp sebab meluat dgn fam

    • sbb Piya sgt bagus dr semua midfielder pilihan dia dan FAM. Piya x layak main utk Malaysia sbb standard dia dah mengatasi atau sm dgn player dr liga korea atau jepun.

  12. ambo dgn ini, mempersilakan kedua-dua tuan-ambo…..
    BBBBBEEEEERRRRAAAAAAAMMMMBBBUUUUSSSSSSSSSSSSSSSSSS….

  13. Mula2 kita tengok siapa itu Pengurus Harimau Malays … Subahan nih org politik, kalau tak silap ketua pemuda umno selayang. Jadi dari apa yg dia dok pertikaikan itu adalah cara pemikiran dari kacamata seorang politikus bukannya dari seorang olahragawan atau sesorang yang tak ada hubungkait dengan politik.

    Kita kena terima lah keadaan negara kita bila sukan pon sudah dipolitikkan … semua nak amik nama lps tuh bila tak manjadi semua akan lepas tangan dan salahkan rakyat sahaja.

    Sebaiak2nya bubarkan sahaja FAM. Itulah cara yaang paling balik untuk selamatkan sukan bolasepak Malaysia.

    • Kalau sumpahan kamal ni jadi calon PRU13
      Sure Kalah punya kena sumpah

    • ketua pemuda umno selayang…selangor..try kira berapa orang pemain kelahiran selangor,jika dibandingkan dari negeri lain.

      • Kunanlan n Mahali je pun player lahir kt selangor…if consider player yg men utk selangor last season…Safiq n Bunyamin je…aku xpaham org yg kaitkan pemilihan pemain ngn team selangor…baper kerat je pun…aku org selangor tp aku xsetuju ngn pemilihan gobal…mmg piya is the best midfielder in the country right now…aku pun pelik psl gobal xpilih dier tp be rational la…jgn sumer nak kaitkan selangor…get your facts right first…

        • safee sali lahir kat kajang,jerman ke?

          • jom kita kira berapa peratus setiap team mewakili msia…agak2 tperatus team mana yg lebih..juara ngan naib juara?..apa guna adanya piala malaysia kalau pemilihan pemain untuk mewakili negara x betul…”saya kenal pemain saya”…kepala hotak

          • rajagobal..tempat lahir=selangor jepun,

            subhan kamal ..tempat lahir = selayang jepun.

  14. Kelemahan pemain sebab coach,asyik buat eksperimen..jadi tak ada persefahaman.Kita buat penilaian pemain melalui frendly game,HM ketandusan gol,macammana nak menang.Pemilihan pemain HM sebaiknya dibuat melalui undian,mungkin HM jadi lebih tangkas & garang…

  15. INILAH ANJING MALAYA KALAU NAK TAU

  16. Aku tengok berita tadi, subahan samakan perangai penyokong Malaysia macam perangai penyokong negara jiran, bila kalah mengutuk. Biasa la subahan, kita kan SERUMPUN. Eh, England yg bolasepak tahap dunia tu pun kalau kalah peminat pasti MENGAMUK, ada baca paper sukan ka?

  17. Hahahaha …. Mmmmbeeeeeeeeeeeek. nasib baik ada Apek.

  18. Orang FAM Tak tau muhasabah diri…tak tahu malu…
    Dah tahu orang tak suka tak mahu tarik diri,buat bodoh saja,pasal bapak dia punya FAM. Gaji duit bapak dia..
    Dah tahu kalah ada cita2 rasa boleh menang dan nak tagih simpati penyokong.
    Apa saja kritik peminat semua tak betul bagi Mereka rasa betul belaka.. Berkuasa katakan…

    Apa agaknya kita peminat boleh buat….aku…tau..2222
    mereka ada power aku ada komen aje…
    .

    • Gila kuasa
      Gila Gaji
      Gila sememangnya gila2 tak ubah macam haiwan tak tahu malu..
      Geli hati terkenang — kuasa mutlak puak ni.. orang benci nak paksa orang setuju ..nak paksa jadi Pak Turut kerana nama team MALAYSIA… Rosak undang2…..kita

  19. Perabis duit rakyat,,,
    gila alaun/gaji…..
    kau duduk sorang , sorak sendiri dan syok sendiri… ingat KAU HM TU DAH BAIK SANGAT KAU URUSKAN????

  20. saya mau letak jawatan tapi saya malu.Itu harimau dah lembik..minta maaf 1malaysia,,,

  21. fuyyoo… “kami akan bermain samada ada atau tanpa penyokong”… jom ramai2 kita boikot… bodoh punya subahan sumpahan…

  22. penyokong bola sepak malaysia

    kalau mcm tu kita tak payah sokong biar hm main tanpa penyokong, lagipun buang masa saja tgk hm main bola.

  23. penyokong bola sepak malaysia

    lagi satu DRG jangan salahkan pemain saya tengok mereka main kat pasukan & masa kat harimau muda semua ada prestasi u sendiri mau ingat lah.

  24. Aku harap, andaikata kalah dengan LAOS, semoga stadium KOSONG Sabtu ini!!!

  25. kiritk bukan budaya kita bodek adalah budaya kita

  26. mlm ni aku minta2 sgt malaysia kalah teruk lgi…biar padam muka san gupal…

  27. menang pun tp klu main cam hampeh n harapkan nasib je aku tetap tak respect..hm memerlukan strategi permainan yang lebih mantap..

  28. tak yah cerita bnyk2… tk dpt champ tahun ni letak jawatan n mengaku kesilapan anda kepada peminat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>