Indonesia dakwa pingat emas bola sepak diragut pengadil

Malaysia vs Indonesia FINAL Sukan SEA 2011

PSSI dakwa pengadil Jepun berat sebelah adili final Malaysia-Indonesia

RASA geram kem Indonesia kegagalan pasukan bola sepak mereka meraih pingat emas Sukan SEA 2011 tampak masih membara.

Semalam, Persatuan Sepakbola Seluruh Indonesia (PSSI) mengumumkan hajat mahu merujuk kes pengadilan berat sebelah oleh pengadil Jepun, Tojo Minoru kepada Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) dan Gabungan Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC).

“Kami amat sekali mahukan emas tapi ia sudah diragut oleh pengadil itu,” kata Pengerusi PSSI, Djohar Arifin di Akhbar Jakarta Post.

“Dia membatalkan dua gol Indonesia.”

Pegawai berkenaan yang berkata mereka tidak berniat mencari alasan kekalahan itu turut menyuarakan pemain Malaysia melakukan kesalahan memegang bola dalam kotak penalti tapi anehnya Minoru tidak bertindak apa-apa pada saat itu.

Dia menambah PSSI menggesa FIFA dan AFC mengkaji rakaman video dan menjadikan ia satu pengajaran serta amaran bagi perlawanan berikutnya.

Macam mana kes penyokong Indonesia menghalang bas pemain Malaysia dan menghambur kata-kata kesat hingga menyebabkan pasukan Harimau Malaya terkandas selama satu jam sebelum tiba di Stadium Gelora Bung Karno?

Video: Malaysia 4-3 Indonesia | Gol Penentuan Penalti

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

40 Responses to Indonesia dakwa pingat emas bola sepak diragut pengadil

  1. Kita sebenarnya telah kalah dalam pertandingan melawan indon, kita tinggalkan dulu apa yg penyokong indon lakukan kerana yg bermain bukan penyokong indon tp pasukan garuda muda indon, sebenarnya kalau tak kerana gol2 indon dibatalkan pengadil, kita pasti kalah, sebenarnya kemenangan keatas indon melalui sepakan penalti bukanlah sesuatu yg membanggakan, itu merupakan nasib, apa pun syabas kpd skuad 23tahun kita, walaupun umur rata2 23-19-20 tahun, tp muka dah tua bangka, lebih2 lagi mahali bardol fakri muslim dan yg lain2

  2. oi setan ko g main r..ckp byk ko!

  3. la…kn kte pn ada skor 2 gol yang x dikira… fakri offside mse dia skor tu, lg 1 dh lupa… so 3-3 la,penalti jgk…hahaha

  4. masalahnya 2 gol ndon tu memg dah sah2 offside. Kang kalo dah offside reff bg jugak gol tu kita plak yg bising..ye dak?

  5. gol fakri len cikit, pengadil dh tiup wisel dh lepas 3saat pon, penjaga gol indon pn mls nk kejo, tp indon betoi2 koyak gawang kita,

  6. ape la ko wei se…,ingat sennag ke nak main depan ratusan ribu penyokong indon tu..kire bagusla diorang main camtu..cube main tengok,pandai x pandai ko maiin..xde semangat malysia langsung.pigidah.ke ko memg bukan orng mas ni??

  7. oi setan.. memang setan betul la. kau pegila main tgk mcmne. dah kalah konon. blahlah kau. memang malaysia layak menang pun.

  8. bodoh ke ape Indon ni. Indon memang bodoh kan. Sbb tu Negara tak maju2 walaupun merdeka sebelum Malaysia. hah kan dah kena kutuk. 2 gol yang batal tu sebab offside. bukan suka2 batalkan. Indon yang bangang. dah psycho team Malaysia teruk2 pun still tak boleh menang. Ada penduduk 240 juta pun tak boleh menang dengan Malaysia penduduk 24 juta. malu beb.. setan, bapak ko mesti PATI dari Lombok kan? cuma ko je dah dapat IC, sebab tu BM ko ok skit..

  9. Relax semua, aku hanya bg pendapat aku je, tak dak kena mengena dgn yg hidup dan mati, itulah faktanya….
    Pd gurusamy utk pengetahuan ko, aku sebenarnya lebih tak suka keling berbanding indon,
    apa pun… Hidup harimau malaya!!!!!

    • perkauman betul ko nie, setan…
      India, cina dan melayu tiada bezanye semua akan mati.. apa hebat sgt dengan kaum ko setan… ade dijanjikan masuk syurga… adakah disebabkan keling ko merasakan dia akan ke neraka? tidakah kita takut kalu2 kita terlebih dahulu ke sana… semoga kita semua beroleh hidayah and di terima allah ke syurga… amin.

    • ingat org kesah ke kau x suka indon ke, india ke?? ha??? bajet bajet.., =)

    • sape ko tak suka bangsa2 org kat Malaysia, ko ni mulut cam sial,org cam kau la bikin huru hara kat negar ni, football no racist la

  10. oi setan ko ni mmg org malaysia ke atau org indon…..ko ni mesti pekerja kontrak yg balik indon kena tangkap ngan imigresen sbb takde passport,ko x puas hati kena halau ko kutuk malaysia….lagi satu aku puji bahasa melayu wlupn baru 2-3 thn kat malaysia…..ko ckp muka pemain malaysia mcm tua bangka tapi umur diorang masih bwh 23 dan boleh dipercayai sebab sistem pendaftaran malaysia dah maju tapi indon sistem pendaftaran dia zaman kuno sebagai cth ko tengok pemain indon mcm bonai,vangai ngan okto yg asalnya dari papua,muka ngan fizikal diorang nampak lagi tua la aku caye pun depa masih bwh 23…. adakah wajar indonesia di beri peluang sekali lagi menjadi tuan rumah bagi sukan sea atupun sukan-sukan yang lain dengan insiden-insidin yang telah berlaku pada atlet-atlet negara kita mahupun atlet negara luar yang lain?

    sekian, terima kasih
    SELAMAT TERUS BERJUANG HARIMAU MUDA N HARIMAU MALAYA
    MAJU JAYA SUKAN BOLA SEPAK MALAYSIA

  11. patric wangai, oto, titus bonai diorang tu asal papua, org papua cam negro, genetik yg sesuai untuk sukan, kat sana ada akademi bolasepak, tp mahali fakri dan badrol adalah orang melayu, walaupun bukan org papua tp muka player kita dah tua bangka, muka dah mcm ada anak 8 lebih2 lg si mahali tu, cam bapak alien pun ada,

    • Amboi siap puji lg setan ni player indon…sahlah setan ni org indon yang saja nk panas line…kalu dah kalah 2 x payahlah cakap banyak…Harimau selamanya…syabas dan tahniah HM..

  12. setan2…ko ni boyan duk msia kan?kahkah..pedulik plak aku muke mahali mcm alien? muke bonai lg la mcm negro x sunat..looserrr…loooser…boyan loooserrr..boyan boyan boyan..muke boyan lg la huduh..muke ko ni aku rase mcm muke ronaldikin..kahkah

  13. Aku rasa setan nie org indon kot…. bagang punya setan…. Abis muke pemain indon tu x tua bangka? Gol zubir tu x off side apa….

  14. oiii…setan..sah2 le ko ni org indon ek..jgn2 indon yg keja carik rezeki kat bumi mesia nih..ko tau ke skill men bola nih???muka buruk hati mau cantik la..ko kutuk harimau muda pesal?aku rase diaorg tu lg hensem dr ko tu..

  15. lantak ko lah nk cakap aku ni indon, aku xheran la, yg penting aku dpt kritik skuad kebangsaan kita, kritik bkn sebarang kritik, tp kritik membina, lps ni kita klah lg dgn bahrin nanti aku ngutok kaw2 punya

    • hodoh ke cantik ke semua tu ciptaan Allah. Tak ada siapa yg boleh mempertikaikannya. Sebelum kutuk lebih2 pi ambik cermin, cermin diri dan muhasabah diri sendiri samaada sempurna ke tidak barulah boleh mengata org lain. jgn timbulkan masaalah perkauman kat sini. untung kita dilahirkan di negara yg aman damai mcm malaysia. kalau tak suka sangat pglah pindah negara lain….indonesia kot

    • Muka tua tak apa jangan muka BABI macam kau sudahlah.

  16. kalau dah kutuk pasal muka tua bangka, tu kira kritikan membina ke? … guna akal le bro…

  17. setan indon setan indon setan indon setan indon…setan bangang setan palui setan bahlul..amcm,membina tak..??haha

  18. setan.. setan.. da la mengaku diri setan… leh suruh org panggil die setan.. setan betul la.. ko ngutuk muke player malaysia nape.. membina ke..? kire pas ko kutuk membina nie.. diorang jd hensem la.. abis tu yg muke ferdinand sinaga tu kire baby face sgt la.. ntah2 ko nie gay pe.. SETAN GAY.. gay simpanan bonai ke pe..??

  19. Dah memang SETAN kot….
    ape2 hal pon bagi den lah…. singapura paling bernasib baik sebab team diorang aje yang x kalah bile berdepan dengan team MALAYSIA, seri 0:0 (sea game – 2011), dan yang pasti team Indon tu yang paling MALANG sebab DUA (2) kali kalah dalam kedua-dua pertemuan…. so sape yang lebih HEBAT…. dan barang tentunye….. MALAYSIA JUARA….. penalti ke, ape ke… dah JUARA dah…… ( sedara… team MALAYSIA tengah mengorak langkah yang betu, sama2 lah kite pakat SOKONG…. kalau x pon tuko je kerakyatan tuuuu…

  20. Don’t worry semua penyokong2 harimau malaya… time lawan bahrain nanti gua score hattrick xda punyer… lu org xtgk lagi gua nyer skill baik punyer bro!

  21. to setan
    ap yg ko kritik tentang muke pleyer malaysia tu xd kne mngene tuk pembangunan sukan,,
    le ko kc fb ko??,, ak nk ngok muke ko yg nsem tu.. kne x ngn umo ko,, klu muke ko pn cm hampas ag bek jgn nk coment tentang muke org lain,, he3,, tol x smue???

  22. Malaysia pun kena jugak offside dua kali, tak kecoh pun macam Mat Indon sore losers ni.

  23. anti-fanatik indonesia

    haha.. igt org indonesia je yg cacat otak. si setan ni pon sama lol.

    1) Inonesia ckp diorg fairplay main, tp ada dlm match tackle player lps wisel bunyik. Fair play?

    2) Nak ajukan kpd FIFA, silalah. Kita plak buat request pasal safety. Player terkandas. Fans diluar kawalan. Reporter nak idup pon susah. Xhormat lagu kebangsaan. Lps tu dabik dada, kata terhebat. Mmg bodoh. Kalo diorg menang pon xheran la. Dgn layanan yg Skuad kita trima. Tu nama pengecut. Xder telo. Main fair n square, sama2 redi, sama2 hormat.

    3) AKu cdgkan fan fanatik indonesia tu suma g jumpa pakar sakit jiwa. X lupa gak kpd barua2 dia mcm si setan. Kalo lu rasa pandangan/pemikiran lu tu bagus, baik lu pk pakai bontot je. Dasar manusia celaka.

  24. setan ni mmg sah2 org INDON … yg duk msia tuk sebb BM dia ok .. klau org MSIA .. xde yer nk kutuk2 player msia deh.. weh.. SETAN.. ko g berambus la… tah2 muka ko muka pecah umah.. ada ati kutuk player msia…

  25. Setan bukan kaki bola ni, stok kaki bangku sejati.. law dlm sukan bolasepak pun dia haram xtau, dh terang2 2 gol indon tu offside..ko tau ke tak offside tu ape setan? kalau nk bg kritikan yg membina,penuhkan dulu ilmu didada tu dulu & kalau tak ko pegi masuk kubur je lg bagus..

  26. Si Setan ni mesti pendatang haram Indon nie..
    sbb tu la mentaliti mcm indon. muahahahahaha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>