David Moyes dipecat

David Moyes dipecat sebagai pengurus Man United

Manchester United pecat David Moyes selepas prestasi buruk pasukan

David Moyes akhirnya dipecat sebagai pengurus Manchester United selepas 10 bulan mengambil tanggungjawab penting itu daripada Alex Ferguson.

Pengumuman mengenai pemecatan Moyes dibuat menerusi saluran sosial Twitter United oleh pihak kelab pada Selasa.

“Manchester United mengumumkan bahawa David moyes telah meninggalkan kelab.

“Kelab ingin merakamkan ucapan terima kasih kepadanya kerana telah berkerja keras, jujur serta amanah dalam menjalankan tugas,” jelas United.

Berita mengenai pemecatan Moyes hadir sehari selepas laporan media British melaporkan mengenai penguguran jurulatih yang berasal dari Scotland itu.

Semasa mengendalikan United pada musim ini, jurulatih berusia 50 tahun itu hanya mampu meletakkan United di kedudukan ketujuh carta Liga Perdana Inggeris.

Dalam perlawanan terakhir, pasukan kendalian Moyes dikecewakan Everton 2-0 dan kekalahan itu menyebabkan United terpaksa melupakan aksi dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah untuk tahun depan.

Bekas pemain United yang merupakan penolong jurulatih ketika ini iaitu Ryan Giggs dan Nicky Butt akan diberikan tanggungjawab mengendalikan pasukan itu yang akan menentang Norwich City pada Sabtu ini.

Sementara itu, Jurulatih Belanda, Louis van Gaal antara nama yang disebut akan mengisi kekosongan yang ditinggalkan Moyes selepas kempen Piala Dunia Brazil pada Jun.

Bagaimanapun, Jurgen Klopp turut dikhabarkan bakal menjadi pengedali United untuk musim baharu.

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

One Response to David Moyes dipecat

  1. Akhirnya hengkang juga moyes huft…sayang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>