Bayern Munich Juara Treble 2013

Bayern Munich juara treble 2013

Pemenang Liga Juara-Juara Eropah, Bayern Munich menjadi kelab pertama di Bundesliga membolot tiga trofi sekali gus dalam satu musim selepas menumpaskan VfB Stuttgart 3-2 pada final Piala Jerman, awal pagi tadi.

Selepas menggondol trofi juara Eropah untuk kali kelima di Wembley, Sabtu lalu disusuli jurai Liga Jerman, Bundesliga dengan mencatat rekod 91 mata, Bayern melengkapkan trofi kejuaraany Piala Jerman untuk kali ke-16 pula.

Bayern pernah memenangi kejuaraan Eropah tiga musim berturut-turut pada 1970-an namun jurulatih Jupp Heynckes menamatkan khidmatnya dengan penuh gemilang untuk mencatat tiga kejuaraan sekali gus.

Pada perlawanan awal pagi tadi, penyerang Mario Gomez menyumbat masuk dua gol manakala gol kegita menerusi penalti Thomas Mueller.

Namun, Stuttgart cuba bangkit pada separuh masa dua menerusi tandukan penyerang Austria, Martin Harnik pada minit ke-71 dan satu lagi gol kira-kira 10 minit sebelum permainan tamat.

Minggu lalu, Bayern Munich muncul juara Liga Juara Eropah selepas menumpaskan satu lagi kelab Jerman, Borussia Dortmund 2-1 pada final di Stadium Wembley, England.

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>