Selangor berdepan krisis kecederaan

selangor fa

Selangor berdepan kesukaran dalam usahanya menamatkan baki tujuh perlawanan liga dengan bergaya apabila ramai pemain utamanya mengalami kecedera­an sedangkan mereka kini semakin jauh ketinggalan di belakang pendahulu Liga Super, Pahang.

Untuk membuat keadaan lebih parah, skuad Mehmet Durakovic bakal berdepan lawan kuat Polis DiRaja Malaysia (PDRM) di Stadium Shah Alam pada Sabtu ini dengan hampir separuh kekuatan mereka hilang, termasuk penjaring terbanyaknya Muhammad Afiq Azmi yang mungkin tidak dapat beraksi.

Selangor, yang kini di tempat kelima dalam carta Liga Super, berada sembilan mata di belakang Pahang yang mengumpul 33 mata selepas 15 perlawanan manakala PDRM hanya berada dua mata di belakang mereka dengan 21 mata untuk meng­huni anak tangga ketujuh.

Mehmet menyedari ketika persaingan liga berada di fasa kemuncak skuad kendaliannya tidak boleh lagi mencicirkan sebarang mata untuk menghidupkan peluang mencabar kelompok empat teratas yang turut diisi oleh Johor Darul Ta’zim (JDT), Perak dan Felda United.

“Setakat ini pasukan berada dalam keadaan baik, bagaimanapun terdapat beberapa pemain yang mengalami kecederaan. Jentera serangan kami ada masalah apabila Afiq me­ngalami kecederaan pada bahagian hamstring.

“Kemudian Raimi (Md. Noor) cedera pada bahagian buku lalinya manakala penjaga gol Mohd. Hamsani Ahmad ce­dera di pangkal paha serta A. Thamil Arasu cedera pada bahagian hamstring. Keadaan lebih buruk apabila pemain tengah Leandro (Dos Santos) tidak dapat beraksi kerana mengutip kad kuning.

“Situasi buruk ini jelas memberi kesukaran untuk berdepan dengan PDRM kerana mereka memiliki pemain import berbahaya. Bagaimana­pun saya mengambil masalah ini secara positif kerana ketika ramai pemain utama cedera inilah masa­nya untuk pemain lain beraksi. Ini satu peluang yang tidak boleh mereka lepaskan (untuk membuktikan keupayaan).

“Saya akan menilai pemain yang bakal diturunkan pada hari perlawanan semasa sesi latihan dan saya berharap mereka bersaing dan berusaha untuk merebut tempat dalam kesebelasan utama,” katanya.

Dalam pada itu, Mehmet menegaskan dia tidak memandang mudah terhadap PDRM, meskipun skuad itu mengalami masalah dalaman yang menyaksikan khidmat ketua jurulatih Azman Adnan serta penolongnya Nazrul Erwan digugurkan selain menamatkan kontrak dua pemain Muslim Ahmad dan Mohd. Nurul Azwan Roya.

“Bagi saya tiada kelebihan pun kepada kami sebab sudah pasti mereka mahu bangkit daripada mengalami kemerosotan prestasi, ditambah pula dengan masalah dalaman tersebut. Saya yakin mereka mahu membalas dendam dalam perlawanan itu nanti.

“Kami tidak memandang rendah kepada mereka walaupun kami ber­aksi di gelanggang keramat kami sebab ia juga merupakan laman mereka juga. Apa-apa pun Sela­ngor akan memberikan yang terbaik dalam perlawanan tersebut dan diharapkan kami berjaya mengutip tiga mata penuh,” katanya.

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>