Lions XII Juara Liga Super 2013

Lions XII Juara Liga Super 2013
Lions XII Juara Liga Super 2013

Keputusan: LionsXII 4-0 Felda United

Lions XII dari Singapura muncul Juara Liga Super 2013 lebih awal apabila mengalahkan Felda United 4-0 di laman sendiri pada perlawanan ke-21 Liga Super malam tadi.

Kemenangan selesa empat gol di Stadium Jalan Besar, Singapura itu membolehkan LionsXII mengumpul 43 mata, berkelebihan empat mata ke atas pencabar terdekat, Selangor dan Johor Darul Takzim (Johor DT), dengan baki satu perlawanan.

Video Gol Lions XII 4-0 Felda United [Klik]

Gol pertama LionsXII diperolehi apabila Azrul Ahmad menjaringkan gol sendiri daripada tendangan Shahril Ishak pada minit ke-47 sebelum Shahril menjaringkan gol kedua pada minit ke-57, Fazrul Nawaz minit ke-60 dan Shahfiq Ghani minit ke-83.

Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong menyampaikan trofi Liga Super dengan disaksikan Setiausaha Agung FAM yang baru, Datuk Hamidin Mohd Amin.

Selaku juara, Lions XII menerima hadiah wang tunai sebanyak RM750,000.00.

FAM dan FAS (Persatuan Bola Sepak Singapura) menandatangani perjanjian persefahaman pada 2011, yang antara lain menggariskan skuad Harimau Muda akan bersaing dalam Liga Singapura sementara pasukan Young Lions dari Singapura akan beraksi dalam liga elit Malaysia, iaitu Liga Super bermula musim 2012 sehingga 2016.

Carta Liga Super 2013 [Klik]

LionsXII Juara MSL Liga Super 2013

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

40 Responses to Lions XII Juara Liga Super 2013

  1. musim depan mintak pasukan negeri rampas kembali

  2. APA SUDAH JADI INI DEYY…MALAYSIA DILANGGAR TODAK APAKAH. YANASOLEY. PANDI KORREGEY.

  3. Baguih le tu…..Lion tak sombong mcm pasukan yang tu …..kan kan

  4. Menyesal aku joint……JDT!!!

  5. Malunye akuu… Bulan lepas aku kata idamkan juara berganda. Sekali gagal berganda pulak. Dahla piala fa tak dapat, piala liga pulak terlepas. Entah-entah piala malaysia nanti peringkat kumpulan lagi aku dah tewas…. Isk..isk..isk..

  6. Batang Berjuntai

    sNGOR, kelate, JDT dan ATm, tak dpt memintas Lion. apa dah jadi ni.?

    • aku ckp kelate hlg rntak awl season lgi…
      2 player kna rembat msk team gaji tggi…klu team trw cam season lps aku ingt sng jer nak klhkan drg…papepon tahniah fandi ahmad,,,,,anda sudah pon mengucar-kacirkan team tanah air….

      • jgn salahkan team lain bila hilang player. perpindahan player perkara biasa dlm bola. selaku juara bertahan, kelantan patut ada backup plan utk pertahankan kejuaraan tp yg kita sedih agak merosot sbb kesilapan awal amik keita mandjou sbg pemain import. selangor pulak cicir mata pd perlawanan2 yg x sepatutnya cicir mata spt lawan team bottom half mcm perak, pkns dsb. jdt pulak nampak xde chemistry antara player2 terutama bhgn defend dan taktik fandi byk dipertikaikan. pahang plak lost steam bila masuk 2nd half of season. atm pun agak mengecewakan sbb byk2 team malaysia aku nampak ni lah yg betul2 boleh cabar lions. apapun semua team kena amik iktibar dr kejayaan lions dan usaha rampas balik liga super musim depan.

        • ppindahan scara sah pmain xdpt dielak.. yg xleh terima bila pmain yg ada kontrak langgar kontrak…bila nk jual lak…yg mnentukan harga bukan pasukan pmgang kontrak tapi pasukan yg nk beli…pelik cikt

          • Betul ke ada macam tu. Tak professional betul pihak pembeli tu ye. Kemaruk piala sangat la agaknye. Pastu macammana perkembangan pasukan tu skrg ni? Banyak ke dapat piala. Kalau dapat pun tak ada ape nak bangganya, dah guna pemain curi. Tapi kalu tak dapat besar kemaluan tu. Eh! Kenapa tiba2 aku terasa pulak.

    • kelate x payah sebut le, bukannya pencabar juara liga.

  7. Kena terimalah hakikat bahawa taraf pemain kita dibawah pemain2 Lion XII!!!!!!

  8. Tahun ini pemain-pemain utama KELANTAN….diROMPAK!!!!!!…..ITULAH SEBAB UTAMA…..last semuanya lopong….dapat kpd team JEMPUTAN….padam muka semua!!!!

  9. moralnya…. pemain boleh dibeli sesukahati sekiranya ada duit banyok2,,,
    tapi kejuaraan belum tentu boleh dibeli… nasihat untuk JDT…

  10. whatever….brg yg lepas usah dikenang…hehe

  11. anti pilih kasih

    1 perkara yg buat aku sakit ati ialah perangai FAM. team lions, sebuah team jemputan, dibenar pulak utk sambut kejuaraan kat tmpt sdiri. siap hamidin pegi sana lagi nak serah piala (padahal pd hari perlawanan, belum tentu pun lions sah jadi juara).
    sedangkan team tempatan (kelantan) thn lps disuruh dtg wisma FAM amik piala. slps bantah, baru boleh sambut di stadium sdiri. padahal masa tu diorg dah menang liga.
    apasal double standard, FAM?

  12. tahniah lions anda memang layak jadi juara liga super tahun ini,kelantan lambat perform,atm tk consistent,pahang belum mampu menjadi pencabar,selangor pda pringkat awal tk berapa menjadi,jdt masih baru lgi n kurangnya pengalaman.saya jangka tahun depan pasukan2 ini akan terus mendominasi carta liga…oh ya jgn kita lupa juara liga perdana baru sarawak …..tanpa kalah tahun ni..syabas..

    • Sarawak tengah perform sekarang.Next year mesti gempak sebab jadi wakil tunggal borneo.Bukan top 5 lagi, jadik top 6. haha

  13. mat spring sooo meennn

    kita tgk piala malaysia lps raya nti kerana semua team terbaik sahaja yg main…mesti ada team yg menang double tahun ni…he he..go more go more….

  14. Tahniah kpd yg mng n yg kalah ley cbe ag nxt season utk rmpas blik piala liga dri Lion. kte xspatutnye mnyalahkan org kte sndiri.. mereka da berusaha mati-matian utk maen bola… kte hny pndi ckp je.. main xpndi.. so, better kte respect kte pny team msing2 n jgn prnh mngutuk or maki team laen.. bertanding la scara sihat even kte nmpak sangat yg Lion mmg da aim utk malukn bola sepak ngara kte.. kte sume perlu bangkit n sokong team sndiri n jgn mnyalahkan team laen.. renung2 kn

  15. Tahniah….JDT…no 3 Liga Super,lawan Kelantan dapat TELUR pada 29/6/2013…He3!!!!

    • Simpati betul kat jdt. Bulan lepas nakkan juara berganda. Sekali tewas tanpa melawan pada kelantan kat piala fa. Nasib baik al hafiz main ok kalau tak mungkin kalah sampai 3-0. Tapi takpelah kejar piala liga pulak untuk ubat luka di piala fa. Tup-tup piala liga pulak terlepas kat lion. Aduh malangnya, sia2 bertungkus lumus dan belanja besar untuk dapatkan pemain yang kononnya bintang. Tak dapat beli buat keluar melalui pintu belakang. Nampaknya habuk pun takde. Tapi takpe, bintang2 masih boleh buktikan kehebatan. Kita tewaskan selangor untuk layak ke afc. Apa? Masih gagal. Isk..isk..isk..

  16. SafeeYgMenungging

    takpe JDT tahun depan boleh cuba lagi….. kasi tukar aje si Fandi tuh!!

  17. Safee,Safiq,Muslim dan dua2 import itu kasi tukar jer…..termasuk juga Ahmad Tharmini!!!

  18. kalau jdt nak berjaya, tak perlu tukar pemain. tetapi rompak lagi pemain dari beberapa pasukan yang mampu mencabar seperti selangor, atm, pahang dan kelantan pun boleh try lagi rompak tahun ni. tapi kena rompak la jangan pulak beli. kalau beli ni bimbang pulak kot ada pasukan yang akan menggunakan hasil penjualan pemain mereka untuk membentuk pasukan yang lebih baik. baik rompak terus tentu pasukan yang kena rompak tu akan terencat persediaannya. mudahlah sedikit tugas jdt nanti. takpun bubar aje jdt dan pemain semua pindah ke skuad johor fa di liga perdana. lagi mudah untuk jadi juara liga. lagipun takpelah bubar pun jdt tu. itupun kelab je. pasukan utama negeri memang main di liga perdana pun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>