Penat faktor perlawanan Kelantan-Perak tegang

kelantan 1-0 perak 2015 liga super
Kelantan 1-0 Perak | Liga Super 2015 | Gawang.my

Beberapa siri ketegangan antara Kelantan dan Perak dalam saingan Liga Super pada separuh masa kedua perlawanan malam tadi di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV tercetus disebabkan pemain tuan rumah yang keletihan dan hilang tumpuan.

Pemangku Ketua Jurulatih Kelantan Zahasmi Ismail berkata pemain Kelantan berada dalam keadaan letih apabila mengharungi tiga perlawanan selepas ditangguhkan selama sebulan sepanjang Ramadan kerana stadium digunakan oleh kerajaan negeri untuk program Madinah Ramadan.

“Masalah kepenatan yang dialami oleh pemain Kelantan menyebabkan mereka mudah hilang tumpuan dan beberapa ketegangan antara kedua-dua pasukan tercetus.

“Namun, saya memuji komitmen yang ditunjukkan oleh anak buah saya yang memberi persembahan terbaik mereka sehingga Kelantan berjaya memperoleh tiga mata,” katanya kepada pemberita selepas tamat perlawanan, malam tadi.

Pada perlawanan itu, Kelantan menang tipis 1-0 ke atas Perak di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV, Kota Baharu menerusi jaringan tunggal Wan Zack Haikal Wan Nor pada minit ke-72.

Pada penghujung babak kedua perlawanan malam tadi, ketegangan tercetus pada minit ke-81 akibat aksi tolak-menolak di antara penyerang import Kelantan, Iwuji Amamchi dan kapten Perak, Thiago Junio.

Keadaan bertambah parah apabila Kelantan terpaksa beraksi dengan 10 pemain setelah Mohd Nor Farhan Muhammad dilayangkan kad merah oleh pengadil pada minit ke-85 kerana mengasari pemain Perak, S Vikneswaran.

Sementara itu, pengendali Perak Datuk M Karathu berkata walaupun kecewa gagal meraih sebarang mata, namun beliau berpuas hati dengan corak permainan yang ditunjukkan oleh anak buahnya pada perlawanan itu.

“Saya akui pasukan kami masih kurang pengalaman bermain selepas kami terpaksa membina kembali pasukan pada musim ini.

“Ini mungkin juga disebabkan pemain tidak menyertai mana-mana perlawanan sepanjang Ramadan menyebabkan mereka tidak mendapat momentum yang baik untuk menjaringkan gol,” katanya.

Perak bagaimanapun menghuni tempat ketiga carta liga dengan 27 mata berbanding Kelantan di tempat kesembilan selepas mengumpul 21 mata.

- Bernama

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>