Liga M 2015: Tiga pasukan daftar Gary Steven Robbat

Gary Steven Robbat

PEMAIN tengah Harimau Malaya, Gary Steven Robbat bakal diselubungi kontroversi apabila namanya tersenarai di dalam tiga pasukan iaitu Pahang, Johor Darul Ta’zim (JDT) dan Kedah untuk musim depan.

Sumber dari Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) memberi­tahu, Gary yang sebelum ini telah menandatangan kontrak dengan Pahang dalam sidang akhbar Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) di Kuantan sebelum ini, turut berada dalam senarai pemain pasukan JDT dan Kedah yang mendaftarkan pasu­kan masing-masing semalam.

Gary dan rakan seperjuangannya dalam skuad Harimau Muda A, D. Saarvindran dikatakan telah menandatangani kontrak bersama skuad Tok Gajah pada pertengahan November lalu namun selepas beberapa minggu, dia menyatakan persetujuan untuk menyertai JDT.

Kehadiran Kedah yang merupakan negeri asal Gary melengkapkan drama perebutan pemain tengah itu dan dijangka ketiga-tiga persatuan bola sepak negeri berkaitan bakal menghadap Jawatankuasa Status FAM untuk menyelesaikan konflik antara mereka.

Senarai Pemain Pahang 2015 (KLIK)
Senarai Pemain Johor DT 2015 (KLIK)

Gary yang ditemui Utusan Malaysia selepas sesi latihan Harimau Malaya di Stadium Shah Alam mengakui sedikit terkejut dengan perkembangan itu tetapi tidak menafikan atau mengesahkan.

Dia hanya memberitahu akan memikirkan penyelesaian terbaik kepada isu itu selepas Piala AFF 2014 berakhir kerana tidak mahu fokus terjejas menjelang perlawanan separuh akhir bertemu Vietnam.

“Terkejut juga apabila saya mendapat perkembangan ini kerana saya sebenarnya belum membuat keputusan muktamad mengenai pasukan mana yang akan diwakili pada musim depan.

“Lebih baik saya tunggu selepas Piala AFF berakhir bagi menyelesaikan masalah ini kerana sekarang bukan masa yang sesuai kerana saya ada tugasan lebih besar bersama pasukan negara.

“Saya juga belum tandatangan dengan mana-mana pasukan sama ada Pahang, Kedah atau JDT…tunggu­lah selepas tamat Piala AFF,” katanya.

Kes ini mengulangi kontroversi tahun lalu apabila Amirulhadi Zai­nal menjadi rebutan antara Pahang dan JDT sehingga terpaksa dibawa ke Jawatankuasa Status FAM.

Pemain tengah itu pada mula­nya telah menandatangani kontrak lanjutan selama dua tahun dengan Pahang tetapi kemudian mengikat kontrak dengan JDT.

Jawatankuasa Status FAM kemudian memutuskan kontrak Ami­rulhadi dengan Pahang tidak sah, sekali gus mengesahkan pemain itu menjadi milik JDT.

– Utusan Malaysia

Gary Steven Robbat

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

21 Responses to Liga M 2015: Tiga pasukan daftar Gary Steven Robbat

  1. Dengar kabar Gary sign dgn Pahang dulu. Pastu barula ada gangguan dari team lain yg nak jugak player ni. Dimana unsur2 hormat pada team yg dh daftarkan Gary awal2 sbelum ni? Ibarat seperti seorang awek yg dah dilamar dan awek tu setuju dgn lamaran tu, tetiba ada lelaki lain yg dtg turut melamar dgn janji2 manis supaya awek tu tukar fikiran..

    • Siapa yang cerdik, siapa yang bodoh. Last2 sekali saya rasa Kedah yg dapat sbb rulenya pemain bawah 23 thn mesti wakili Negerinya bila dilepaskan HMA.

    • tu la pasal…

      peraturannya simple, mana-mana team yang sign pemain HMA B-23 tanpa keizinan pasukan negeri kelahiran otomatik kontrak tersebut tak sah..

      isunya kenapa player mcm gary ni tak gi bincang dulu dgn kedah? kedah berhak ke atas gary seperti peraturan yang sudah ditetapkan FAM

  2. Apa nak hairan bro…gary tu baru tunang orang,mat yo dulu bini orang pun boleh ambik.sekarang apa jadi dengan mat yo.?kena cerai talak 3..huhu…….

  3. normal laa bro,, ptut ade yuran prpindahan dikenakan kepada mna2 pemain supaya prsatuan bola bleh mendapat dana dri yuran trsebut….
    kalau preee ikut selera player laa mne masyukkk banyak…
    FAM nampak ?????

  4. Berbangga ke JDT menghimpunkan hampir 100% pemain bukan berasal Dari negerinya… Kalau setakat berbangga dengan prasarana yang ada ITU tidak menjamin kebangkitan mutu bolasepak negeri Johor.. Dan tiada istimewanya pasukan JDT dan sepatutnya rakyat johor lebih memberikan sokongan kepada skuad JDT2 kerana itu adalah pasukan negeri yang sebenarnya.. Pasukan JDT yg ada sekarang adalah pasukan palsu yang dijelmakan oleh negeri Johor

    • rasa zaman skg xyah nk ori sgt ler..kalo nk kira ori sgt satu negeri xyah buat kelab la bodoh..tgk skg byk kelab negeri dah buat buat..kedah,pahang,terengganu,kelantan..dorg dok sokong jgk team kelab mcm team negeri..mentaliti org melayu lembab mcm lu ler sibuk nk ori la bagai..baju seluar pun ciplak siam..

    • Aku rase baik lawan jela team yg kau cakap palsu tu. tengok berapa byk team leh kalahkan team palsu tu. kalau terkial2, abaikanlah niat palsu kau org pulak dan selamat membuat team palsu lain. tahun pertama dorg terkial2, tahun ke2 ni aku tgk mmg team palsu tu makin kuat terus piala, ada team yg boleh buat? pahang je yang mampu kalahkan dan tak dikalahkan. team lain terkial2. kalau dah palsu kalahkan jela jgn byk bunyi. Org bodoh je ckp prasarana tak menjamin. satu dua je team yg kuat tak perlu prasarana kau tau team apa? team perang palestin dgn iraq sbb dorg negara semangat perang hari2. kau cari dlm dunia team2 power prasarana dia mcm mana? jdt plg hebat kat sini tp plg lekeh pd drg. kau tggu dan lihat dlm berapa tahun ni team dorg thp mana. 2 tahun je dah leh upgred. igt dorg takda bakat ke? kalau takda, tak wujud anuar abu bakar,rusdi sulong,ismail ibrahim,rizal sukiman,azmil azali semua tu.negeri dorg ramai bakatla cuma pengurusan lama mcm selangor dgn melaka skg mcm sampah tu takda cungkil bakat. skg drg byk team sampai jdt5. kata org dah keluar dari kepompong. kau tgk jela tahyah nk ori ke tiruan.

    • tah mamat ni nak emo pulak.Harimau Malaya sebenar asal dari johor. Dollah Don baru meninggal bulan lepas kat jb. Dia senior pada ghani minhat sblum zaman merdeka. nama tanah melayu MALAYA bukan malaysia time tu, dia handal digelar harimau malaya oleh presiden indonesia yg semua puak melayu sebut sekarang harimau malaya. woi rakyat indon pun ramai tau psl dollah don buat malu jela orang malaysia sejarah pun taktau. banyak negeri yang konon legend dah kuat skg tak tau sejarah negara, tau claim je manjang.haha kesian pulak aku kat korang nak claim negeri orang tp sbenarnya dorg jgk ibu pada yang power sekarang. skg siapa ori harimau malaya?dari mana dtgnya?selangor ke atau yang lain?maafla time selangor stat power tanah malaya dah merdeka jd malaysia, xde malaya2 dah. aku cakap saja je ni. aku bkn orang johor saja nk bgtau je.

    • Ye stuju sgt2..

    • Habis yg ori sgt smpai mana skrg selama berkurun2? Tolong kasi tau sikit. Nak ori2, pengurusan hampeh pun tak guna la dow..aku tgk skrg byk team sampai liga perdana dah mula bukak mata bermula dr pengurusan smpai ke player..ni sbb pengaruh jdt dow..realiti dah nmpk dah..kira pengurusan selama berpuluh tahun team2 lain tu palsu jgk la dan tipu penyokong sendiri..lu org pun samdol ikut je bertahun2,duit bukan xbyk,pengurusan telan..dah kronik baru mcm nk angkat parang ramai2 serang pengurusan..sbb ape??sbb jdt jgk tu..dalam 2 tahun ni ada jdt dgn kerahan management drg, baru management lain tungkus lumus, termasuk selangor dah lalok xleh control baru kerah buang tok uban..3 tahun dulu taknak buat..ada nampak??jgn pikir ori sgt, pengurusan pun takda sesi maklumam balas dgn peminat ke ape..buat senyap2, semua ikut bontot je..jdt dorg buat, yg ok bos dorg amik kira..itu kena respek..bos anak raja lak tu..xda team yg pnh buat..bos lain org biasa pun nk jmpa penyokong mcm nk jmpa obama..semua samdol..aku bkn fanatik dgn jdt, tp aku respek susun atur dorg yg bagus2 je..skrg team lain baru nk ikut sbb peminat dah nk angkat parang, lg2 team yg digelar legend of malaya..nampak tak?

  5. JTD gah pada namaya..tp player hampeh..dlu minat makyo..masukjdt trus down..byk sgt star..tp ap pn xleh..last buleh kt pahang..

  6. setuju dgn mohs nasir. jdt banyak sia2 kan bakat sedia ada.ini kurang baik utk harimau malaya.

    • yeke? yg gary tu mcmanae? xda yg amik berat pun dr tmj? terus hantar pegi dortmund sbb xleh trening kat mesia. tu semua sia2 ke?

  7. ha..ha.. fanatik tak mengapa tapi jgn sampai tahap kurang cerdik. tikus dihutan nampak tapi gajah didepan mata tak nampak. tak payah cerita pasal gary, gary sorang boleh tingkatkan prestasi harimau malaya ke? semua orang nampak, hampir semua pemain harimau malaya yg perform baik dgn pasukan sblm ni tak meningkat permainannya bila main dgn jdt. contohnya matyo, safee, amirul hadi, azwan roya pun tenggelam musim 2014, 2013 agak meningkat tp kurang baik berbanding masa main dgn kelantan 2012.

  8. pasal gary tu pun, memangla tmj terpaksa bertanggungjawab sbb gary kena gantung pun angkara tmj jugak. lain kali study dulu pasal peraturan sebelum bertindak. jgn fikir duit ada semua boleh jadi. kurang seronoklah sesuatu pertandingan jika ada individu yg guna kuasa untuk melangkaui peraturan.

  9. Dalam kalut ada peraturan
    Peraturan cipta kekalutan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>