Liga Juara: Arsenal ke pusingan kalah mati

Arsenal vs Montpellier - Liga Juara Eropah
Arsenal vs Montpellier | Liga Juara Eropah

JARINGAN pertama Jack Wilshere sejak pulih daripada kecederaan panjang dan satu lagi gol menerusi Lukas Podolski memberikan Arsenal kemenangan 2-0 ke atas Montpellier semalam dan mengesahkan kemaraan ke pusingan kalah mati Liga Juara Eropah ketika baki satu perlawanan.

Podolski mempersia-siakan dua peluang terbaik untuk menjaringkan gol pada babak pertama ketika Arsenal mahu bangkit daripada kekalahan 0-2 kepada Schalke dalam perlawanan sebelum ini sebelum Gunners mengubah gaya permainan selepas rehat.

Pemain tengah, Wilshere memecah kebuntuan jaringan pada perlawanan di Stadium Emirates pada minit ke-49, menerusi percubaan jarak jauh.

Podolski kemudiannya memastikan tiga mata milik Arsenal menerusi sepakan voli 14 minit kemudian.

Arsenal mengumpul 10 mata untuk satu mata di belakang pendahulu Kumpulan B, Schalke yang mengalahkan Olympiakos 1-0, sekali gus memastikan Gunners layak ke pusingan kalah mati kali kesepuluh berturut-turut di bawah Arsene Wenger.

Wilshere kembali beraksi bulan lalu setelah pulih daripada kecederaan lutut yang menyebabkan dia tidak dapat beraksi selama 14 bulan.

“Saya gembira dengan prestasi Wilshere. Selepas sekian lama tidak beraksi, adalah menggembirakan apabila melihat dia kembali dengan prestasi hebat.

“Dia mengalami kesukaran pada awal permainan namun dia semakin mantap dan selepas menjaringkan gol, dia lebih yakin.

“Dia juga bertahan dengan baik, yang mana ia sesuatu yang menggembirakan kerana dia mampu melengkapkan bahagian tengah, dia bukan sahaja mampu beraksi pada bahagian pertahanan,” ujar Wenger.

Setelah tujuh musim tanpa sebarang kejuaraan, Wenger bangga kerana pasukannya meneruskan kemaraan dalam saingan elit peringkat kelab Eropah.

“Saya sangat bangga, ia bukanlah pencapaian glamor tetapi sukar untuk dilakukan. Jika anda lihat secara keseluruhan di Eropah, tidak banyak pasukan yang melakukannya.

“Kami memerlukan dua keputusan yang bagus, iaitu daripada kami sendiri dan perlawanan Schalke menentang Olympiakos dan kami berjaya memperolehinya, jadi sudah tentu kami gembira,” katanya.

Keputusan Liga Juara Eropah | Arsenal vs Montpellier | Arsenal lawan Montpellier | Arsenal 2-0 Montpellier

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>