Piya layak jadi ‘jeneral’ Harimau Malaya – Karathu

Piya kelantan fa

“PIYA (Mohd. Badhri Mohd. Radzi) telah membuktikan keupayaannya dan sudah tiba masanya untuk dia diberikan peluang mengemudi jentera tengah skuad Harimau Malaya.”

Demikian tegas bekas jurulatih Kelantan, Datuk M. Karathu (gambar kecil) selepas menyaksikan kapten Kelantan itu membantu The Red Warriors (TWR) mempertahankan Piala FA dengan menewaskan Johor Darul Takzim (Johor DT) 1-0 pada final di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam kelmarin.

Pada perlawanan tersebut, Piya muncul watak penting dengan melakukan banyak hantaran tepat kepada jentera serangan Kelantan dan umpanan pertamanya kepada Mohd. Norfarhan Muhammad telah berjaya menghasilkan gol tunggal perlawanan pada minit ke-16.

Kelincahan yang dipamerkan pemain tengah kelantan itu membolehkannya dinobatkan sebagai Pemain Terbaik perlawanan akhir.

“Piya merupakan seorang ‘jeneral padang’ yang hebat. Lihat sahaja gandingannya dengan Mohd. Shakir Shaari yang berjaya menguasai bahagian tengah berbanding Johor DT.

“Sebenarnya, saya juga hairan dengan corak permainan yang ditunjukkan oleh Johor DT. Dalam aksi sebelum ini, pemain-pemain tengah mereka lebih banyak pegang bola.

“Namun, pada aksi semalam (kelmarin), mereka dilihat lebih kerap turun dan melakukan serangan melalui bahagian tepi.

“Piya dilihat semakin selesa dengan gaya permainannya. malah mampu melepasi dua tiga pemain tengah Johor DT. Ini bermakna Johor DT memberikan ruang yang selesa kepada Kelantan untuk bergerak.

“Hasilnya, Kelantan berjaya mengambil kesempatan itu dengan menjaringkan gol kemenangan sekali gus mempertahankan kejuaraan Piala FA,” katanya ketika dihubungi Kosmo!, semalam.

Tambah bekas pengendali Perak itu, beliau menepis dakwaan bahawa Piya hanya mampu menyinar dengan Kelantan dan tenggelam ketika bersama Harimau Malaya.

Ini kerana Karathu menganggap pemain berusia 31 tahun itu memiliki kelebihan dari sudut pengalaman beraksi di pentas final dan Piala AFC.

“Sebenarnya, perkara itu bergantung kepada jurulatih dan saya pernah membimbing Piya dan saya tahu keupayaan pemain ini.

“Sudah tiba masanya dia diberikan peluang untuk mengemudi pasukan Harimau Malaya,” katanya.

– Kosmo

Related Posts

36 Responses to Piya layak jadi ‘jeneral’ Harimau Malaya – Karathu

  1. Selagi Gobal Yang pegang juruletih HM jangan harap dia akan pilih Piya jadi capt HM.senang cakap buang je Gobal tuh amik hodak jadi jurulatih HM

  2. buang je gopal tu…tektikal pun dh failed. pilih pemain hampeh… tahun ni mesti copot kesayangan jadi idaman gopal lagi. puiii!!

    admin
    http://bankami.net

  3. Betul tu…walaupun saya anak Perak!!!..saya tetap tabik pada Piya pemain tengah terhebat masa kini!!!!

  4. Jangan Marah sama Sya lah macha. Saya sudah nampak Itu Sapik dia bole main freekick itu power.. Saya sudah aada senrai. Sapik kapten kita, Amar rohidan Punya main sedap lagi la macha. Buntut mereka masih ketat hangat tambi..Jangan Marah sama saya deyyy papadom…………

  5. kalau coach yang bagus tahu nak gilap pemain tengok fakri main pun dah bagus .
    jadi pecat RAJAGOPAL

    • Betul,setuju..hodak pndai latih pemain,cuma awal musim dia silap pilih player import Keita xpndai baca assist Piya..Fakri dlm game byk dpt bantuan Piya & lain2 pemain..cuma Fakri xdpt terjemah dlm bntuk gol je, perlu byk masa lg utk keserasian..mlm final kalau 2nd half Faiz yg masuk mesti jaringan bertmbah..ape2 pun bersyukur GKG..

  6. Untuk makan angin ke australia baru2 ni…piya tidak ke sana atas alasan hamstring kata gopal..tp sebenarnya gopal berbohong… piya dlm masa sama sdg giat berlatih bersama skuad kelantan….saya saksikan sendiri !!!!!

  7. BULAN MENGAMBANG

    safik Rahim tetap pemain kesayangan raja gumpal…. n kalu safik Rahim menang lagi anugerah pemain tengah terbaik 100plus tahun ni… tak taulah…memang bodohlah anugerah tu…

  8. rajagopal sudah bagi tahu kan, permainan piya tidak sesuai untuk HM,,untuk kelantan ok la,,tapi skuad kebangsaan memang tak sesuai,

  9. YES meme… walaupun aku penyokong JDT..tp aku tabik springg kat piya..first class player..TQ..

  10. Saya KING GOPAL..Saya buleh abil sisiapa saya mahu. Saya tiada suka sama kelantan players. Saya tara Fahami bahasa itu kamu. FULSTOP!

  11. Gandingan piya , awe dan matyo is the best!!

    Harimau Malaya patut memiliki 3 player ni sbg jentera serangan..

  12. JDT_yang kecewa!!!

    Saya sokong Karathu…..700%!!!

  13. MENATANG ANAK BEWAK ANAK HARAM/ANAK ZINA MANA PULAK BUAT SPEKULASI ADA NEGERI LAIN NAK AMBIL PIYA MAIN DENGAN NEGERINYA DENGAN BAYARAN RM 100,000.00 SEBULAN, TAK HABIS-HABIS CUBA MENGKHIANATI NEGERI KELANTAN KERANA KELANTAN HEBAT TERMASUK DARI SEGI POLITIKNYA!!!! DENGKI MEMBUAK-BUAK TU BUANGLAH KE LAUT INSYALLAH MATI MASUK SYURGA!!! INSYALLAH!!

  14. tiap kali kena panggil skuad kebangsaan.. mesti tarik diri alasan injured. pahtu tunjuk ‘besar kepala’ dgn tak lapor diri kat FAM.

    • entahlah piya ni. hentikanlah bagi alasan injured tu. sep ni bukannya ape. walau ianya kelihatan seperti piya tiada kena mengena dengan sep. namun hakikatnya setiap kali piya cedera dan tidak dapat mewakili pasukan kebangsaan, masa itu jugalah gaji sep akan dipotong. dan malam pula hidung sep akan bengkak serta tahi hidung sebesar ibu jari kaki akan keluar dari hidung dia. mata dia pula akan bernanah dan sep akan terus kesakitan beberapa hari. sebab itulah sep susah payah komen tentang piya di ruangan ini. walaupun piya tak kenal pun encik sep ini.

    • kau ganti piya la sep
      tak pun suruh chief kau ganti
      nanti bole bawa bala tentera ke stadium bila ada game
      baru ada class….

      • Tuan Mat Jening

        bawa tentera kat stadium pun
        satu piala pun tak dapat lagi….
        yang di kejar dapat tapi yang di idamkan langsung tak dapat….
        kalau kerja dah kena buang tu KPI tak lepas….
        piala terlepas kaki berbau taik.

  15. mat spring sooo meennn

    ni kawe dpt dri sumber kawe ni…piya oyak dio bkn tok sir g tpi dio tahu doh nti dio duk d bngku simpanan jah,tu malah tu….sumber kawe oyak ni…

  16. koi org temeloh

    koi dgr safik rahim nk main dgn team koi,koi tk setuju sgt psl team koi dah sedang elok dah,safik rahim masuk gerenti team koi out la..media dah overated dia,main tk seberapa pun…koi sama skali tk stuju

  17. pelik btul depa ni dah org tk nak main tuk harimau malaya,jd buat apa nk sbuk pgil lg…nk amik tndakan plak…demokrasi la beb,mana bole paksa2 org…skrg bru sibuk nk amik,dulu mcm2 alasan yg coach n pengurusan beri ,saya kenal player saya…ptuih…kenal la sgt player mcm safik rahim,amar rohidan,bunyamin omar,muslim ahmad,safie sali n byk lagi la klau nk ckp.skrg psl media duk bgi pujian kt piya ,bru smua nk buka mata..cehh podahh.kalu aku pun tk nk ikut.

  18. pengambilan pemain untuk wakil kebangsaan bukan berurusan dengan pasukan masing2 ker……surat maklum balas bukan dari pasukan ker….ke FAM x buat kerja….contohnya masa Harimau Muda A nk panggil si nazmi masa bermain dengan kelab liga portugal dulu…..apa kelab 2 jawab “khidmat nazmi lebih diperlukan di portugal.” so….pelik betul pengurusan mereka nih….kata pminat piya

  19. SafeeYgMenungging

    mari menunggang motor SYM….lajuuuu…

  20. Mari…mari kito pkt join bisnes ni..tiap2 minggu ade income.. join sblm terlmbt..duit raye boh..

  21. piya, sy perhati cara permainannya hampir nk sama dgn aksi permainan raja bola malaysia, arwah abdul ghani minhat sekitar thn 50,60han. punya ketenangan par excellence,

  22. SUNGGUH BETUL MU BULEH GANTI ARWAH ABDUL GHANI MINHAT PEMAIN 50,60HAN.SAMA DENGAN KHAIRUL FAHMI CHE MAT. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

  23. piya tu br py kh aku makin gahnah

  24. gomo kelate gomo sx kito piya ayuh ayuh kelateku hari ni kito mesti bene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>