Nasib pemain digantung tidak bertali

liga super 2015

Tiga pemain yang mewakili sebuah pasukan terkenal dari Pantai Timur diibarat digantung tidak bertali oleh persatuan bola se­pak negeri berkenaan apabila nama mereka tiada dalam pe­rancangan ba­gi menghadapi musim 2015 wa­lau­pun masih mempunyai baki kon­trak setahun.

Malah, hingga hari ini mereka langsung tidak dipanggil oleh pihak pengurusan untuk berbincang me­­ngenai status sebenar mereka ber­sa­ma pasukan itu sedangkan tarikh tutup pendaftaran pemain untuk musim 2015 hanya tinggal sehari sahaja.

Sumber yang rapat de­ngan pemain-pemain itu berkata, tiga pemain itu hanya mengetahui nama me­reka tiada dalam perancangan asal pasukan itu sebelum ini mela­lui maklumat senarai nama pemain yang dimuat naik ke akaun Facebook rasmi persatuan itu bersama tiga pemain lain.

Kemudian, selepas usaha memancing pemain yang dirasakan lebih berkualiti gagal, beberapa rakan mereka yang sebelum ini mahu digugurkan kembali disenaraikan untuk melengkapkan senarai akhir 26 pemain namun nama mereka bertiga terus tercicir.

Sumber rapat dengan tiga pemain yang digantung tidak bertali itu berharap persatuan bola sepak negeri terbabit menghormati kontrak yang telah dimeterai antara mereka walaupun sudah mempunyai pemain mencukupi bagi bersaing pada musim 2015.

“Pada majlis pengumuman rasmi pemain oleh pasukan itu baru-baru ini, pemain-pemain ini tetap di­suruh melapor diri dan mereka fi­kirkan mereka masih dalam pe­rancangan memandangkan masih ada kontrak selama setahun.

“Namun, selepas mereka datang, mereka disuruh balik pula dan apabila ditanya mengenai status sebenar mereka, mereka bertiga ha­nya mendapat jawapan tidak tahu daripada salah seorang pegawai.

“Mereka akhirnya mengetahui nama mereka tiada dalam perancangan jurulatih pasukan. Ini membuatkan mereka berasa bimbang kerana tarikh tutup pendaftaran adalah pada 5 Disember (Jumaat), mana sempat mereka nak mencari pasukan baharu,” kata sumber itu, yang enggan mendedahkan nama-nama pemain terbabit.

Sumber berkenaan berkata, pe­main-pemain itu kini mengharap­kan pengurusan pasukan agar ber­sikap lebih profesional de­ngan memberitahu lebih awal jika tidak mahu menyambung khidmat me­reka dan membayar pampasan.

“Sepatutnya perancangan lebih awal dilakukan dan pemain-pemain yang tidak dimahukan lagi dimaklumkan supaya mereka berpeluang mencari pasukan baharu.

“Ini tidak. Ini ibarat habis madu, sepah dibuang, fikirkanlah juga periuk nasi pemain-pemain ini apabila tindakan sebegini dilakukan. Ini tindakan yang tidak profesional.

“Pemain-pemain ini berpegang pada kontrak namun pihak maji­kan pula langsung tidak mempe­dulikan mereka selepas berjaya men­dapatkan pemain-pemain yang lebih berkualiti,” katanya.

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

2 Responses to Nasib pemain digantung tidak bertali

  1. Pingback: KAFA nafi pemain digantung tak bertali | Sokernet

  2. Pingback: Gantung tak bertali: Hairuddin nasihat selesai cara baik | Sokernet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>