Louis van Gaal pengurus baru Manchester United

Louis van Gaal pengurus baru Manchester United

Manchester United semalam mengesahkan melantik Louis van Gaal sebagai pengurus baharu mereka untuk musim depan.

Pengumuman mengenai pelantikan pengendali skuad Piala Dunia 2014 Belanda itu dibuat menerusi satu kenyataan kepada media.

Van Gaal yang akan meninggalkan skuad kebangsaan negaranya selepas Piala Dunia di Brazil itu nanti bersetuju untuk mengikat kontrak bersama kelab gergasi England itu selama tiga tahun.

Selain itu, United juga mengesahkan Ryan Giggs akan menjadi penolong kepada van Gaal yang cukup berpengalaman termasuk pernah menjadi pengendali kepada Ajax Amsterdam, Barcelona dan Bayern Munich sebelum ini.

Pada usia 62 tahun, van Gaal juga pernah mencipta kejayaan besar di tiga negara dan beberapa kejohanan besar seperti Liga Juara-Juara Eropah dan Piala UEFA.

“Dengan pemilihan van Gaal, kami menganggap telah berjaya mendapatkan khidmat seorang pengurus yang cukup berkebolehan dalam sukan bola sepak ketika ini.

“Banyak pencapaian besar dicipta dalam kariernya dan kini tiba masa beliau memulakan episod baharu di Manchester United pula.

“Semua orang kini ghairah untuk memulakan fasa baharu dalam sejarah kelab ini. Rekod hebat beliau dalam memenangi kejuaraan liga dan piala di sekitar Eropah meletakkannya sebagai pilihan paling tepat untuk kami,” kata Naib Pengerusi Eksekutif United, Ed Woodward dalam kenyataan itu.

Pada masa sama, Woodward juga berbesar hati dan lega dengan langkah van Gaal memilih sendiri Giggs sebagai penolongnya.

“Hubungan Giggs dengan kelab ini selama dua dekad pastinya amat berguna buat van Gaal di samping memberi peluang kepada Giggs untuk belajar sebaik mungkin,” tambahnya.

Selain Giggs, van Gaal turut membawa masuk jurulatih penjaga gol Belanda, Frans Hoek dalam pasukan kejurulatihannya di samping pakar pencarian bakat, Marcel Bout sebagai penolong jurulatih.

“Menjadi impian saya untuk bekerja dalam Liga Perdana England ini. Apatah lagi menjadi pengurus kepada Manchester United iaitu sebuah kelab terbesar di dunia.

“Ia cukup membanggakan apabila saya dapat berada di kelab yang bercita-cita besar seperti ini. Saya juga ada cita-cita. Ayuh bersama-sama kita mencipta sejarah,” kata van Gaal.

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>