Tuduhan ke atas Ghaddar berdasar rakaman video

Mohammed Ghaddar

PENGERUSI Jawatankuasa Disiplin Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Taufik Abdul Razak menjelaskan bahawa pertuduhan yang dibuat ke atas pemain import Kelantan, Mohammad Ghaddar adalah berdasarkan bukti daripada rakaman video ketika perlawanan Liga Super menentang Selangor di Stadium, Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, 29 Jun lepas.

“Tiada aduan yang dibuat daripada Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) mengenai insiden tersebut.

“Sebaliknya, tuduhan dibuat adalah berdasarkan bukti daripada rakaman video yang diteliti oleh pihak FAM sendiri,” kata Taufik kepada Sinar Harian Online hari ini.

Jelas Taufik, Ketua Pasukan Selangor, Mohd Amri Yahyah dan Mohd Bunyamin Umar juga tidak terkecuali dikenakan pertuduhan yang sama apabila turut berkelakuan ganas dan tiada semangat kesukanan.

“Bukan Ghaddar sahaja yang dikenakan pertuduhan, sebaliknya kedua-dua pemain Selangor turut menerima surat pertuduhan tersebut.

“Jadi, kesemua pemain berkenaan hanya mempunyai tempoh beberapa hari untuk menjawab pertuduhan itu.

“Dan, jika didapati bersalah hukuman penggantungan tiga perlawanan dan denda RM1,500 bakal dikenakan,” kata Taufik sambil menambah, “pertuduhan ini adalah sama yang dikenakan ke atas penyerang Negeri Sembilan, Jean Effa Owona yang didapati bersalah kerana berkelakuan ganas dalam perlawanan menentang Felda United tempoh hari di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi.”

Taufik berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pertuduhan dibuat oleh FAM terhadap Mohd Ghaddar yang didakwa berkelakuan ganas terhadap pemain tengah Selangor, Mohd Bunyamin Umar.

Berdasarkan laporan Sinar Harian semalam, Ghaddar didakwa berkelakuan ganas atau tiada semangat kesukanan dengan menyerang dan memukul secara fizikal menggunakan tangan di bahagian tepi kiri pemain Bunyamin.

Justeru, pemain tersebut mempunyai tempoh sehingga 12 tengah hari, 1 Ogos depan untuk menjawab pertuduhan yang dikemukakan. — Sinar Harian

Kes Amri tumbuk Ghaddar: FAM tunggu aduan rasmi KAFA

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) menunggu aduan rasmi daripada Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) berhubung tindakan pemain Selangor, Amri Yahya mengasari pemain import Kelantan, Mohammad Ghaddar pada perlawanan Liga Super di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, Jumaat lalu.

Setiausaha Kehormatnya, Datuk Azzudin Ahmad berkata pihaknya akan membuka kertas dakwaan jika ada kes dan Jawatankuasa Tatatertib FAM yang dipengerusikan Datuk Taufik Abdul Razak akan melakukan siasatan selepas itu.

“Setelah menerima aduan, kita akan menyemak rakaman visual perlawanan dan laporan perlawanan terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan selanjutnya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Azzudin berkata, FAM akan menyiasat kes ini secara adil dan akan mengambil tindakan tatatertib terhadap Amri jika terdapat bukti kukuh.

Sementara itu, Pengurus Kafa, Azman Ibrahim berkata pihaknya akan menghantar laporan dan bantahan secara rasmi kepada FAM secepat mungkin.

“Kita masih menunggu salinan rakaman perlawanan sebagai bahan bukti dan akan membuat analisis sebelum membuat laporan dan bantahan kepada FAM,” katanya.

Beliau berkata, isi laporan dan bantahan juga mempersoal sikap pengadil yang seolah-olah tidak mempedulikan insiden yang berlaku di depan matanya, katanya.

– Bernama

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

73 Responses to Tuduhan ke atas Ghaddar berdasar rakaman video

  1. Kenapa FAM buat dakwaan atas video ke ghaddar tanpa ada pengaduan dari mana mana pihak. Pelik terlebih rajin agaknya? Biasanya kita buat kes bila ada pengaduan. Kalau macam nii lah rajin sangat tengoklah video semua game starting sumbangsih cup. Tengok semua banyak kes yg jahat dan referee tak nampak. Kalau nak buat pada ghaddar saja tak adil tetapi kalau buat pada semua barulah nampak kredibiliti FAM nak mendisiinkan semua player. Tapi kalau ghaddar saja nampak sangat muslihat kepala dan otak jahat dan dendam tersemat dari otak ke dubur sekali. Wahai FAM kalau bak buat sesuatu fikirlah baik buruknya jgn rosakkan nama FAM sekali. Nak rosak rosakksnlah diri sendiri sahaja.

    • lepas ni FAM kena kaji setiap games yg dijalankan dan terus dakwa sekiranya terdapat kekasaran yg berlaku.tanpa perlu pasukan tersebut buat aduan.

      • Taufik: Tabung FAM dah kering Bro,Ghadar pun dah kaya.kita denda aje dio…

        Pak Midin:molek benor,Padan muko dio,ha.ha.ha…

        Pak Judin: Kalau ikut hati aku dengan TSAM aku nak denda…ha.ha.ha…

  2. Bagussss…….
    siasat jangan tak siasat.
    Kes maki hamun(bantah pengadil) yang berlaku depan mata , tu macam mana????
    Susah nak ambil tindakan kerana tak ada bukti.
    Kihkihkihkih…..
    Memang adilll………

  3. Kalau Kelantan , mesti kena buat aduan rasmi. Baru boleh siasat. Kalau Selangor tak payah
    buat aduan…..automatik kita siasat.
    Special NAMPAAKKKKKK…… tapi tak baik buruk sangka!
    Mungkin ini dilakukan demi keadilan.
    Kih kih kih.

  4. HAHAHA…. CERITA PALING LAWAK DLM DUNIA BOLA SEPAK ANTARABANGSA SKRG. TAHNIAH FAM. U R THE BEST ACTOR

  5. FAM nak cari duit sb nak byr saman RM 1juta terhadap FAM..sape buat hal nnt piala malaysia,cnfrm akan kena tindakan….

    • FAM maharaja Lawak

      Gelap masa depan bolasepak malaysia ditadbir oleh maharaja lawak…makin sehari semakin melawak..

  6. Time kafa tungu aduan…tima selangor …fam yang mengadu…time pahang sumpah pengadil sah sah dalam astrotakde bukti…..choi punya persatuan……goyang telor je

  7. Tuan rumah buat aduan rumah kena pecah masuk,tp polis nk siasat tuan rumah plak katanya menyamun tmpt lain.itulh ibaratnya kes ni.paling special didunia.fam lbh drp fifa.lebih sudu dr kuah

    • Ntahnya..heran betul..yg kes ke atas coach pahang plak ibarat merompak depan mata seluruh rakyat malaysia (yg tgk game tu kat astro),tp di katakan xde bukti plak..jd yg kita tgk coach tu mengamuk sakan tu dlm mimpi je ke?..atau coach tu hy berlakon..haha..lawak tul drama FAM..

    • FAM selagi xmerasa duit Kelantan mana sedap nk duduk…Setiap tahun mesti la kene denda baru cukup syarat sbgai FAM…kan kan kan…

  8. PENGUMUMAN PENTING DARI PERSATUAN BADUT SEDUNIA:
    Adalah digalakkkan sesiapa yg ada sebarang rakaman yg menunjukkan kekasaran fizikal melampau oleh pemain mahupun jurulatih (dikecualikan negeri Selangor dan Pahang) untuk diambil tindakan FAM. Komisen tinggi mungkin menanti anda jika pemain tersebut didapati bersalah terutama jika melibatkan KAFA

  9. nk buka siasatan dh la lembab. tp time minta suruh org lain jawab surat pertuduhan bg masa singkat pula. GILO APO!!

  10. Pocah perut den bler dengar si Taufik kate FAM wat pertuduhan keatas gaddar berdasarkan video…n yg pling lawak xdak aduan dari FAS tp FAM memandai wat pertuduhan…!!!! Bravo,syabas FAM kerana skali lg menunjukkn betapa bodo tahap dewa geng2 yg menerajui FAM ni!!! Biler kena tang TRW,xyah wat aduan…pertuduhan dtg sdiri tp bler kena time TRW nak kena aduan dlu bru bukak kes!!!! Haktuiiiiihhhhh….amik ko!!!!

  11. Celaka betul Taufiq. Celaka betul FAM. Main butoh lagi baik la korang-korang ni, SIAL.

  12. FAM Bangang Abadi

    kah kah kah! semakin hari semakin terserlah kebangangan FAM. woiii puak2 FAMngok, korang mmg lawak larh! shame on you bitch.

  13. FAM.. FAM = FUN, FUNNY, FUNNIEST.

    • F=Funny
      A= And
      M=Mad

      Mari kita rakyat satu malaysia ketawakan FAM..ha.ha.ha.ha.ha.ha.ha.ha.ha.ha…….
      (Sakit porut den golak ni haa….)

    • F-FUNNY
      A-AND
      M-MAD

      Lawak FAm makin ManTOP..kah.kah.kah….(Nak pocah perut Den golak eee…)

  14. Pertuduhan ke atas amri & bunyamin, FAM kena terima aduan rasmi dari KAFA baru buka siasatan. Tuduhan ke atas Ghaddar berdasarkan video tanpa aduan pun dari FAS.Pertuduhan ke atas pegawai pahang tak boleh amik tindakan krn tiada bukti padahal 1 msia tgk live… all goes round- flip flop

  15. Sabar Bro… kan Selangor & Pahang anak ikan mas FAM. HEHHEHE..

  16. kecek-kecek jugok, apa tindake patut kita buat berkennan dengan fam dan makhluk haram jadah dale fam nih???

    • Kita pakat-pakat doa dalam bulan Puasa yang penuh keberkatan ini agar dibukakan hati mereka-mereka dalam FAM ni untuk letak jawatan dan bagi peluang kepada muka baru yang lebih cekap dan adil.

      • Tak akan berubah pun kerana mereka niii semua tak pernah puasa. Yang baik jee puasa yang hati jahat tak pernah puasa. Tak payah doakan mereka kerana mereka dlm golongan tak pernah puasa. Semua akan selesai bila mereka mati kerana letak jawatan jauh sekali. Mereka niii GILA KUASA

  17. TRW teruskan perjuangan jangan mengalah ini semua sebab langau2 FAM yang menghurung TAIK

  18. ehehheh…janagan sekali-kali boh….kita belasah team pahang cukup jika trw lawan pahang boleh larrr….

  19. fam ni rajin selalu nok denda kalu kelate gak. takdok aduan pun takpo. rasonyo kalu ado ore buat aduan player kelate korek idung maso main bola pun fam akan sabitkan kes ni. baso tolo….

  20. Geli hati aku kahkah terguling-guling, hari ini ada pertandingan maharaja terlawak, skrip di atas bacalah, mesti kalian akan ketawa pecah perut, para pelakon utama Dato Jay, Dato Dey, Dato Fec dan para pelawak antarabangsa dari Negara Ketambola, Negara Pasir Bedengung, Negara Kepala Batu,,,

  21. aksi Muhamad Ali dan Brandon Lee oleh pemain Selangor

    http://www.youtube.com/watch?v=ji2HBwAC0a4

    Bg aku si Ghaddar tu cuba menepis Bunyamin yg menghimpit dia. Tp kita tengokla surat tunjuk sbb mereka. Yg jelas, tumbukan padu ala-ala Muhamad Ali dilepaskan oleh Bunyamin kpd Ghaddar. Sepatutnya pengadil tu bilangla 1 sampai 10. Kalau Bunyamin menang, maka dia mgkin boleh dipilih sbg peninju Selangor pula
    Di minit akhir, tunjukkan Nasriq berjaya melepaskan tendangan kungfu ala “Bruce Lee” yang amat digeruni pada Ghaddar.

  22. FAM semakin BUSUK setiap hari..makin lama makin tak masuk akal..semua exco2 keparat pon patot letak jawatan..amek orang yg arif dlm bola pegang jawatan..yg tak biased n neutral..FAM ni bukan psatuan negeri tertentu..tapi yg paling penting Sultan Bola harus BERUNDUR..buat malu pahang je..gi tadbir negeri jela..x payah nak sibuk2 memandai merosakan bolasepak Malaysia..sejak sultan bola amek malaysia makin teruk..kalau nak tadbir liga yg tak seberapa pon ni problem,lagi la nak naikkan balik ranking malaysia dl fifa..

  23. Bodoh betul penyokong2 kelantan ni buat komen

  24. cis!trbaik lanun2 di fam.

  25. aku rasa fam nak collect balik duit yang 1.5mill tu la

  26. kalau pasni ghaddar kena hukum, dan 2pemain selangor tu lepas mmg terang lg bersuluh FAM nk jatuhkan pasukan kita..bulan puasa ni kita doa2kan rancangan jahat FAM akan gagal lagi,mintak di jauhkan pasukan kita dr terus ditindas..

  27. judin.. ghadar korek hidung smbil cium mangkuk. ni blh dakwa tak.hahahaha

  28. sultan cukup la

    player slangor tu lepasnya…jgn tekejut kalu bojan dh fedup…dia letak jwtn n belah dr ligaM…pi liga lain…jaja cerita pasal liga M…. padan muka Fam… nk buat ssuatu…fikir2kn lah…kalu ada org kate y bagi komen ni peminat kelantan je..anda silap la..

  29. Ghaddar yg sengaja pijak kaki Amri … erghhhh… hahahaha

  30. Tindakan FAM memberi gambaran bertujuan menyukarkan TRW mendapat kemenangan dalam Piala Malaysia akan datang. Kita lihat Ghaddar adalah pemain penting dalam mencari mata kemenangan setiap perlawanan. Dengan ketiadaan Ghaddar akan menyukarkan TRW mengekalkan kemenangan dalam piala Malaysia ini. Mungkin rasa tidak senang kerana TRW berkemungkinan besar akan merakul piala Malaysia nanti. Tindakan ini dapat mengekang kemaraan TRW dari menggondol piala ketiga bagi Kelantan bagi musim ini.

  31. Bodoh punya Ghaddar, Mari Malaysia Wak kering duit orang, ye tak pe dapat duit.

    Ghaddar Pendek

  32. Sudah rosak Fam.. kalau body contact mcm penampar.. mmg bodoh fam kenapa tak heret arsenal sekALI.PASAL BODY DIA BESAR. AMRI CERDIK SIKIT DARI.. FAM .. DAN DIA PUN PANDAI KATA.. TAKKAN KAKI BERLARI SAJE,. TANGAN KENA GERAK JUGA..
    DAH YANG JELAS TERANG MINTA DISIASAT YG TAK NAMPOK
    FAM DIA NAK CARI…
    HAK TAK JELAS.. NI PENFITNAH BESAR HIDUP DLM MASYARAKAT KITA.. IKAN BILIS JADI MANGSA..

    APAKA KATA ANDA SEMUA TAKK PERLU NAK DENGKI KELUARKAN PENDAPAT ANDA.. SEBELUM KITA ROSAK DGN FITNAH SESAMA KITA..DUNIA. BENANG BASAH…\SEKIAN..
    MASUKKAN DLM REPORT POLIS.. GHADDAR SEMUA ORG NAMPAK LIVE APA TERJADI.. FAM ..TAKKAN NAK EDIT VIDEO BALIK..

  33. kptsan yg sdh djangke,,,fam ttp akn mgambil tndakn wlau tnpe kslhan skali pun,,wlau tnpe aduan rasmi @pun xde,,sbb smangat antikelantan ttp mnebal dlm fam,,mereka hye mnunggu pluang utk mjatuhkn TRW,,,dr awl taufik bckp utk mgambil tndakn adil&telus tnpe pgaruh mana2 phk hye laa omo2 kosong sje,,krna AGENDA ddlm otak taufik sdh dPROGRAM ape tndakn yg akn diambil spye tdk mlukakn hty mber2nye(judin&midin),,ini tbukti apabila ghaddar ddpti bslh wlau tnpe sbarang aduan blainan TRW perlu aduan rasmi bru blh buka siasatan,,,ini sdh 6pk etika tlalu tlampau taufik utk mjalankn siasatan,,dmana hilangnye etika ada aduan,,ada siasatan !!!
    Mintak tolong ssiapa yg knl taufik,,tolong btanya hal ini,,ini sudah tdk adil,,,

    • Aku kenal taufik tu,dulu dia kerja tombak sawit jeee..Aku dah tanya dia pasal kenapa dia anti sgt dengan klantan.
      Dia cakap dia terpaksa la bro,dia pon cian gak ngan kelantan tp kalau dia tak buat gitu dia kena pecat,(ALmaklumlah jawatan pun orang lantik)anak bini nak makan apa?insuran kete,rumah sapo nak bayor?
      title Datok pun nak ditarik balik…kalau tak ikut perintah .
      Walau apapun Fans klantan terima ajelah ya hukuman-hukuman yang bakal mendatang ya.(PEsan Tok TAupik)

    • sultan udah la tu

      risau 1 je…bojan org luar, bila2 masa dia belah, pening2 dia belah je..mesti fam, fan selango suko,…nama buruk Fam akan tjaja kt luar, padan muka fam..Mat Shah…nasib la ko

  34. arap2 puak kite jgn lyn provokasi kat atas tu…buat xtw je.. tahniah…

    • xtau la aku..byk fan team lain yg suka buat kacau,provoke xabis2..apa ntah yg diorg dpt,xmenyumbang lgsung kat pembgnan bolasepak..sokernet ni pun,kalau bukan kita2 je yg baca pastu bg pendpt,sapa lg..fan TRW je yg slalu tgk perkembangan & berita2 bolasepak dlm negara..

      • Bodoh punye penyokong kelantun. Baru 2/3 tahun menang dah macam menang world cup. Bodoh Gile, kampung la katakan. Patut hukum hudud mana buleh pakai seluatr pendek main bola. Bodoh

        • HOI! MANGKUK HAYUN KAU NI KLON MAN LAKSA KE?

          • Xpyah kta uji akal..tngok AP yg dia tlis tu dh tau dh dia ni bodôh…NS ko tngok la nma dia tu.bkn mangkuk hayun..mangkuk tandas la…

          • betul kot ni man laksa menyamar sbb man laksa lama dah xbuat kacau..tiba2 ada si mangkuk yg perangai sebijik dgn man laksa mereng tu..komen mcm org xskolah, xpyh layan provokasi mcm ni, mangkuk@man laksa pengomen sampah krn tidak bernas idea2nya..racist & agak bodoh bangang!!! kesian

  35. mangkuk jamban, nk tanya 1 je. ko org islam ke ape? kalo islam, bw mngucap byk2 d bln ramadhan mulia ni. kalo kafir laknatullah, moga allah bukakan hidayah utk ko. tlg jgn main2 dgn seruan allah bkenaan hudud.

  36. Kepada yang sedap sangat mengomen tu…Tolong baca pasal Prof Kay Kim bagi komen..terutama kpd Mangkuk dan sekutu-sekutunya…pastu tolong fikir, kalau ada otak ler…

  37. Taufik cakap Ghaddar tiada semangat kesukanan? Hehehe…Yang Amri, Bunyamin dan Nasriq gi tumbuk dan sepak Ghaddar tu ada semangat kesukananlah? Hanya Ghaddar seorg aje ke yg tiada semangat kesukanan? Yg 3 org lg pemain Selangor tu ada semangat kesukananlah sampai sanggup tumbuk dan sepak org?

  38. harap tuan-tuan dan puan-puan semua bersabar yer..ak bkn 0rg kelantan..apalgi penyk0ng TRW tp…kalau diimbas2 sejarah 2-3 tahun nie and dikaji balik, memg ada bet0lnya kelantan selalu di tindas..semuanya terjadi sejak TSAM menaikkan b0la sepak kelantan..kpd semua yg mengutuk negeri kelantan, menteri dia, rakyat dia dan yg seangkatan denganya, ak harap k0rg fikir laa..x semua manusia dlm dunia nie baik, dan tak semua manusia dalam dunia nie jahat..krg duk kutuk negeri 0rg, kat negeri k0rg tu semua manusia baik-baik ker??? klau baik, xdenyer kes jenayah hari2..t0k sah la mengata 0rg klau kte p0n 2×5 jer..harap ada yang TERASA..kihkihkih..

    • yes setuju dgn ko…kat barat pun main bola xleh racist kat bangsa lain..inikan plak sama2 melayu..jgn kerana fahaman politik berbeza diorg kena tindas & dikutuk mcm xde maruah..please RESPECT, NO RACIST !!!

  39. TOK KI KEPADA taufiq BANGSAT

    ko ni taufiq banyak hisap gam mase skolah..otak da kurang berfungsi…selamanya FAM bangsat..LIONSXII terbaik..

  40. sian dengan penyokong2 selangor. x habis2 duk kaitkan kelantan dengan first time pegang piala la, kampung la. pemikiran diorang dah macam liverpool. masih lagi duk agungkan sejarah walhal diorang depan mata sekarang dah macam sampah.

  41. Mau ubah FAM kena ubah politik malaysia yang selari dengan permainan FAM..

  42. pirah FAM mana prinsip respect yang di agung2 kan.. buang laa,bkn main lagi promote.. malu wehhh mkn gaji gnih, halal ker?????

  43. lapar pitih teh FAM pun..

  44. Hoi,kasi kad merah atau digantung lah……tumbuk ghaddar tu……….biar senang skit ganu nak menang.oleh terengganu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>