Tiada duit pemain cabut lari – Santokh Singh

Santokh Singh komen pasukan Johor Darul Takzim FC
Johor: Komen Datuk Santokh Singh

Pandangan bekas pemain Kebangsaan, Datuk Santokh Singh mengenai reformasi besar-besaran pasukan Johor atau Darul Takzim FC oleh Tengku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail dengan merekrut sebahagian pemain utama Harimau Malaya.

Duit is the motif


Santokh Singh komen reformasi pasukan Johor @ Darul Takzim FC

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

65 Responses to Tiada duit pemain cabut lari – Santokh Singh

  1. nk cepat treble itu salah satu eksperimen tmj 2013 dulu santokh bermula dari bwah gaji lambat naik…””’…..”””….””….””’

  2. Safee & zakaria tu pun mata duitan nk g johor.. pastu buat statement sehari selepas penafian kt Tv3.. puii.. nk ikut style mat sallehla sangat

  3. Bukan safee nk selamatkan karier, tp nak tambah duit dlm poket..haha

  4. okey la pandangan santokh tu……. zaman duit ni player tak kekal lama dgn satu2 team

  5. player yang bagus adalah player yang main dengan ada keinginan dan semangat nak menang..

    yang main kerana duit ni.. lain sikit..

  6. zaman sekarang ni. Duit adalah segala2nya, tak salah mane2 player nak main dgn mane2 kelab, hijrah ni bagus, nabi pun hijrah jugak kan, ambo harap player yang berhijrah tu, buktikan anda semakin bagus dan mantap, jangan pula asyik kemarau gol dah ler, semua pasukan liga super, tunjukkanlah mutu permainan bertaraf antarabangsa

  7. cari la nafkah dan keperluan hidup krn Allah bukan kerana duit, kalau salah niat kita akan menysal di sana

  8. sapa tak nak duit kan…..tp kalau majikan lu beronar siap kau…..apa2 pun tak cuba taktau…he he

  9. Memanglah PLAYER2 nie joint JOHOR sebab MONEY… hahahaha kalau sebab untuk pengalaman baik joint SELANGOR atau KELANTAN sebab 2 team nie bukan setakat main LIGA yg x beraper nak SUPER tu… SELANGOR dan KELANTAN main AFC lagi… team lain ader ker…?????? Kalau bagus kat AFC silap2 bukak mata SCOUT2 luar… sebab DUIT lah ader player yang sanggup LANGGAR CONTRACT…. hahaha MATA DUITTTAN ker….. jangan lupa bayar HUTANG yer… setahun punya hutang tu…

  10. daripada pandangan saya, sejak pemain pemain bolasepak diM’sia ni dibayar gaji untuk bermain Bolasepak,sejak dari itulah pretasi bolasepak negara kita merosot. Dulu kita pernah memenangi pingat Gangsa di sukan Asia (kalau tak silap)kita juga layak ke sukan olimpik 2 kali dan kita juga pernah dianggap MUSUH TRADISI PASUKAN KOREA SELATAN dan kita juga setanding dengan pasukan Jepun tapi sekarang macammana? Pasukan bolasepak kita jauh tertinggal nun jauh dibelakang ibarat kalau lumba kereta makan asap je la kat belakang!

  11. pertanian adalah perniagaan,sukan adalah perniagaan.

    ni bukan zaman sentimental, setiap orang kena rebut peluang yg terhidang. dan sebagai player profesional mereka kena tunjuk kemampuan setanding harga yg dibayar

    • pemain2 yg kelabu mata ni ade potensi jadi pemain naturalisasi Indon atau Filipina… bayar lebih sikit gak, gi slaluh… patriotik? buleh jalan, money for them is everything!

    • yang ni ada potensi dirasuah

    • bila kita cakap kejayaan psukan Msia yang lalu, mula la cakap ni zaman bukan sentimental, bagi korang yg x pernah melalui zaman kegemilangan mcm dulu korang tak dapat merasa betapa bangga nya kami masa tu bila team Msia beat S.Korea Beat Arab Saudi bukan macam sekarang baru kalahkan Indon pun dah riuh satu Negara!pooodah!

      • memang zaman dulu lain dn sekarang lain…semuanya tinggal sejarah…selalu pandang kedepan utk kedestinasi…toleh kebelakang sekali sekadar pedoman…skrg serba maju…macamana x riuh satu negara…dgn teknologi selepas perlawanan je seluruh pelosok negara dh tahu keputusannya….bezanya dulu…nak dapatkan sekeping surat khabar didesa pun kalau ada petang baru sampainya…dulu pemain2nya ada pekerjaan tetap utk menampung kos hayat tua…ditambah lg elaun ‘Datuk’ yg kebanyakkan pemain diperolehi…skrg…abis main bola sekitar umur 30..dn dikira pencen x berbayar…xde kerja..tiada pendapatan…masa yg singkat inilah dipergunakan dgn bermain bola sebaiknya utk menjana pendapatan..

    • sukan adalah perniagaan…jom jual game…bisnes2…

  12. Rasenye safee terpaksa sbbnye dia pn xtau apa2…semua urusan dibuat direct dhn arema tanpa pengetahuan pengurusnya…sbb tu mulanya dia menafikan, n pengurusnya juga…

  13. lagi satu hayat fit form main bola tak lama pun…terik2 masuk 30 mula le nak pancit….kejor le duit tu yeop selagi tengah ada kudrat ni… he he

  14. Jangan mudah melatah apa yg dato santokh singh cakap tu. Tengok dari sudut positif. bukan nye dia cakap player tak boleh kejar duit, dia pun pemain bola jugak, dia lebih tahu jangka umur pemain bola. Apa yg nak dia sampai kan, shopping spree oleh johor tidak memberi kebaikan utk pembangunan bolasepak utk jangka panjang hanya dengan menarik pemain2 bagus dengan bayaran gaji yang mahal. Pemain2 tersebut hanya tertaik dengan bayaran gaji tinggi, bukan niat utk develop bola sepak itu sendiri. apa akan jadi lepas setahun/kontrak abis dan team lain ada dana besar dan pancing pulak pemain2 yg ada kt johor dgn harga lebih tinggi. Apa akan jadi dengan johor? PIkir positif bro.

    • dulu-dulu team Johor ni sanggup berpatah arang dengan pemain2 nya yg mahu keluar dari Johor…tak caya…?…Tanya Shebby Sing…Dollah Salleh…Ismail Ibrahim…Annuar Abu bakar…sampai ada yang kena gantung…skrg apa cer…?

      • mind to share bro?

      • itu dulu…
        skang ni tengku nk naikkan kualiti bola sepak kat johor.. dia beli sume player yg berkualiti ni sbb nk jadikan skuad johor sebagai satu team yang hebat..
        sokong darultakzim
        syabas tengku

        • Ya syabas & gudluck for TMJ & Johor tapi
          ‘Players come and go but the club and supporters always stay’

        • ha ye la, nak naikkan bolasepak johor. bila masuk first team ntah berapa kerat la org johor. yg lain 1malaysia&euro. yang lain jd kaki bangku. itu la, MC tak kisah la sbb dia kelab. ni bila negeri yg buat, xda pekdah pn utk rakyat johor. yg betul2 johor ntah2 jadi pemanas bangku simpanan all season. ikutla team lain macam tganu & kelantan tu. 1/2 kurg2 first team anak jati. baru la boleh kata membangun bola sepak negeri.

          • setuju. bukan tak suka player dari luar main tapi perlu seimbangkan dengan memberi peluang kpd player negeri sendiri. mana tau dengan memberi peluang maka lahirlah stok baru player bagus untuk Harimau Malaya.

    • btol la tu…tp beli player tu ikut la prosedur…ada cara n tata tertib die…kontrak x bayar tebus sume…pastu pi siap kat FAM time AFF berlangsung…tu x de adab…sbb VIP boleh langgar segala peraturan ka?

  15. KenariHijauKuning

    Tu diaaa. Siap tukaq nama lagi. Biaq pi la depa nak tukaq nama team ka, nak main dgn team lain ka.

    Yang pasti Kedah tetap Kedah dan hanya ada satu Kedah tak kira main kat liga apa pun.

    Kelantan dah buktiknnya walaupn satu ketika jatuh smp ke liga FAM tapi nama tak tukaq.

  16. meme la main bola kerana duit… apa2 profession pon sama…cam puak2 budu gak la berbondong2 pindah kl pasai DUIT la apa lagi kalu xdulu dok kg mkn ubi cicah budu skang dah pandai mkn lamb shank stew muahahaha… amerikaaaaa! phuiii

    • hahahaha..kutuk la nak ngutuk gak… aku tengok ramai orang klate beli umah kat kl… kalau nak harapkan geng2, dok kg baru je la… tempat lain bagi kat cina jer…..

    • penyokong trw hok sekolah

      ambo duk perhati zack metal ni, takde keje lain dia ni, asyik duk kutuk kelate jer, ambo nak tahu jugak apa kesalahan kelate ni, salahkah negeri kami ada budu, salahkan kami cicah ubi dengan budu dan salahkan makan lamb shank stem ke chop ke, sedara zack metal kena positiflah pemikiran tu, nak mengata orang ni, berlapiklah, sepatah keluar dari zack metal ni, semua hodoh pasal kelate, semua tak kena pasal kelate, semua tak betul pasal kelate, ambo offer kepada zack metal untuk datang bercuti ke kelate, tiket ambo bg, tempat tido ambo sediakan, duit poket jer bawa sendiri, percakapan ke perbuatan kita ni mencerminkan keperibadian kita yang sebenarnya, kalaupun kita tak malu ke tak heran ke tak kesah ke kepada sape2, tolonglah malu, heran dan kesah kepada allah swt, kerana allah swt sentiasa kesah kepada hamba2nya.

      • Semalam aku Mimpi aku tengok astro cerita tanah kubur
        Yang peliknya Dalam cerita tu aku yang mati di panah petir Kerana suka menfitnahndan buruk sangka.masa aku nak di kafankan aku nampak pak ok Dan makcik jual nasi kerabu datang melawat aku…aku banyak buat dosa Dengan mereka aku selalu buat cerita nasi kerabu dia Guna budu berulat…
        Aku menjeirit nak minta maaf Dengan mereka tapi xde siapa pun yang Dengar….tiba tiba mulut ku Keluar budu dan ulat yang banyak sekali
        Aku menjeirit meminta agar Ada orang tolong bersihakan tapitak de orang peduli aku menjeirit lagi akhirnya aku tersedar Dari Mimpi

        Aku sekarang menyesal Dan tak mahu lagi megutuk orang orang terutama orang kelantan Dan budu .
        Aku minta maaf di atas keceluparan ku dulu.

    • fan semua x payah layan si zack metal sial…natang gile wat nape..orang gile memang x makang budu sebab die makang nasi basi n cari mkang dlm tong sampah,, lagi pung bukang ye sekolah base natang ni..nok provok smacang kata2 dia..ni natang jerankung doh tuko name..

  17. Bagus usaha TMJ untuk Membentuk team Johor yang mantap cuma jangan dilupakan player local Johor agar bila player star pergi pun team tetap utuh..kalau tidak team tak akan lama Bertahan…Jangan malu utk contohi team TRW yg masih mengekalkan anak2 tempatan..tak ada salahnya…

    • anak tempatan wajib dan memang diperlukan dalam mane2 pasukan, terutamanya pasukan berstatus kelab negeri, penyokong tempatan aadalah nyawa kepada sesebuah pasukan, tanpa penyokong yang setia yang selalu masuk ke stadium dengan duit poket sendiri, pasukan trw pun dah lama bungkus, kami penyokong trw sanggup naik bas, naik keretapi dan naik kapal terbang demi sokongan kepada TRW,

    • kita tengok nanti boleh ke TRW menang 3 piala tu lg?

      jgn dikejar tak dapat yg dikendong berciciran, star semua dah cabut lari..

      cuma satu je kelantan tetap boleh menang.. menang sorak!

      • penyokong trw hok sekolah

        insya allah, kami akan sentiasa menyokong trw, menang dan kalah adat permainan, bola pun bentuknya bulat, sedara 3 piala jemputlah datang berkunjung ke stadium sultan mohd ke 4 kalau nak sorak tu, kita sorak bagi sokongan sama2 kepada trw, amacam ???

  18. Diharap dgn teraju baru dibwh TMJ bolasepak JOHOR terus maju dan bukan hanya utk 1/2 thn shj.Didik dan cari bakat baru yg ada diseluruh negeri JOHOR,jgn mengharap keterlaluan kpd org luar.Duit/dana yg byk itu lebih baik digunakan utk akademik/sek bolasepak PBNJ yg mirip EPL/ LA LIGA infastrukturnya.Syabas TMJ dan pegawai2 PBNJ demi memajukan bolasepak JOHOR dan MALAYSIA. Diharapkan kuatkan semangat dan azam ,pedulikan kritikan dan minta nasihat dari pakar2 bolasepak antarabangsa.Moga arena bolasepak tanahair bertambah meriah pada thn 2013.

  19. kalau johor tak jadi juara, tak tahulah. hehe..

  20. penyokong trw hok sekolah

    Di tahap manakah, gaji pemain bola sepak tempatan, adakah setaraf dengan indonesia, setaraf dengan thailand, setaraf dengan singapora, vietanam,

    kalau gaji pemain setaraf atau hampir setaraf dengan kebanyakkan negara asean, kenapa saban tahun, tidak ada pemain thailand, indonesia, singapura ke filipina ke yang datang ke liga super, sepatutnya FAM alert benda2 mcm ni, dari segi susuk tubuh badan, rata2 pemain bola sepak di asia tenggara ni hampir sama tinggi dan sama rendah jer, tidak nampak sgt perbezaan ketinggian semacam effa owana dengan nurul azwan roya,

    seperkara lagi, skill pemain thailand, indonesia , singapura dan filipina boleh dikatakan kedepan satu langkah daripada malaysia, kenapa FAM tak cuba untuk menetapkan syarat pengambilan pemain import dari kalangan negara asia tenggara sahaja ?

    kemasuukan pemain marlon alex dengan atm, ghaddar dengan kelate(musim 2012 jer) adakah membawa kesan positif kepada mutu bola sepak negara kita, saya rasa tidak ada apa2 perubahan pun, perubahan jaringan semata2 jer,

    transformasi bola sepak sentiasa berubah, eloklah jika FAM membuat syarat baru, supaya dengan kemasukan pemain import ni, tidak merugikan mutu bola sepak negara, kepada semua penyokong bola sepak tolong perhatikan pasukan kesyangan anda nanti, sekiranya setiap gol yang di hasilkan oleh pemain yang bernama mat yo ke indra ke manaf mamat ke tahniahlah pasukan anda memang hebat, tetapi jika setiap jaringan gol pasukan anda dihasilkan oleh marlon ke ghaddar ke guiza ke petratos ke ape2 lagi yg import2 tu, tak yah nak heranlah.

    kita sebagai penyokong mengharapkan pemain tempatan dan anak tempatan kembali bersinar, menyerlah dan mencipta nama sebagai lagenda bola sepak tempatan.

    mengharapkan bintang muda dlm trw bersinar2

  21. TheRedWarriorGiler

    bola itu bulat.. thun ni kelate di atas thun depan kat bwh la pulok..
    bg dtfc kat atas

    • Setuju tue, bola tu bulat, tahun ni kelantan, tahun depan darultakzim fc pulak kan, kalau tak dapat2 jugak tahun depan, tukar jer nama darultakziah fc, dtfc jugak kan

  22. tk sbr tggu sepak mulo season bru nih,psl apo plak p tkaq nama johor kpd DTFC …pnjang tuh.apa2 pon hok psti season 2013meme mcabar…GKG…

  23. Semua yg ckp nie kalau dia jadi mat yo, safiq, kembar atau safee pung serupa gak. Cakap jer lebam lebom kat sini psl bukan dia yg duduk tmpat dorg tu. masing2 blajor bukan bijak sgt, harap main bola jer. Kalau dok setia pung tp gaji rendah nak sampai bila???? Pas umor 35 nak wat apa? Xde dah sapa2 nak abik main. Nak wat apa???
    Dah tu bola ada team byk pitih jer semua dengki, bukak facebook utk kutuk. Nie semua pemikiran kolot. Cuba pikir positif sket, nie periuk nasi masing2, so kena wat wat apa yg patut.
    Masing2 yg tulis bukan2 nie siap kutuk2 aku garenti kalau team negeri koranf wat camni pun mesti masing suka psl dpt star player. Tp kalau team ngri korang tu pulak player menderhaka sure korang marah.
    Biasalar, smangat knegrian masing2 kuat.
    Kita nie gaduh2 apa yg dapat??? Tambah dosa jer gaduh sesama kita. Star2 nie rilek jer bila tau peminat team baru dgn x-pmnat team lama bgaduh dlm comment nie…
    Nie pndapat aku lar, bukan nak ngapi2 atau ngutuk korang semua. Mintak maap ler kalau ambe mnyinggung prsaan deme semua.
    Tapi yg pasti alu akan beri full supprt bila local team layan menatang lion tmpang tu….

Leave a Reply to dtfc giler giler Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>