FAM jahil, tidak faham undang-undang sendiri – Kay Kim

Prof Khoo Kay Kim

“Saya rasa mereka (pegawai Persatuan Bola Sepak Malaysia) perlu dihantar ke sekolah untuk belajar undang-undang”

Demikian kata pengkritik sukan tanah air, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim mengulas tindakan FAM yang dianggap prejudis terhadap sesuatu isu termasuk membabitkan kes pemain import Kelantan, Mohammed Ghaddar.

Beliau berkata, tindakan FAM itu agak jahil malah mereka membuat banyak kenyataan bercanggah berkaitan sesuatu isu sekali gus membuktikan badan induk bola sepak negara kurang faham dengan peraturan yang ditetapkan mereka sendiri.

“Tidak betul kalau mereka cakap kena ada aduan dulu baru siasatan dibuat. Sepatutnya FAM sebagai badan induk bola sepak di negara ini terus melakukan siasatan walaupun kejadian itu hanya diketahui melalui desas-desus sahaja.

“Mereka ada hak untuk siasat. Dalam kes membabitkan Ghaddar, Amri Yahyah dan Bunyamin Umar, saya tidak cakap ada ‘double standard’ tetapi FAM jahil dan tidak faham mengenai undang-undang,” katanya.

Sementara itu walaupun terkilan dengan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang dilihat seperti berdolak dalik, Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) mengambil keputusan menyerahkan buat-bulat kepada badan induk bola sepak negara itu menjalankan siasatan terhadap pemain importnya, Mohammed Ghaddar.

Tambahnya, sebelum ini FAM meminta KAFA membuat laporan rasmi sebelum siasatan boleh dijalankan terhadap Bunyamin kerana melakukan kekasaran melampau terhadap Ghaddar dalam perlawanan Liga Super 29 Jun lalu.

Bagaimanapun ketika kes yang sama menimpa Bunyamin, FAM tidak perlu menunggu aduan sebaliknya terus mengeluarkan surat pertuduhan kepada Ghaddar. — Berita Harian

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

37 Responses to FAM jahil, tidak faham undang-undang sendiri – Kay Kim

  1. Komen daripada orang yang bijak pandai mengenai sukan…Kepada FAM dan pemberi-pemberi komen yang melalut tah apa-apa…Fikir-fikirkan lah….drp Professor tu…bukan orang kebanyakan macam kita…

    • FAM mmg sentiasa berat sebelah dan pilih “bulu”, mmg patut sangat dan tepat skali apa yg prof cakapkan.. Elok gi sekolah dulula. !!

      • Stuju 100% pendapat prof… Orang tue dalam FAM tu ptt letak jawatan pastu pegi belajar cmne care nak uruskan persatuan dngan betul…

        • Kalau dah namanya letak jawatan,buek apo poie belaja lagi, dok umah diam-diam la main ngan cicit,takyah campur hal bola laie.buek orang menyampah aje…

  2. presiden FAM dh tua…dh tiba masanya utk brehat panjang dr arena bolasepak…duk diam2 kt istana sudah la…

    • Alah bukan sb tua,sbnya presiden tu lebih utamakan RM,dia bukan buat utk pembangunan bolasepak negara,bayangkan 25 thn jd presiden berapa kali malaysia jd juara sukan sea,berapa kali juara AFF,berapa kali layak ke piala asia,nk layak ke olimpik dan piala dunia?huh….jgn harap…kalau FAM masih dgn pentadbiran yg jahil ni.

  3. tgk la pula sapa yg dalam FAM tu…. midin tu kan presiden FAS

    • Kalau nak jadi pemerintah kena lah bertindak adil,jangan ikut perasaan,kalau dah x suka kat badan induk mana2 kat malaysia.jangan lah tunjuk sangat,nampak dgn jelas sengaja ingin menjatuhkan bangsa sendiri.renung2 kan.dlm hidup ini x baik simpan dendam,rosak 1 MALAYSIA.YG AMAT DIBANGGA OLEH NAJIB.

    • semo yg dlm fam tu x bleh pkai

  4. FAM Perlu Bubar 100% untuk kepentingan Bolasepak Negara.

  5. Biler dpikir smula apa salah TRW yg membuatkan FAM bleh btindak demikian???? The answer is..PHD(prasaan hasad dengki)!!! Xkanlah nak tngok slangor or pahang j yg mng kot… Bermuhasabah diri wahai pemimpin FAM oiiii!!!

  6. kpd semua kwn2 yg mnta sultan bola berundur dr jwtan presiden fam.klau stakat nk srh undur mcm tu mmg x akn jd punya.sbnarnya senang je.kuasa ada ditangan kita.boikot je liga mlaysia.bila ada game jgn sape2 gi tgk.kosongkn stadium slagi x ltk jwatan.lama kelamaan bila tiket x laku,kantung fam pn mkin nipis,di situlh akn brmulanya perubahan dlm fam.ini bknnya hasutan cuma ianya satu pandangan.

  7. FAM sekarang sudah kehilangan arah tuju…mungkin tiada kepimpinan. Apa yang berlaku sekarang ialah hasil dari gerakan emosi. Sayang nya ‘mereka’ harus sedar bahawa setiap keputusan yang diambil, ia nya memalukan diri sendiri….

  8. Lepas Prof pula kena gantung daripada menonton bola hhahaha. Hei MS, kalau nak memerintah secara autokratik maka balik ler ke zaman kesultanan melaka…

  9. memang betul apa yg prof ckp tu…skrg ni kafa yg buat aduan akibat salah laku bunyamin dan amri malah kes ini ada bukti dmana dapat dilihat dgn jelas dalam video…tp knapa pula ghaddar yg akan dikenakan tindakan..mereka mengatakan ghaddar yg mulakan provokasi dulu..hello…common la fam…kalu nk ambil tindakan kena berpandu pd bukti..jgn hanya ambil tindakkan akibat dr dgr desas-desus saja…

  10. Memang betul, aku sokong, mana ada penyokong rajagopal yg cerdik

  11. Pingback: » Azzuddin tak layan kritikan Kay Kim | Sokernet

  12. Salam, jangan dok sokong prof KKK tak tentu pasal nanti prof KKK plok yang kena tindakan digantung dari menonton bolasepak Malaysia…tidak ke naiya prof.. kekeke

  13. FAM mmg perlukan org yg bijak pandai & berintergriti..barisan yg ada ni xprofesional..mcm satu pakatan yg xmahu tgk team lain meningkat mangsa dah byk bkn team TRW je..team sarawak,terengganu & kedah pernah menjadi mangsa. Ini semua tak lain tak bukan adalah satu konspirasi nk menjatuhkan team lain selain dr selangor & pahang..FAM xnak bolasepak kita maju,yg penting duit masuk kualiti @ ranking semua xpenting..bolasepak kita mmg ada penyokong tp mereka tidak dihargai,pemain kita ramai yg berbakat tp xleh pergi jauh selagi wujudnya pentadbiran FAM yg sedia ada..

  14. TRY ACU sepenggal bagi pada TSAM jadi presiden FAM dan tukar SA FAM … tau la dia nak buat..Pengalaman saya tengok perarakan piala bulan 5 di Kok Lanas baru ni sampai jalan jam 5KM.. ramai nya penyokong TRW. Ni la prestasi TERHEBAT TSAM. Peniaga pun suka baju-t TRW laris.

  15. PRESIDEN FAM… SA FAM…MIDIN NP PATUT LETAK JAWATANNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN ORANG PUN DAH FEEDUP……

  16. selama ni mungkin orang ingat supporters kelantan je yg duk condem & komen pasal FAM..ni contoh terbaik komen dr pihak yg tak support mana2 & nak tengok bola sepak malaysia maju..patot Prof KKK ni boleh jd penasihat utk FAM..malu la sikit FAM oi..terang2 kene batang hidung sdiri..susah kalau orang yg tak reti bahasa ni..dah kene perli pon tak paham2 bahasa lg..kalu komen2 dlm kita dlm ni bukan depa amek kesah pon..tapi ni statement dr public figure haha..masuk sekolah balik woi haha

  17. Mangkuk akhirnya KECEWA

    Si “mangkuk” yg selalu ckp hny penyokong Kelantan je bersikap bodoh kerana anti FAM, tentu sekarang ni dia malu besar dan kecewa. Tp yg lebih malu sbb skrg dh terbukti penyokong Kelate adalah yg paling perihatin bkn shj pembangunan bola sepak Kelantan tp juga Malaysia. Gomo Kelate Gomo.

  18. presiden tingalkn jwatan nanti tentu akan didiberikan kpd anaknye yg lebih kurang dia jugak feel perangainye.. tungguuuuu… FAM tdk akan kemana jgak nanti…

  19. Saya setuju apa yang dicakap oleh prof. memang FAM kena pastikan pegawai yang nak masuk FAM tahu undang-undang dan amalkan undang-undang bukan buat macam ni.FAM MESTI BERUBAH!!!!!

    • Tok JUdin: Berubah mendeee….lagi teruk ada lee..(aku ni s/u seumur hidup ko TAU TAK? sultan lantik aku ko nak cakap apo pun cakapla ,ado aku kesahhh?

  20. Prof jd President FAM la senang je klau SAS undur. Biar rakyat menentukan. Skrang hanya kroni2 je yg jd tonggak pengurusan FAM. Tiap2 tahun pun org sama. Problem ada pun sama. Komplen pun tak guna.

  21. Judin dan tuanku presiden akan istiharkan prof di gantung dari tengok bola FAM di TV saja. Apa jarahnya ….. Bodohhhhhh macam mana nak control ….. Letak judin jaga tv prof dirumahnya keeeeeee?

  22. wei pacar2 hina, mana pulak FAM ada masalah? Mana? Mana? Korg ckp elok2 sket,jgn smpai beta sumpah korg jg duit n bleh msuk dlm bank beta! Ppuikk!!!

    Bodo punya presiden!

  23. BILE NAMPAK MUTU N KUALITI BOLASEPAK MAKIN MENINGKAT SUME ORG SOKONG NAK JAGA BOLASEPAK…. MASE MERUNDUM SUME KONDEM….. TP PRESIDEN FAM TETAP SETIA MENJAGA WALAU APA KEADAAN…… TAK PERNAH PIKIR KE TUH??? SAYA BUKAN NAK SOKONG MANE2 TP ITULAH HAKIKATNYA…. SAS TETAP SETIA MENJAGA WALAU APE KEADAAN ATAU PRESTASI…. BAGINDA DISEGANI DI RANTAU ASIA…. TP RAKYAT MALAYSIA SENDIRI YG KONDEM BELIAU….. NTAH LA… BILA LIGA SEMAKIN STABIL, SUME LUPE JASA BAGINDA… BAGI SAYA SULTAN AHMAD SHAH SENTIASE MENJAGA KEPENTINGAN BOLASEPAK MALAYSIA….. DAULAT TUANKU…..

  24. poyo jer kau tarzan !!!
    Raja pahang ni bukan amik tahu sangat pasal bolasepak negara,,,jaga nak nak jatuhkan ada laa,,sebabnya dia sendiri dah cakap ranking tidak penting !!! Itu jaga kaaaaaaa,,,,,
    setahu aku dia nih takde function apa2 pun,,,takde amik peduli pun dalam pengurusan FAM
    hanya tunggul kayu jer,,bila orang buat salah sikit baru nak berkokok,,,

    • setuju ngan ko selangor kita……..bagi la orang lain pulak pegang jawatan tu…ramai lagi orang yang lebih layak dari presiden FAM lani…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>