Nilai sebenar Mat Yo RM6 juta – Annuar

Nilai Mat Yo RM6 juta

BUKAN RM1 juta, sebaliknya RM6 juta! Itulah nilai Norshahrul Idlan Talaha yang ditetapkan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) sekiranya mana-mana pasukan terutama Johor mahu mendapatkan khidmat Pemain Paling Bernilai Liga Malaysia (Liga M) tiga tahun berturut-turut itu.

Nilai itu termasuk kos penajaan dan pengurusan penyerang kelahiran Besut, Terengganu itu sepanjang bersama The Red Warriors selain nilai tebus kontraknya yang masih berbaki 13 bulan dengan gergasi Pantai Timur itu.

Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa bagaimanapun menegaskan pihaknya tidak meletakkan nilai setinggi itu kepada Persatuan Bola Sepak Johor (PBNJ) yang mahu mendapatkan khidmat penyerang itu kerana sudah tentu rundingan tidak akan berjaya.

KAFA letak harga berpatutan

Berdasarkan reputasinya sebagai Pemain Paling Bernilai (MVP) Liga Malaysia (Liga M) untuk tempoh tiga tahun berturut-turut bermula 2010, ‘nilai’ penyerang Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha sudah tentu melonjak tinggi.

Maka tidak mengejutkan apabila perpindahan Norshahrul ke Johor musim depan dilapor bakal mencecah jutaan ringgit disebabkan pemain yang lebih dikenali dengan panggilan Mat Yo itu masih mempunyai baki kontrak setahun bersama The Red Warriors.

“Mat Yo merupakan pemain tunggal yang berjaya mempertahankan anugerah MVP selama tiga tahun berturut-turut. Musim lalu beliau antara penjaring terbanyak dalam saingan Liga Super serta penyerang No. 1 negara.

“Dengan reputasi Mat Yo yang hebat, tidak betul jika kita nak letakkan harga beliau dengan murah. Jika kita letakkan harga yang murah, ia akan menjatuhkan maruah pemain tempatan.

“Kalu kita mengagung-agungkan Mat Yo, tiba-tiba harga murah, jatuhlah martabat Liga M. Sebagai contoh, kita hendak beli kasut Gucci tetapi dengan harga kasut Bata, itu mustahil,” kata Annuar.

Tempoh tujuh hari

Bagaimanapun, Annuar menyerahkan keputusan kepada pengurusan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) untuk membuat keputusan berhubung tawaran perpindahan Norshahrul ke Johor.

“Saya fikir kalau bekas penjaring terbanyak (Liga Sepanyol) yang berusia 32 tahun (Daniel Gonzales Guiza) dari luar negara (Sepanyol), mereka (Johor) boleh bayar dengan sekian banyak, apatah lagi pemain tempatan yang mempunyai reputasi yang hebat.

“Tolong jangan rendahkan martabat pemain tempatan kerana ia akan menjatuhkan liga kita. Bila kita dengar Safee Sali dibayar dengan harga RM2 juta, kita cukup bangga dengan situasi tersebut,” tegasnya.

Kosmo! sebelum ini melaporkan KAFA membayangkan kesediaan untuk melepaskan penyerang Mat Yo jika tawaran yang diberikan oleh mana-mana pasukan berbaloi dengan nilainya.

Annuar melalui laman Facebook miliknya kelmarin berkata, perpindahan Mat Yo ke Johor mengikut terma tertentu seperti mana yang telah disampaikan kepada pihak pengurusan Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ).

Menurutnya, PBNJ diberi tempoh selama tujuh hari untuk menjawab tawaran yang dikemukakan oleh KAFA.

81 Responses to Nilai sebenar Mat Yo RM6 juta – Annuar

  1. Kemah ts,klu stju ambik je matyo jgn byk songel,klu xdop pitih dk diam jgn berlagak ado pitih,kata ore bia papa asl bergaya hehehe

  2. johor yg start drama ni, so x payah la banyak songeh nak pertikai itu ini……. kamu lapar sangat nak mat yo sekarang dah mula panas punggung. x kena gaya mat yo tersepit kena gantung tak bertali angkara mainan pbnj yg x pro

  3. TMJ tengah melopong pikir nak beli ke tak si matyo dgn tag price dp KAFA! Ha, baru kau tahu ya. Kau ingat nk amek matyo mcm amek bapok murah2 kt lorong hj taib ke?

    Wahai TMJ dn PBNJ. Korang kena belajar byk lg soal pengurusan dn jual beli pemain di malaysia. Apa korang ingat ada duit byk ngn pengurusan diraja korang boleh dpt segala korang nak? Silap bro.

    Takde jalan short cut nk bentuk dream team. Man City pn amek masa 3-4 tahun nk dpt skuad mcm skrg walau pn dh brjuta duit ditabur. Skrg, amek la si matyo tu. Dia pn dh xda hati nk main kt KB sbb korang gak yg janji kt dia mcm2. Jgn pulak beralasan mahal xnk amek, dulu beria2 sgt.

    • TMj ngan PBNJ baru nak belaja manage bola…bak kato laaaaaaa…. ore meniago kita pun nak meniago..Tp ilmu pengurusan ZERO……mari dikelantan ngaadap TSAM pasal nak belaja ilmu management bolaaaa…
      lu pikir lu ada duit lu boleh buat apa lu suka… lani ok TSAM dah bagi harga Mat yo-YO tak la sampai 6 jutaaa…5 juta jer kot?…ADA BERANI BELI?KALAU BERANI AMBIKKKKK………ORE KLATE DAH BORING DAH NGAN MAT yo-YO NI…

      • kafa mnta bknnya bnyk pn.800 ribu je.kan pbnj tu kaya,kacang je jumlah tu.

        • Rm;800 ribu jah nilai pemain paling bernilai selama 3 tahun berturut di malaysia???PTUII…. MU BIAR BETUL BLAKEPARE…(sUMBER AMIK MANO NI?..KALU JOLO GAK WAK MALU MALAYSIA JAH…ORE PUTIH PENCEN BULEH DIBAYAR BEJUTO….MALU,,,MALU…

          • lgi malu kat indon…indon 2 juta sanggup beli, johor kate kaya…malu kat indon, indon kate aku kaya lg dr johor..kkkee

  4. Padan Muka PBNJ.Kena sedas

  5. g berambus lah mat yo.xrok centong..

  6. berat nanang doh kawan le ni,mna x ceka duit ni…. mat yo2…

  7. haha bodoh la klate ni…kalu mat yo maintain kat klate kompem prestasi merudum… johor kompem la amek mat yo pas abeh kontrak … ni la beza org budu bodo ngan org bijak

    • Ni lah contoh akhlak buruk brpikiran monyet. Hehehe. Mana kau tau prestasi matyo pasti merudum kalau main ngan kelantan? Mana kau tau johor pasti amek matyo lps abis kontrak? Kalau bodoh jgn komen kt sokernet. Buat malu kaum kau je.

    • Zack mu sebenarnya mental bukan metal
      If Johor tak ambik mat yo pun tak dok Hal
      Next year mat yo maintain kat kelate if dia main tak sunguh jadi reserve je la
      Sapa habis musim
      Lama x main so prestasi dia pun tak bagus la
      Pah tu if kontrak habis
      Ambik la if Johor nak…tapi johor pun pikir 2/3 Kali la
      Mat yo Mat yo
      Mu ni x sedar di untung
      Takdok Pasa cari Pasa
      Mu kena main ko pbnj doh

    • rasanya kalau mat yo sabotaj, segala elaun akan ditarik. peram dekat bangku simpanan mcm teves. segala anugerah pun automatik tak dapat. dah abis season boleh la join johor itu pun kalau johor masih ingat. yg paling rugi adalah mat yo sendiri. sepatutnya dia biarkan pbnj dan kafa yang berunding.

    • Zack Metal…oooo…Zack Metal, untuk pengetahuan kau, mat yo pegi ke stay kat kelantan ker, sama jer kelantan ni, kitaorg akan tetap berjuang habis-habisan, yang penting sokongan tetap diberikan…

      Kalau beli barang import nak murah-murah, barang tempatan yang berkualiti antarabangsa nak beli murah-murah. Bila terjerat dengan perangkap sendiri (provokasi murahan dalam media)mula la kalut tukar statement kata isu perpindahan terserah pada mat yo pulak! Walhal dia yang kecoh-kecoh bagi surat offer 2 kali, (1st time kene’reject’ – tak serik jugak!)..

      Untuk pengetahuan kau, budu ni banyak khasiatnya!.. Memang beruntung lar saper2 yang dilahirkan kat negeri yang makan budu ni…

      Khasiat budu:
      - anti-kanser
      - tonik minda – sesuai untuk belajar sebab tu ramai oghe kelate masuk ‘U’.
      - kaya dengan Vitamin B.
      - Kaya dengan serat (fiber)
      - awet muda.
      -menurunkan kolestrol.
      -mencantikkan kulit – sebab tu ramai ‘awek-awek’ dan ‘awe-awe’ kelate lawa-lawa dan hensem- hensem.
      -dan banyak lagi…

      Mat Salleh US, Australia, Jerman dan jugak saintis jepun kagum dengan budu nih!
      tak percaya tengok url nih dan nilai sendiri!… Masuk Wikipedia satu dunia dah tahu khasiatnya, tapi sayang kau sorang jer yang dengki dan dangkal dalam menilai nilai-nilai yang bagus ada pada orang tempatan ni!

      I’m proud to be Malaysian!
      And I’m proud to be Kelantanese!

      Baca ni.. kalau tak reti jugak, pegi Kelantan makan budu banyak-banyak! Kasi cerdik sikit otak tu!

      http://ms.wikipedia.org/wiki/Budu

      • GOOD BUDU,kalu nok sedak lagi bubuh ike tawar bakar,cili padi,asam limau kial..makan dgn buah petai atau kacang botol,hidang dgn nasi panas-panas cap burung serindik hua sodap bro..good luck yusof weeee.

      • Byk masuk U ye? Keputusan spm stpm mcm taik babi pun bleh masuk U, nampak sangat negeri yg xberkualiti, bila dh kerja pemalas nak mampus, sembang lebih, mulut dah la bau busuk, hehehheh YA Allah ya tuhan ku, jauhkanlah aku dari makhluk yg hina dan jahil seperti puak kelantan iblis aka israel!

        • kau sure? kau nak samakan aku dgn israel? xnk fikir dua kali? doa org yg dzalimi tak dtolak oleh ALLAH. Amin. der, klau ye pon x puas hati, agk2 la, OK ke kau nk samakan aku, org kelantan aka yg kau kata sama mcm israel? aku rasa kau tk melambangkan ajaran Islam yg sebenar pon. and yet you’re saying we are like Israel people. oh god, why do people these days like talking with their knees.

  8. Saya sebagai peminat bola Johor…. Ingin menyarankan pada TMJ dan pbnj, utk jaga maruah diraja dan negeri johor … Kita kena ambil mat yo … Pbnj yang memulakan tak elok tak ambil atas alasan mahal … Apa yg pbnj mahu adalah team yg kuat, tanpa pelaboran tak akan terjadi … Kesihani lah mat yo … Mungkin masa depan dia gelap kalau pbnj tak ambil kerana trw dan peminat nya sudah letakkan mat yo pada level yg amat rendah akibat publisiti dalam media yang pbnj yang menciptanya.

  9. wey zack metal…mu nok gocoh ko…bodo2 budu pun dpt juara treble taun ni..pasukanmu dpt gapo..bijok konon,p jahanam la dgn bijak yg bangang ko tu…bijak taik.hati busuk.

  10. haha lawak la nuar munyet ni…ada hati mintak johor juta-juta…kalu takat mat yo ni johor bagi 50k kat tim budu kira ok la ngan skil yg xbrapa sangat tu…puiii!

    • Padan la harga dia juta2 sbb dia dh menang MVP tiga thn brturut2. Plus penajaan lagi. Lg pn dia punya baki kontrak masih ada 13 bulan lg. Sbb tu mahal. Otak kau otak monyet mungkin xboleh nk hadam fakta2 ni, hehehe.

      Tim budu ni lah yg menang 3 piala, yg smpai suku akhir afc cup, yg skor gol plg byk dn yg bolos plg sikit. Sbb budu la jd genius key. Byk khasiat gitu, sedap lg.

      Zack mental, teruskan menghibur diri!

    • ni mesti mak bapak ko xde kt rumah kan, pastu curi2 pakai tenet. petang karang main polis sentri ngan kawan2 hati2 jgn sampai jatuh. aku nk marah pun tak boleh sebab dah sah2 ko ni budak2, time petang2 main polis sentri jek.

    • Aper LAWAK-LAWAK?!!! KO ingat ni benda main-main ker HAH?!! Nak beli barang ori, kualiti tapi dengan harga cam barang replika dari China? Giler aper??!!

      Kau bangga sangat ker dengan KFC tu? dah la mahal, taj sedap, makan 2 ketul dah muak! Makan benda tu memang jadi “GEMUK dan BEBAL” cam kau!

      Nampak sangat tak belajar, bila masa kitaorg ada kutuk TMJ macam kau kutuk TSAM? apsal KO KURANG AJAR SANGAT?!! Tak puas hati mehh kita bertumbuk? NAK? Amacam berani?

      Kit buat game BUDU vs. KFC! Amacam! Makan Budu dah konfim jadi hensem dan macho! makan KFC jadi GEMOOOKK dan BODO!…ada berani? meh ler?..haha

    • zack metal ni contoh tepat org mmg bodoh yg tunjukkan lg kebodohan beliau.. menyalak je tawu.. haha

  11. Kalau skill xsberapa apsal johor beria2 sgt nk dia? Bodoh jugak zack mental ni. Aku syak dia ni monyet la bukan manusia, ngehehehe..!!

  12. Haha…zack mental…kalau dah nak ambik, ambik je laa…x payah main tarik tali ngan kafa. TMJ banyak duit kan…boleh laaa…Nak team bagus, invest la juta2…kalau dah x de duit x yah nak kecoh2 nak beli player MVP. Beli je awe & daudsu tu…ntah2 tu pun dah over budget. Konon2 la nak challenge kelantan…belum apa2 dah sangkut….ntah2 lingkup lagi season depan. Ingat senang2 je ke nak jadi champion? Rasakanlah johor…contoh dah ada, mcm terengganu yg spend gila2 musim 2012..tapi x kemana pun…banyak duit x menjamin kejuaraan…cuma menjamin pemain je…tu pun kalau x miss bayar gaji…

  13. Johor, nak main puas kena ada foreplay dulu. Buat pelan2 baru SKOR GOL. Amek masa sket takpe janji “permainan cantik”. Ini tidak! Terus nk skor gol! Beli itu la beli ini la, ubat tempatan la ubat import la. Foreplay tak nak. Bukan apa, takut TEWAS awal je. Paham tak? Aku syak zack mental xleh nk paham benda ni sbb otak dia mmg bejat! Hehehe.

    Johor nafsu besar xsalah tp check SYAHWAT dulu ye.. Sekadar nasihat..

  14. zack metal,,kau nih jenih xbaca suratkhabar & xdengar berita tv ke ape?????!!!!!
    Kau tahu baca kat mano si mat yoep kindal dah abis kontrak,,puak johor nak amek nih??
    Kau nih zack,,sakit mental hospital permai laaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  15. Round about 6million..secara teknikalnya nilai yang boleh dikatakan munasabah pd saya utk level matyo,kontrak,sponsor,etc.PBNJ kena amik matyo demi maruah johor..kompang sana sini dah kuat.lagipun fandi amad mati2 kata matyo adalah plan utama utk team johor.skang KAFA dah letak harga,beli jgn tak beli.
    Hidup Johor!!

    • Agak2 la sket. Guiza pun nilai pasaran RM6juta. Takkan dah sama level. Matyo kalu RM1juta pun dah mahal. Cincai2….RM849,999 udah lah. Settle cepat. Dah boringla baca kes ni….dah macam yoyo.

      • pemain kite pun ade nilai gak.ape yg TSAM kata tu tak salah..lebih2 lagi yang tengah top.matyo tengah naik skang baru lepas menang MVP kali ke-3.compare antara matyo dgn guiza adalah perbandingan yg kurang bijak sebab guiza bukannya di tahap tertinggi leni.kalu tak dah tentu2 guiza tu main kat kelab2 besar eropah..

        • Setuju dengan mokteh dan fan johor!
          Bercakap biar bijak, dan beradab bukan cam si Zack Metal tuh!

          Tak pasal-pasal buat orang sakit hati!

  16. zack mental kalau suggestion kau agak bodo dan takde unsur2 yg bleh mngajar baik kau simpan saje laaa..hasrat kau tu.. cadangan kau satu pon takleh pakai.. buat malu rakyat johor… kau ngan azzudin tu sama lah.. kaki ampu.. dia ampu FAM kau ampu TMJ… bezanya kau lg tak hensem dr azzudin tuh… sudah2 lah memalukan rakyat johor… puiiii..

  17. Johor akan dapatkan Mat Yo… bak kata TSHAM, jangan rendahkan nilai pemain kita. Pemain kita setanding import. Kalu ngan Antwi kt kelantan atau Marlon Alex James ngan ATM baik Matyo lagi.. gaji sapo lagi mahal? ambik je Matyo tu TMJ… buktikan Johor mmg bersungguh2..

  18. Bakpo gak duk marah ore itu ini…biarlah perpindahan matyo jd satu urusan bisnes yg profesional. Jgn duk menyalak salahkan sapa2. As long as ianya dipersetujui secra bersama oklah,buat mcm TSAM …dia dh declare secra profesional, Johor sanggup dia bayar…kalu xsanggup dia let go….ini tidak, duk kata yang bukan2 kt Matyo, dio pn ada pilihan dia sendiri, cuma dia kena ikut saluran yang betul….

  19. aku rasa baik johor amik je r matyo tu.
    kesian plak tetibe johor x jd amik.
    org kelate plak dh rmi laknat die.
    tp mahal gle r 6 juta tu.
    bkn nk merendahkn martabat pemain tempatan, tapi
    pemain tempatan mmg jauh ke belakang.ranking pn entah ke mane.
    Good job johor.

    • Bukan laknat Mat Yo…. tapi Mat Yo sendiri yang cari ‘masalah’, itulah akibat cuba langgar kontrak! Korang kena tebus balik semua kos dan kerugian tu!

      Satu dunia pun tahu undang-undang ni! Malangnya Mat Yo jenis tak fikir panjang, lain kali jangan la gatal-gatal pegi ‘sign’ kontrak dengan penaja-penaja sekali kalau rasa tak boleh tunaikan janji dalam kontrak tu!

      Pasti ranking kita jatuh sebab pengurusan FAM yang korup, bukan salah player. Player kita tetap berkualiti tahap international kalau diberi peluang sewajarnya…So takder isu mahal, kalau boleh beli ‘barang’ import mahal2 takkan takleh beli ‘barang’ local MVP 3 tahun berturut2?

      Good Job Johor? Dah la memancing player tak ikut prosedur dan ‘law’, pastu kecoh2 provok kat media massa nak malukan team org lain, siap tunjuk lagak dengan duit korang yang entah untung kemana bila invest nanti….kau fikir sendiri krajcik agak2 penyokong Johor ni sanggup tak laburkan duit untuk saksikan semua game johor sampai penuh stadium mcam penyokong kelantan? kalau diaorg sanggup pun belum tentu duit untuk rolling balik bayar gaji player mahal2 tu cukup! ATM pun mendapat dana melalui pemotongan gaji anggota tentera setiap bulan semata-mata nak jaga kos pengurusan diaora!

      Macam tu ka kau kata GOOD JOB punya JOHOR! Fikir sendiri laaa sebelum cakap weei!….APPPAAAARAAAA?!!

      • ko jgn la jeles….sultan johor wet bnyak…bkn cam ko….pbnj pn ikut law, cume mat yo je ade baki kontrak….luar negara pn ade wat cam 2….nak jd club yg bagus, msti la cari pemain yg bagus…klu johor xjd nk bli sbb harga mahal pn 2 hak johor….ko emosi pehal

        • Kalau duit banyak, bayar jer RM 6 juta! Kalau ikut law, kena tebus kontrak dengan cara yang sewajarnya!!…

          Emosi? Kau fikir la sendiri kalau orang kutuk lebih2 sampai tahap menghina negeri, identiti, makanan, budaya dan team korang sesedap hati ko tak marah atau ‘SOUND’ balik mamat tu?

          jeles? aku dah hepi dengan team dan life aku? Sekarang saper dulu yang wat provokasi dan menghina negeri, jati diri dan team org lain? Cakap…kita sama2 nilai!

          • bro…org cam de kn bribu kat dnia, tp klu ko da bls psl PBNJ aku jd trase gak… klu ko nk hentam, ko hentam la mamat 2…jgn hentam pasukan aku,….

        • sapo yg wt mula kutuk pemimpin. acu oyat. sapo yg kutuk tsam? org johor dulu kn? sapo yg nk sgt kt mat yo? kalu btul minat sgt,byr je lh. jangan bisnes sparuh jalan. kepimpinan pbnj bia lah pro.

  20. mat yo 2 gol nye bape biji jerk bole wat….. dri bg kat klantan 6juta, bek bg kat club luar ngara….lg untung, sat agi bg kat kelantan, pe pn x dapat…. annuar muse 2 takut hilang mat yo sebenarnye… biasela persatuan x berduit…..

    • Ha’ah betul la tu! Persatuan yang baru menang TREBLE tak berduit?! Saper ajor ko? Kalo dah habis duit membazir belanja tak tentu arah pastu cakap org lain xder duit memang nampak sangat dah sengkek!

      Bangganya aku sebab team aku boleh membazirkan duit! Macam tu ker cara team korang fikir?

      Takyah cakap banyak, bayar jer RM 6 juta kalo team ko dah kaya sangat, tutup citer!
      Kurang la sikit malu korang bila dah heboh2 dalam mediakan?

      Nak cover malupun biarlah kena dengan caranya ‘pedas’ weeiii!

      • aduh ko nie….nmpk mcm ko yg x bfkrn matang….daniel guiza 2 antar pemain yg bpngalaman kat dunia wei….mbazir pe nye, law bli mat yo dgn harga 6 juta, bru btul mbazir….ko skola x abis ke pe…sengal..

        • ooo… kau komen team org tak berduit boleh ek? Orang komen team kau membazir ko cakap aku emosi pulak? kalau ko ni gentlemen kau komen la orang lain elok2 jangan main cakap sesedap hati menguris hati dan menghina orang lain….bila aku komen, korang pulak baru ‘terasa’ sekarang saper yang emosi?

          • drpd 1 juta jd 6 juta, law tol bnyk wet xkan demand mndadak… law aku kat pat tunku pn aku pkr 2 3 kali bro…..

    • bnyk ckp plak org johor ni..nk byar,xnak dok diam2..ckp bnyk poket kosong xguna..dh kaya sgt byr jela..ni x,asyik dk ngata org..klo rse xmampu mengaku jela..letak tjuk kt muka depan,xberbaloi ke xmampu nk byar yoyo 6juta..abes cite..xyah gaduh2..

  21. MVP 2 x layak tok mat yo sbnrnye….sbb de pn xd la terrer sgt pn, PBNJ nak amek de pn sbab antara yg ok dri kalangan player malaysia…. tp law da smpai 6 juta, bek tmbh bbrape juta lg tok li player yg lg bagus kat luar ngeri dari bli mat yo….lg untung…

  22. guiza 2 pn dpt secara pnjaman, bkn beli… klau bli harganye lelagi la mahal….

    • Ayat ‘cover’ malu (versi no. 2!)

      • haha…malunye aku… mse starting johor nk bli matyo, pergh…mcm2 bunyi kua….mat yo derhaka la, tak knang budi la, smpaikn hadiah tanah 1ekar yg djanji 2 xnak bg…. bile johor xjd beli sbb harga mahal, eh mara pulak… teruk manusia mcm nie….

        • bkn marah…tp menyampah ngan johor…kata hebat tp nk beli ngan harga 2 pn xbrani…guiza bkn hebat sgt pn…ayam pencen je 2

          • Hehehehehehe..jgn nyampah sgt bro..ramai rakyat kelantan yg cr mkn kt bumi johor..sikit sebnyk johor ade gak bg sumbangan utk pembngnn ekonomi kelantan..secara x lgsg dlm pembngnn bola sepak kelantan sendiri..

  23. mat yoyo tak beli ke? murah jeee

  24. igt hebat sgt guiza 2…barang rejek dr spain…hahaha…marlon lg bgs kot…

  25. Steady sdr.Yusof…… simamat pedas tu cakap nak sedapkan hati dia jer tu…padan muka!!!

  26. Laa…apa punya org la si mamat pedas cakap mcm tu pun kau pegi herdik….come on la…cakap baik salah…cakap kutuk lagi la kau smua nk marah…lapangkan skit hati tu….smua org ada pandangan masing2…kita dengar kita hormat pendapat masing2 cukup….jangan bagi kenyataan yg bleh menyakiti perasaan org lain…salam

  27. sy bkn nk blah memane samada RIMAU SELATAN or RED
    WARRIOR tp pada pndpt sy la kalau MATYO dh 3 thn
    turut2 MVP trbek n trnilai kalau iye pun nk tukar
    angin nape pilih RIMAU SELATAN maaf ckp la..ada
    lebik baik MATYO cuba dgn liga luar plak..main
    dgn RED WARRIOR pun bagus gak pasal thn dpn masih
    ada game AFC tp dgn RIMAU SELATAN mana ada beb..
    masih nak merangkak laa…org kalau boleh nk main
    dlm game yg mcm tu@AFC…pikior2 la beb !!!!
    setakat SAFEE NAZMI aje yg main liga nun sana
    HM masih tak MANTOP nk rentap sgn JEPUN ka KOREA ka
    team@ ARAB ka…kasi nengok player2 JEPUN la ni ada
    dlm 12 to 13 players dorang yg merantau nun europa
    sana beb!! kena brani la…..baru la HM menten
    power !!!!!!!!!

  28. Suka hati mat yo la nak pindah team mana, lagipun dok kat kelantan bleh buat apa? Selain penyokong mcm monyet …

    • Mu ni pun satu. Jenis tak ada akal. Kalau penyokong kelantan macam monyet, the same goes to others. Kalau N9 bakar bendera tu pulak penyokong macam apa? Nak komen pun biarlah beradap dan berotak sikit. Ni macam mak bapa X pernah ajar & didik

  29. iyaaa…aku stuju ngan kingkong…baik ikut safee g indon lg bgs dr main kat johor…lg bangga dgr kontrak safee berjuta2…ni nk byr sejuta pn da stat berdolak dalik…

  30. bagi la support pada mat yo….bukan org lain pun anak malaysia mcm kita gak….antara pemain bolasepak kita yg ada bakat…soal dia nk main team mana biardia pilih sendiri.

    • sokongan mmg kita sokong…tp bab pilih 2 dia pn kn cerdik la…kontrak kn tgk jgk…roya pn g johor jgk…peminat ok je pn…xda nk marah2 kat dia..siap bg sokongan lg roya g johor…sbb dia ikut saluran btol…xcam matyo…

  31. komen dukun agung cam bugak xsekolah…igt matyo main liga kampung apa….klu da main liga pro bt la cr pro

  32. yg nak 6 juta tu si org tua yg mata duitan, dulu dia kena denda pun penyokong yg tolong bayar denda dia. satu sen haram pun duit dia xkuar, mentang2 la penyokong tu bodoh senang2 je dia yg kaya raya nak pedajalkan penyokong2 bodoh negeri tuttttttttt

  33. confirm ke RM6J?…atau pun permainan media je..

  34. Tak berminat nak cakap bab bola sepak malaysia,tak ada standard sirim antarabangsa.Hanya Level Kampung aje!

  35. belajar matematik le

    nuar ni fail ilmu hisab.. tak tahu nak kira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>