TMJ: Saya belajar dari kesilapan, JDT lebih mantap musim 2014

TMJ JDT Johor

Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkata, beliau akan melakukan perubahan struktur bagi memantapkan lagi pasukan Johor Darul Takzim (JDT) untuk saingan Liga Super tahun depan.

Katanya, jurulatih baharu JDT, Cesar Ferrando Jimenez akan membantunya di dalam “membersihkan” JDT daripada masalah yang dihadapinya dan seterusnya membawa pasukan ke tahap yang tinggi pada musim depan.

“Kita perlu menyelesaikan banyak masalah dalam pasukan. Saya telah belajar daripada kesilapan tahun ini dan tidak akan mengulanginya lagi.”

“Saya memberi jaminan pasukan JDT akan memberikan lebih banyak impak pada saingan tahun depan,” katanya pada sidang media untuk memperkenalkan Jimenez dan penyerang baharu JDT musim depan, Braulio Nobrega Rodriguez di Stadium Larkin, di sini, hari ini.

Tunku Mahkota Johor berkata, perubahan yang akan diperkenalkannya itu tidak pernah dilakukan oleh mana-mana pasukan di negara ini sebelum ini, bertujuan memajukan lagi sukan bola sepak negara.

Jimenez adalah jurulatih yang berpengalaman dan pernah melatih pasukan utama di dalam La Liga Sepanyol termasuk Atletico Madrid, Valencia, Salamanca dan Albacete.

Sementara itu, Rodriguez juga pernah beraksi dengan pasukan-pasukan seperti Atletico Madrid, Real Zaragoza dan Hercules di dalam La Liga Sepanyol serta mewakili skuad bawah 20 tahun negara ini tidak lama dahulu.

Pemain berusia 27 tahun itu akan digandingkan dengan bekas pemain kebangsaan Argentina dan kelab Benfica di Portugal, Pablo Aimar, bagi memantapkan lagi jentera serangan JDT musim depan.

Menurut Tunku Mahkota Johor, Jimenez akan membawa sama jurulatih taktikal, Andres Tebar yang akan bertindak sebagai pembantunya terutama di dalam perkara berkaitan taktikal serta kecergasan.

Walaupun hanya akan menyertai JDT musim depan, tetapi kedua-dua mereka akan berada di Johor bagi membiasakan diri dengan cuaca dann keadaan persekitaran.

“Rodriguez akan memulakan latihan dengan JDT, manakala Jimenez akan mengkaji secara keseluruhan tentang pasukan dan memberi cadangan-cadangannya. Beliau bagaimanapun tidak akan ‘kacau’ pasukan JDT sedia ada,” katanya.

Ditanya tentang Aimar pula, beliau berkata, bekas pemain Argentina itu pada ketika ini sedang menyelesaikan pemeriksaan kesihatannya dan akan ke Johor tidak lama lagi untuk menyertai JDT.

Tunku Mahkota Johor juga meminta penyokong Harimau Selatan supaya bersabar berikutan prestasi tidak menentu JDT musim ini dengan berkata, pembangunan sesebuah pasukan mengambil masa dan kejayaan tidak berlaku dengan pantas.

Bagaimanapun katanya, pencapaian JDT musim ini dengan menduduki tempat ketiga di dalam Liga Super dan kejayaan memasuki final Piala FA membuktikan peningkatan prestasinya berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Mengenai isu bekas jurulatih JDT, Fandi Ahmad pula, beliau berkata, lagenda bola sepak Singapura itu meletakkan jawatan selepas berjaya membawa JDT ke suatu tahap yang membanggakan musim ini.

“Beliau (Fandi) bukan gagal. Kami amat menghargai sumbangannya kepada bola sepak Johor,” kata Tunku Mahkota Johor.

– BERNAMA

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

149 Responses to TMJ: Saya belajar dari kesilapan, JDT lebih mantap musim 2014

  1. Hmm.. tengoklah sejauh mana hebatnya jdt tahun depan. Kalau tmj asyik mengguna kuasa wang untuk membeli bintang rasanya tak kemana. Contohilah kelantan dan kedah musim 2007 dan 2008. Mereka melahirkan bintang bukan membeli bintang.

    • batang berjuntai

      Pcik kudus xpenah tegok EPL ke.? Mana ada pemain tempatan. Seluruh dunia pemain terbaik dikutipnya.

      • are u kidding?

      • Ha..ha.. jd nk contohi epl la ni. Kita tengoklah sejauh mana tahap epl jdt tahun depan. Yang paling ditakutinya bukan sahaja tak dapat piala malah bakat tempatan yang sedia ada pula dipersiakan.

      • der, ade otak ke xde?? EPL bole la buat mcm gitu, guna kuasa duit, dorg punye kuota 6 org je local players, yg lain bole guna player import, dh tu kalo aimar seko je yg meletop, mampu ke dia follow cara org kita main? ambik la neymar pun, mesti stress melampau punye, ye la kalo game xbest mesti dia yg kena, that’s why la kena balance.. kalo player JDT tu semua world class lain citer la, poyo je lebih!!!

    • piiii…lantak lah dia…ini namanya naikan value pemain …

    • Walaupun saya penyokong Selangor, saya tidak mencemburui JDT. Tahniah! JDT sebab menjadi pasukan paling kaya di Malaysia. Dari segi perspektif positif, JDT menjadi lubuk emas kepada player² yg mempamerkan aksi terbaik. Mereka layak menerima imbuhan setimpalnya. Jangan la kita dengki dgn sumber kewangan JDT. Terima kasih kepada TMJ kerana membawa liga malaysia ke dimensi yg baru.

      Untuk pengetahunan semua, sumber kewangan itu penting dalam sukan bolasepak. Cth Man utd, chelsea, Real madrid, barcelona, mereka mempunyai sumber kewangan yg kukuh.

      Harap Selangor dapat memberi saingan untuk musim baru walaupun sumber kewangan yg sederhana.

  2. ada duit, semua jadi.. tp jgnla nama je pasukan kelab dr johor, tp pemainnya minoriti shj org johor. so, xperlulah org johor bangga sgt..

  3. owhhh..tahun depan makan asap dengan selangor pkns lg kerrr..

  4. kita tunggu dan lihat ajelah..

  5. maksudnya, tahun ni, dah confirm la Jdt x menang apa2? Tahun baru boleh?

    • tak menang pun takpa lah..jgn over konfiden lepas tu jauh menyimpang..janji ada perlawanan menarik pun dah bagus utk penonton..

      • ye la sebelum ni dh over cnfident then terus menyimpang kan?? at last piala satu pun xdpt.. hehehehehe.. adat permainan ade kalah ade menang.. taun dopan kito monang kito monang yo..

        • Tak menang tak apa? Tak menang tak apa? Cukup setakat memenuhi kuota liga Malaysia je ke? Sejak bila merendah diri ni pulak.. Awal season sembang punya deras.. Bila dah nampak x de jalan baru tahu nak sedar diri..dey..kami penyokong Malaysia ni bukan apa..menyampah dengan kesombongan dan keangkuhan team nama JDT tu..tolong lah paham..

          • Betul ke jdt angkuh? Kat mana ble cari yg mnunjukkan jdt angkuh ek? Mungkin coach atau player diorg ada dabik dada kot mngatakan diorg ygterbaik kot… aku dah try cari bila diorg angkuh, tp x jumpe pun… emm…kalau x betul dakwaan tu, sia-sia dpt dosa kering kita ni ye…

    • dia tak janji pun menang apa2… lebih mantap aja katanya… tunggu je la mantap tang mana…

  6. tahun ni target 3
    2 dah sah tak dapat
    1 lagi harapan untuk tak dapat tu semaking cerah

    tahun depan nak target lagi ke….
    luaskan angan mu

    • apa la ayat kau ni..tak berdosa pun dorg letak target..kau amik spm pun takkan takda target..dah tak dapat tu memang takda rezeki ler tu..apa la kau ni..hahaha

      • ada cakap pasal dosa ke
        tok haji sumpit?
        ingat kau kena tukar nama
        sempit la bukan sumpit

        sempit kan otak mu

        • ada salah pulak ke aku cakap pasal dosa tu? otak kau tu kot yang sempit.

          • ada salah aku cakap
            pasal target?

            sempit kan otak mu

          • ada aku ckp pasal target salah ke? spm kau brape lulus? apa kelulusan kau suruh org sempitkan otak? dtg kl bwk sijil2 kau tu meh aku tgk..aku dok tasik permaisuri aku bwk kelulusan aku plk tgk sape lagi sempit otak. ada beran ke?

          • ada aku cakap pasal kau usin?
            kau kat tasik permaisuri kawasan mana
            dekat restoren upin dan ipin ke?
            ke dekar cemara apartment
            ke dekat cengal condominium
            ke putra suria residence….
            kalau orang pandai dan berkelulusan
            tinggi tak cakap macam kau usin….

          • aku lepak kat mamak maybank je.dorg pun kenal aku. dulu lepak sup meletop aku dah bosan. nak jumpe ke ape?kat mamak.atau nana cafe.

        • Lu ni banganglah cakap mcm tu…

    • Bangang sep ni… cakap mcm buduh…

  7. tahun depan lawan kelantan
    nak bawa askar lagi ke?

  8. batang berjuntai

    Pemain tahun ni dah sedar, mereka akan dibuang, sebab tu main x ada ati. Tmj pun dah sedar,pemain x ada ati. Konklusifnya tiada piala tahun ni. Tgu tahun dpn.

  9. baik bagi slot diaorang tu untuk pasukan yg lebih layak… boleh ke camtu?

  10. Hanya ada 2 Player internasional dan 1 Player dari Asia tahun depan… 8 lagi dari Malaysia/Johor… Kalau main macan tahun ni agak2 bolih menang ke?. Yang 3 import tu akan lari juga sebab tak layak… TMJ jangan cakap mcm tu kat player tempatan kerana main mesti 11 orang bukan 3 import tu aje..

  11. Saya rasa baik TMJ dan kerabatnya main dgn JDT..lain untung tak payah bayar gaji dan lebih kommitted

  12. yang penting jangan angkuh

  13. Johor_Kedukut...dapat TELUR!!

    SEDARLAH DIRI AWAK TU….MUDA LAGI,BAWALAH BERBINCANG DENGAN MEREKA2 YANG DAH LAMA DALAM BIDANG BOLASEPAK!!!!!

  14. apelah korg nie….JDT kalah ke menang ke susahkan korg ke? dieorg beli player tu pakai duit korg ke? tak kan? jd x payahlah sebok kot….

    • Style org malaysia….org cuba kutuk, org x cuba kutuk juga. Ok la tu mencuba dgn create minat pd semua. Bila minat meluas mungkin akan timbul player baru2 yg bagus2. Mencuba ada mcm2 cara…bukan 1 jln shj….tengok apa impact JDT pd bola msia skrg…bnyk perkembangan bagus2kan? Kita minat bola yg inspire goodness n excellence. Kutuk mengutuk Islam x bagi rasanya walau dlm apa topik sekalipun…

      • aku setuju sangat ….

      • sebab tu jangan angkuh… kalau angkuh mesti dikutuknya kalau tak dapat apa apa piala….

        • Ala bukan semuanya angkuh..yg dok kutuk tu bkn elok pun peel tu..mcm ler tak pnh jadi angkuh..aku bkn nk sebelah drg,aku org johor,tp aku takda la nk heavy machine sgt ngn jdt ni..aku byk g game jfa..bila jdt ni kalah aku tgk byk ler serangga berbunyi,lg sadis timbul yg lg angkuh mcmana tu..biornye ler dah kalah pun tak payah kutuk drg pun..bodonyer melayu..cit

  15. tbaek tmj wa caya sama lu…tanpa tmj bola malaysia malap tak bersinar berani kerana benar takut sebab salah. semua johorian bangga dengan lu tmj! tahniah sebab bersemangat kembalikan mutu bola sepak malaysia yang menjunam teruk selama ni.

  16. Oooi EPL club takapala beli player mahal mahal guna kuasa wang sebab boleh dapat balik melalui gate collection, jual merchandise, sponsorship, tv rights dan mcm mcm lagi, mana ada club dalam dunia bertanding untuk rugi, even EU dah dah dipantau olef UEFA dgn financial fairplay, it can only happen in malaysia.

    • Ccitezen stupid. Jdt dah untung berjuta juta mu x tau. Sila baca auditjhr coporation. Jdt menghasilkan 85 juta pd setengah tahun 2013.

    • ConcernCitizen, bkn aku nak cakap meninggi, tmj tu mmg kaya lah. sbb itu dia guna kuasa membeli yg dia dapat. nilai aset dia kalau ko nak tau, boleh tampung satu rakyat johor sebenarnya dari sumber yg aku tau.lg mewah dari sultan.

      • Laa ye ke.. Bole tampung satu negeri eh dia punye asset?? Abis tu dia tampung x?? Aku ade bukti depan mata ni, budak umo 14 jual paper ari2, xmmpu nk pegi sekolah, kluarga ssh, klo still ade rkyt korg yg merempat, even just stu family je, xpyh nk declare jutawan bgai, dh la pemimpin, tgungjwb di sisi Tuhan tu besar, mati esok2 pndai2 la jawab.. Aku rasa Tuhan xnk dengar cite pasal bola kan??

        • Ko tnya aku lagi tepat ko tnya tmj sendiri la. Aku dgr pun dari cerita org yg mmg dok sana. mana2 tmpt mesti ada org susah. pemimpin nk tnggungjwb ke tak depend pd dia la. dia tk nak dia yg dosa.aku cuma cakap apa yg aku dgr je bkn heran dia kaya sekalipun..apa la ko ni.

  17. Assalamualaikum rakyat ( bcg ) …saya nie nak bg tahu…bola sepak hanya untuk hiburan …x payah lah nak bertegang lidah membahaskan ujah2 yang tak masuk akal & sihat..syukurlah kita ada ketua negeri yang memajukan sukan untuk rakyatnya & juga pemegang My KAD….

  18. Bersyukurlah jdi rakyat johor.org lain dengki peduli apa.

  19. johor oh johor rakyat diperbodohkan oleh tmj giler….buat perhabiskan duit rakyat jer….

    • Mana lu tahu itu duit rakyat? Duit rakyat pada kerajaan persekutuan la buldog. Itu pun lu tak tahu ka?

    • hish entah bodoh pulak la ayat belia jitra ni. buat malu wang tepus ja.agaknya duit cukai dia pegi kat mb mukriz dia atau kerabat diraja saja.hihihi

    • yo belia jitra,tmj tak perlukan duit rakyat sesen pun ler..kekayaan dia boleh sara satu johor kalau nak tau.tp tu rezeki dia,hak dia lah.rezeki kita,hak kitalah.

  20. kekayaan bukan milik kita,ia milik ALLAH SWT.Jangan ego dan angkuh…kita tak punya apa-apa,semua milik ALLAH.

  21. Sebenarnya kelate n atm yg dlu berbelanja besar, jdt follow diorang. Tpi jdt yg kena dengki. Lps ni mukriz (kedah) pulak nak ikut belanjo beso. Sama la kena dengki juga. Tapi x apa tren ini akan jadi ikutan tahun demi tahun. Peduli apa dia nak belaja beso, janji aku tengok bola semakin best.. dulu mana ada best mcm ni

  22. Pakcik tengok tmj ni macam sedang main game football manager aje. Beli player sana beli player sini. Ntahlah apa perancangan tuanku ni. Kalaulah musim depan masih sama je pencapaian jdt, jelaslah pembelian tahun ini hanya membuta tuli. Susah jugak kalau hanya mempunyai wang tapi tidak berilmu dalam bidang diceburi.

    • Kita tggu dan lihat je next year,sebab coach yg baru Cesar Ferrando Jimenez,bekas coach atletico madrid,valencia,tgk cara dia susun player cun ke terabur lagi.Dia ada cakap tak guna kalau coach tu world sekalipun kalau player tu takda responsibiliti sendiri dan kena ada kerjasama. Tunggu dan lihat jela..

  23. Mari kito derma sore 1 riag kat kafa, tolong dio beli player bru.(guna duit rakyat)

    • Rasanya pengurusan kafa tak perlu berbelanja besar untuk memantapkan pasukan. Belanja sedang sedang pun dah cukup asalkan pengurusan tahu membentuk pasukan yang serasi. Bukan seperti pasukan yang hanya tahu bebelanja besar tapi bila bermain tak ubah seperti melepaskan itik dari kandang permainan kucar kacir dan tiada taktik. Akibatnya pemain yang sepatutnya makin bersinar semakin berkarat. Hanya gah pada gaji sahaja.

    • Better ko sedekah kat anak yatim..Lg besar pahala tu.. Player bola cnform2 la gaji besar, nk derma buat ape?? Mcm bodoh pun ade..

  24. Tak apa la.sye nak donate for kafa. Boleh guna rakyat dibenarkan. Kafa didik player pun tak guna. Nanti they go to another team, where they get big salary

  25. saya bukan bodoh..saya bukan bodoh..saya bukan bodoh..

  26. wahai rakyat johor sekelian, sedarlah diri pasukan negeri hampa adalah johor yg duk main kt liga perdana tu..itu pun tak kuat mana pn.tak usah duk bangga la dgn johor dt tu,, tu pn pasukan kelab.. org negeri lain bangga dgn pasukan negeri masing2,, pepatah ada duk kata KERA di hutan disusu n dibelai n disayang2sayangi,,ANAK di rumah mati kelaparan n kebuluran,, itulah terjadi pada johor fa n johor dt……..??????

    • Apa la belia jitra terselit kat sini. Hang pi main bola dlm bendang la.. boleh makan laksa belut sekali. K muhaimeen pun nak cabut, hang boleh halang ka? Keh3

    • Siapa cakap tak sokong?aku sokong team negeri aku.ang cakap tak kuat mana,realiti team ang dok bawah johor fa jgk. jgn dok kutuk org pulak bro. Kami warga johor takdak pun kutuk team kedah, kami respek itu darulaman.ang pulak lebih2 pasai pa?

  27. Orang yg berjaya adalah org yg ada duit banyak dan tahu macam mana nak tambah duit. Jdt cuma belanja duit tapi tak tahu nak buat duit ….. Nak kena belajar jadi usahawan dulu … Masuk kursus la dulu

    • kursus apenye plk..dari sumber yg aku tau,tmj tu kekayaan boleh menampung seluruh rakyat dalam johor..nk blajar usahawan mende dia dah mmg usahawan ler..

  28. Apa da..jdt ka..Johor fa ka…ok dia la…kalo nak menang..menang jugalah..kalo nak kalah..kalah jugalah…luaskan kuasa…

  29. Xpayah nk begado sgt la gila, bola sepak je pun, dh la menyimpang, semua sukan kt dunia ni tujuan asal nk unite people, ni begado je, nmbahkan dosa je, mati esok2 agaknye tuhan tanye ke pasal bola??? Susah kalo dh melayu, terlalu taksub dgn sejarah, asyik nk gado je, woii kita punye ekonomi skang dh bukn melayu yg cntrol, dh la jd calon the most corruption country in the world, thun depan maybe inflation, aku nk tgk je cmne agaknye jd, yg ckp besar negeri kaya raya la, yg kaya tu sape?? Ade yg keturunan phlawan bgai, dh tu nape kita kena jajah?? Nonsense la y’all.. Ntah2 xlama lg nk beli tiket bola pun dh xmampu.. Bangkit la melayu..

  30. Peduli la apa pendengki nak kata, yg jdt menang 4_2 pada suku akhir pertama, amin

  31. hahahaha… pelawok pelawok pelawok

  32. Jantan Dayus Tersohor_(JDT)

    5.OCT.13…..THIS KOTA BHARU…..KELANTAN 3-1 JDT!!!!….INSYA-ALLAH!!!!

  33. Md saleh lege ni dok stmi ka? Aku kenai hang.

  34. Utusan malaysia 4 okt 2013. Johor mencatat FDI 7 billon pd 6 bln ptama tahun ini. Mengatasi mana2 negri. Terkejut aku…… patut la jdt kaya. Ikut suka hang la nak bli sapa. Ngri lain jgn nak berak besaq kalau x ada modai. Nanti melelas pugkok

    • Yeke kaya? Kalau kaya takkan perlu rompak pemain dari pasukan lain. Dah kaya sangat bincang elok2, letakkan tawaran tinggi sampai persatuan setuju nak jual. Kalau pakai rompak macam ni lebih teruk dari miskin nampaknya. Paling sesuai aku kata miskin tapi bernafsu untuk nak bergaya sebab tu terpaksa merompak.

      • Boleh la nak kata kaya tu pakcik kudus..itu utk negeri,kalau ikut tmj tu,dia kaya leh tampung satu penduduk johor..tp itu semua rezeki masing2 la..hal rompak tu hal peribadi dorang..aku tgk dah list terbaru kadar kemiskinan dalam negara..

    • PALING TERGEZUT, TIMBALAN PENGERUSI DPMM CKP, MELAYU JOHOR ADALAH MELAYU “TERMISKIN” DI MALAYSIA!… EMMM.. BETULLA ORG CKP, DI MANA UMNO KUAT, DI SITU MELAYU MEREMPAT..

      • kawan bini mat yo

        di mana umno kuat di situ melayu merempat
        di mana melayu kuat di situ umno merempat

        • Kadar kemiskinan kelantan 3kali ganda dari johor,dan sabah lebih 5kali dari kelantan.kau tau kan berapa ramai melayu dekat kelantan dan sabah?takkan tak tahu kot.dan 2012 kelantan negeri ke2 termiskin malaysia lepas sabah,ke3sarawak,4perlis,5kedah.plg kurang miskin melaka,lepas tu selangor,n9,kl,penang,johor,phg,perak,tganu,labuan. Kau nmpak tak dlm top 5 termiskin tu 4 negeri ramai melayu. melaka umno,tak miskin,n9 umno jgk.selang seli dgn pakatan. kenapa negeri pakatan ke2 termiskin?cuba bg aku jawapan plk kalau kau tau.

        • Itu baru kemiskinan biasa kawan,belum aku post kemiskinan tegar negeri2 lg..lain kali study selidik dulu yer..bye..

          • Itu maknyenye melayu kelantan lagi miskin dari melayu johor sebab dorang ramai kerja kat kl/sel dan Johor banding orang johor ramai kerja kat negeri sendiri dengan kl/sel… Nak kata orang sabah malas dorang pun ramai kat kl/selangor dan dorang ramai bugis sama macam johor dan melaka… Tapi melaka paling rendah tahap miskin dan johor… Kesimpulan tu orang kelantan,cuba ubah berbakti pada negeri sendiri pulak lah…Jangan cuma tau ramai tengok bola saje…Negeri yang rendah2 tu negeri yang maju…Ada banglo besar2,tanah berbatu2 tak bermakna semua kaya2..Tak gitu..terr..Syabas negeri maju teruskan,yang masih mundur usaha lagi..

        • Umno kat nogori,tak merempat pun anak nogori?..Napo kelantan lagi miskin?

        • Eh kelantan pas,tapi nape rakyat dia pulak ramai merempat tempat orang kerja?Hasilnya tinggallah orang2 miskin kat sana dengan banglo besar2.Yang kerja luar pun bukan kaya2.Bila keluar senarai kemiskinan malaysia,kelantan antara wakil semenanjung bersama kedah,walupun kedah dah BN ambik tp 5 tahun dibawah pas,walaupun ada menara dan Melayu terkaya itu orang kedah.kemiskinan pun ranking jgk.Tahniah PAS.pembangunan tak ketara.jawa dan bugis lebih cerdik dan rajin.apopun aku takde parti.kiki

        • Aku apa kira umno ke pas,Kau melalak ada apa?Kau dari kelantan ke?Kelantan kategori termiskin sudah.Terima hakikat walupun pasukan bola handal.Tapi kalian yang merempat tempat orang tak sedar ke?Sampai stadium shah alam pun nak kongker.Aku kuale selangor lagi sanggup stadium tak ramai dari ramai fans tempat lain walau jawa dari johor.Pirahh dok kelantan balik usaha tanah sana kasik up ekonomi tu,bukan tolong ekonomi negeri orang bodoh.Nampak menumpang tapi tak sedar diri.Aku pegi johor berlampak mat kelante,bila pergi kelante payah nampak org jhor. SO?

      • Dia cakap tu ada fakta yg tepat atau bukti ke geng?Dari senarai terbaru setiap tahun sabah dibawah umno berkali ganda miskin,kalau nak cakap melayu sana byk tanah,adakah tanah tu digunakan utk income individu ubah taraf hidup atau cuma jdkan hiasan alam semulajadi je?melayu kat johor ada ramai jgk yg berniaga.skg fakta nmpk mcmana tak leh capture tak?kemajuan melayu johor tu nmpk,tak semestinya tak bertanah itu miskin,kalau ada tanah tak guna pun ada faedah ke tak utk apa2?kat semenanjung kelantan dgn perlis yg pegang taraf miskin tu,tau ke tak melayu sgt ramai kat kelantan mcmana leh jd mcmtu?jgn cuma dgr cakap je,tp dptkan fakta tu dgn btul dan yakin..

      • Perlis dan melaka dibawah BN,tp kenapa setiap tahun melaka lbh kurang taraf miskin tu dari perlis?perlis lbh kurang saiz melaka n byk tanah lg kat perlis dari org melaka..takkan sebab melaka ramai bugis yg rajin plk sbb mmg ramai keturunan bugis kat melaka,lbh 50%melayu melaka asal bugis banding perlis melayu siam..cuba jawab..study selidik dulu bru dgr cerita org..aku asal melaka bkn cakap melaka bagus cuma kasi terang mcmana n mntk kau jelaskan pulak kenapa..sbb lari dari apa kau cakap tu..aku dpt selidik tiap tahun..kau bg aku jawapan plk leh?

      • Sape Tim.Pengerusi DPMM tu?dia cakap ada fakta ke bak tengok skeettt…Wehhh Negeri Johor antara terendah miskin la dalam senarai baru….melayu johor pun ramai kerja kat ngegeri sendiri…Kelantan top 3 termiskin t tahun berturut,melayu ramai kat sana…Bodoh punyer fakta…Orang cakap betull tu orang bodoh macam kau ler tuh dengan timbalan.DPMM….Malu weyyy cakap fakta lari jauhhh…Kalau aku dah terjun longkang sebab malu….

      • Kau kacak tapi BODOH!Kelante perlis sabah bayak melayu,tapi masih tahap termiskin.Kau isap lah pelir DPMM tu dengan air kencing dia sekali.Kau orang kena kencing dengan dia la tu. Johor melyu miskin,tapi ekonomi individu kukuh dari kelante.Sebab tu mampu bendung lagi kemiskinan rakyat.Nak kata komplot dengan cina,dalam sejarah malaysia,melayu johor antara paling lasak lawan cina berabad.Tengok kes bukit kepong dengan perang parang panjang aje.Kelante baik dengan cina pun tak jana ekonomi untuk bendung kemiskinan.Kesianye melayu.

        • Puak dowg tau Bola,Bola je…Yang kaya player bola dowg,tp fans dan rakyat masih belenggu dungu hyper fanatik sangat…Kena ingat wahai saudara melayu kelatan,ketahuilah,jhor antara negeri teramai orang asli proto,,,suku terbesar sakai iaitu dikategori melayu asli dalam hutan,,,tapi kemiskinan rendah.jagan terperanjat owg sakai silap hari ada astro dalam rumah buluh..Kalian?Jangan diperbodohkan DPMM tu.

        • pak guard skypark subang

          kau kaya
          kau hebat
          tapi kau miskin
          miskin adab
          miskin sopan santun
          nama kau mencermin kau sendiri
          buat malu orang melayu
          buat malu orang johor
          kau sama dengan bini mat yo
          jangan jangan kau ni bini mat yo

          • Aku lahir n9,dok kl..Nama ni kau yang kasi dulu…Aku balas sape yang memblas..gi mampus sama mat yo ke bini dia…dorang orang pantai timur,bukan orang selatan..aku orang minang,memang ganas jugak sama bugis tpi kurang siket..hihihi

        • Apabenda la korang ni. Kat sini kita citer pasal bola, bukan nk citer sape kaya, saper otai, atau keturunan mana bagus. Kalau nk merapu jugak pasal tu carilah ruangan yang sesuai. Kat ruangan ni orang tak pandang kaya atau miskin yang orang tahu kalau pasukan tu dah kalah, kira hampehlah pasukan tu. Lebih hampeh lagi kalau yang kalah tu pasukan yang kononnya pasukan bintang, dan lagi-lagilah bertambah hampehnya kalau kalah besar. Akhir sekali teramat cemerlang dan luar biasa hampehnya jika kalah besar tu kalah ditangan pasukan yang dikatakan miskin.

          • Kalah besar sekali bukan bermakna kalah selamanya.Tak jauh beza perak kalah dengan sarawak,sebab sarawak team liga perdana.Tambah perak tak pernah turun liga perdana.JDT baru setahun jagung. Pasukan kelantan tak miskin ler,peratus penduduk tetap yang miskin ler,tak reti baca pe?Nak cite pasal bola citer la,dari start sokernet ni dah belambak orang komen merapu,admin pun bukan boleh delete komen yang merepek. Forum lain admin leh terminate komen yg berbaur kelam kabut,sokernet je lain macam.. Kau nak cerita bola kau cerita lah,kau nak halang orang kau sape pulak?. Itu hal orang nak nasihat ke, nak cerita awek dia kena rembat bola oleh negro pun ikut dia.Kau tukar nama pakcik budus jela.

          • Pakcik kudus,dah macam rupa roh kudus tapi suka dengki juga.Ni ada makna kudus dalam kristian.sehingga mereka tidak lagi “dari dunia ini” (Yoh 17:14-19). Dalam surat-surat rasul Paulus “orang-orang kudus” berarti: orang-orang Kristen.Patut pakcik kudus pun boleh tahan membebel..kikiki

          • Kudus artinya suci,Al-kitab injil gemar menyebut kudus daripada suci gemar disebut dalam Islam. Pakcik ni suci?hahaha

          • Pakcik budus lagi bagus dari pakcik kudus..Mcam dorg kata aku terbaca..dalam islam Al-quddus atau Ya-Quddus..bukan kudus..maknanya yang suci atau maha suci,nama Allah,untuk kristian dorang tuju pada nabi isa. Patut ke kau pakai nama tu?Apa motif nama kau tu?Kau tanya ustaz dulu la pakcik.

          • Apapun kau cakap,aku tetap bangga lahir sebagai jawa/melayu..Kalau kau menyokong kelantan itu ko punya pasal..Sekurangnya kami mengembang tulisan jawi yag diguna kelantan sekanrang..Ko jangan sombonglah.Aku tau kau lagi malu sebab taraf kemiskinan baru,jadi ko tetap pertahan bola ko tu.Kami orang jawa/rajin,bugis/pelayar tegas,banjar/berani.Baka kami satu malaya,.Kau ada?semenanjung dok menyibuk tempat orang buka warung saja masih nak berlagak dengan 6-1 sampai ko tua.Yg gelak bangga orang mcm puak2 ko saja.Aku prgi sel/perak jawa ok,bola drg tengok tp tak kutuk sebab kami brsaudara.Pergi pahang ok isteri aku bugis,ipar aku bugis pekan suka bola lepak dengan ramai bugis pahang takdo perli..sebab kami speaking satu SAUDARA.Bercuti kat setiu fan ganu takdo perli aku pakai baju johor dgn bini aku bugis,sebab situ ada ‘Tok Setiu’ satu ganu tau.Kau je suka nak musuh dgn kitorang. Apapun aku terguris aku sedia maafkan ko sebab kita MELAYU..Babai

          • Itu pun nak heboh lagi,timbulkan riak pulak bila nengok set2 ni.Sarawak awal lagi dah menang besor dengan team handal mcm perak tak heboh pun,cool jer. Mentaliti melayu siam.Cemerlang tu bukan dapat naikkan taraf hidup set2 lu.Lu tanya apa sebab set2 lu keluar negeri sendiri jauh2.Napa tak berniaga tmpt sendiri ajer.Kat merlimau melambak niaga nasib baik tak eksen macam lu,merlimau tu area orang bugis pior.Tapi semua enjoy tengok game,orang melaka team tak kuat jadi mampu sokong johor aje.Mat kelate tak riuh pun time menang tu,sebab dorang sedau diri.Pokcik ni tak sedau diri kot dah tua2.Pegi jaga anak la.

          • Orang cakap tu nampak gaya pokcik ni takdapat terima.Benda realiti dinilai miskin,banglo tu yang nampak.yang merempat mana nak nampak.Malaysia ada bancian penduduk.Ben10 pun nak hijrah,tapi dah kena ceramah TSAM terus tak jadi. Orang berhijrah tu untuk apa?DUIT. Sama dengan sep pokcik keluar tempat tu untuk, DUIT. Sekian.

      • Mat,kaurang baca orang asli wikipedia,jakun melayu asli proto suku ke2 terbesar lepas suku semai gabungan negeri perak&pahang,tapi dijohor saja ada puak jakun,istilah terkenal semua guna satu malaya untuk orang asli.kenapa kelantan orang asli berapa kerat saja boleh tahap miskin jugak termasuk perlis takda orang asli?Perlu tahu juga melayu proto atau gelombang awal melayu didaftar sejarah sebagai melayu terawal malaysia lagi.tapi tak kategori miskin?kenapa ada sapa dapat jawab?tak tahu tanyalah pas.

  35. Nampaknya pakcik kudus jdi si miskin yg bernafsu besaq. X ada duit tapi nak berak besaq, melelas pungkok sendirit

  36. Ha..ha.. sapa2 yg nk mengampu tmj tu agak agak la. Takkanla merompak pemain pasukan lain tu nak dikatakan terbaik jugak kot. Dapat gaji ke dgn mengampu ni.

  37. Anak johor di perantauan

    YAM Tunku tak perlu menjanjikan bulan bintang kepada kami, tahun depan buang terus mat yo, safee, safiq, aidil dan byk nama2 pemain yang tidak layak bermain dlm liga profesional tu.

    Kami sebagai rakyat negeri johor amat berharap agar YAM Tunku dapat meniru gaya dan konsep yang di buat oleh allahyarham dato ahmad basri dari kedah dan tan sri anuar musa tu, tak perlu beberlanja besar sgt, cukup dengan melatih pemain muda dan berikan pendedahan yang berterusan kepada pemain tersebut.

    Nampak gayanya, jdt tidak dapat keuntungan ape2 dengan beberlanja besar tahun ni, satu piala pun tak dapat,

  38. hidup mati johor

    assalammualaikum….ade org islam tak antara ramai2 yang komen ni? kalau takde …selamat sejahtera saja la aku ucapkan..bukan ape, takde mencerminkan keperibadian ko sebagai seorang muslim dalam brkata2…macam tu ehh ko cakap dengan anak bini mak kakak bapak atok ko? cikgu bahasa ko tak pernah ajar perkara tatabahasa ke? atau ko ni memang jenis manusia takde adab? kalau tu pahamlah aku….

    cume aku nak cakap sikit la pasal org duk kutuk2 pasukan JDT ni.. korang perasan
    tak?

    contoh;
    terengganu lawan selangor stadium kosong…kosong…kosong cam lagu najwa latif…
    contoh lagi;
    n.sembilan lawan perak pun stadium kosong…..kosong…..kosong.
    nak contoh lagi ke?

    tengok yg ni pulak.
    contoh;
    terengganu lawan JDT penuh stadium
    selangor lawan JDT penuh stadium
    perak lawan JDT penuh stadium.

    punye penuh tu sampai Najwa latif takde ruang tuk nyanyi…

    rugi? hahaha

    brapa nilai hadiah andai jadi juara?
    1juta? 50 juta? 100 billion?
    part ni aku ketawe tak berhenti
    70 minit…

    contoh mudah tuk orang buduh cam ko.
    kapasiti stadium 60 000 orang…. tak mahal pun , rm10 je satu tiket… bape JDT dapat tiap kali game? tak masuk lagi yg tak abis kutip dari pihak penyiaran cam astro tu dll…

    contoh lagi…
    stadium kedah boleh muat 50 000 fun.. satu tiket rm20..yg datang tak sampai 10 000 pun…,..untung ka?

    sedih rasaye bile ade manusia yg tak faham kerja kerabat diraja dengan menteri besar…orang cemburi dan irihati je tergamak komen camtu….ingatlaa selagi kita iri selagi tu lah kita takkan brjaya..

    kesimpulannye……
    sultan kami ada WWW1. kau ada?

    • hidup mati pucuk johor

      stadium penuh masa jdt main
      org ramai nak tgk JDT kalah

      WWW 1
      ada 1 je
      piala ada 1 tak?
      hampeh…
      berangan nak 3
      moral of story lu tu
      cakap tak mau jatuh
      tapi macam butuh

    • awik rapail&antimek

      kalau aku kaya
      hari hari hari raya
      aku beli Team JDT
      aku suruh main guli….

      aku gaji kan drebar
      tentula bini matyo
      tapi dia tak mau
      dia nak jadi mak guard

      kalau aku kaya
      hari hari hari raya
      bungkus kan segala piala
      hadiakan pada JDT

    • stadium mmg penuh. tp brp kutipan peratusan wang bersih utk jdt? tolak modal bayar gaji pemain, kos penginapan, lain2 perbelanjaan mengurus, silap2 modal pun xdapat. gadai plate WWW1 dgn satria neo pun lum tentu dpt bayar wang kos!

  39. Enko tu mencerminkan islam la sangat. Nama pun dah ada sikit2 unsur nak terpesong. Hidup mati hanya untuk Allah sahaja takde maknanya kalau hidup mati untuk benda lain. Kalau dah hidup mati johor mati kelak mintalah pembelaan dari kerajaan johor.

  40. Sebenarnya ikut indeks semasa, kelantan ramai melayu dengan banglo berbanding melayu johor, tp statistik terbaru,kadar kemiskinan penduduk kelantan antara termiskin direkod bersama perlis dalam semenanjung..dalam malaysia kelantan ke4 termiskin dibawah pendahulu sabah..jd nk kata melayu kelantan kaya2,mungkin ya dan boleh jd ya jgk..tggu perbentangan bajet terbaru bulan ni oleh kem.kewangan..chiao italia..

  41. dulu sebelum start liga
    menyalak nyalak
    aku la terbaik
    aku la terkuat
    aku la terkaya
    luaskan kuasa la
    luaskan tu la
    tiga piala la
    last last bila dah kalah
    bila dah tak dapat 1 piala pun
    ingat diam dah
    menyalak lagi….
    melayu kaya la
    melayu kuat la
    melayu bersatu la

    perangai tu perangai melayu layu….

    bila kalah game…
    nak upah bunuh pemain la
    nak upah bunuh pengadil la
    last last buat report dan kenyataan
    bunuh lipas pun saya takut
    melayu mana tu……

    • bukan semua orang macam tu ler.yang takut lipas tu budak sengal dari jb kot. yg berani ramai dr muar dan batu pahat.tp perangai cool otak tak moden sgt kekampungan sikit tp steady. org jb tu lain sket.melayu bersatu mmg dari muar/bt pahat smpai ke negeri perak sbb tu trciptanya tentera selempang merah. org jb taktau apa2 tau bebel je.lipas pun takut,kalo muar turun biasa org jb snyap sket sbb sultan asal skrg ialah keturunan muar.satu johor tau,satu malaya tau.harap anda tak hina keseluruhan.tq

      • Betul3x…sultan skrg dari pilihan inggeris…..ramai yang tahu…jgn cakap kuat2 nti kena gam….

      • Patutla ku tgk sultan rajin turun ke muar. siap bangunkan muar mendadak dan tiap kali ulangtahun kelahiran mwajib turun muar.maybe sbb sultan sbnr dan keturunan ada kat muar dan daerah berdaulat kot. Negeri lain beruntung sbb waris sultan panjang kcuali johor beralih kuasa dan melaka ilang terus,pdhl kesultanan melaka turun ke johor dan pahang.jd pahang untung waris sah.

        • Mungkin kot,hujung bulan ni 22 hari keputeraan johor,ko tgk je sultan mesti ada kat muar.macam wajib.

          • Asam pedas ikan semilang kat Muar mmg sedappp!!!!

          • ikan sembilang ler..bkn ikan semilang,mcm dak cina sekolah aku dulu cakap dia pancing ikan semilan..hahahaha

          • Takda dalam sejarah melayu islam sultan bunuh rakyat, sultan melaka pun suruh dato bendahara bunuh hang tuah,bkn dia sndri.Conclution,sultan sebenar johor jadi rakyat biasa sekarang kat muar kot.Kalau pewaris sebenar tu,mungkin tiada kontroversi.Nanti ada rezeki aku nak cuba melawat la waris sultan tu.Dgr jadi temenggong johor cuma jadi org biasa. Sape tau kat mana dia?huhu

          • Betul kau cakap,dorg dtg muar,siap umum cuti hari jumaat mcm kat kedah dgn kelantan.Dimana sultan sebenar?

  42. Indra buruk punya siku

    .

  43. SEP………..KALAU TAK TAHU CERITA JGN……CERITA NANTI DAPAT DOSA KERING!!!!!

  44. majulah sukan untuk negara ,,
    moh la sokong bola sepak tempatan ,,
    x baik nk berbalah nie ,,
    kite same 1 malaysia jugak ,,
    ape-ape pon taniah kepade pahang dan kelantan berjaya ke final ,,
    kita nanti kan bersame-same kehangatan saingan bola sepak musim 2014 ,,
    LUASKAN KUASA MU !!!

Leave a Reply to johorian Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>