Zambia Juara Piala Negara Afrika 2012

Zambia Juara Piala Afrika 2012
Zambia Juara Piala Afrika 2012

  • Zambia menang penentuan penalti 8-7
  • Ivory Coast kekal rekod tidak bolos

ZAMBIA muncul juara kejohanan bola sepak Piala Negara Afrika 2012 selepas menundukkan skuad pilihan Ivory Coast 8-7 menerusi sepakan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat tanpa jaringan pada perlawanan akhir, sebentar tadi.

Kejayaan julung kali itu buat Zambia selepas tumpas dalam dua kemunculan final piala berkenaan sebelum ini.

Tempoh 19 tahun selepas kemalangan kapal terbang yang telah mneyebabkan kematian 18 anggota pasukan mereka di Libreville, pasukan Chipolopolo telah kembali ke bandar Gabon untuk mencapai kemenangan terbesar dalam sejarah negara itu.

Ivory Coast hampir mencatat kejayaan dalam tempoh masa 90 minit tetapi sepakan penalti yang diambil kaptennya, Didier Drogba tersasar pada minit ke-70.

Zambia menguasai sebahagian besar perlawanan bagi melengkapkan kejohanan sensasi itu selepas bermula sebagai skuad bukan pilihan.

Tendangan penalti yang dramatik setelah akhir 120 minit masa perlawnan biasa menyaksikan Gervinho dan Didier Drogba terlepas sasaran sementara Stophira Sunzu menjaringkan gol kemenangan Zambia.

Zambia vs Ivory Coast [0-0:8-7] | Final Piala Afrika 2012

Perlawanan itu amat mengecewakan untuk Ivory Coast yang belum menang kejuaraan itu selama 20 tahun.

Zambia telah memulakan perlawanan dengan baik dan hampir-hampir mendapat gol pembukaan dalam minit kedua apabila Nathan Sinkala memberi rembatan kencang yang telah diselamatkan dengan baik oleh penjaga Ivory Coast Boubacar Barry.

Pengurus Zambia Herve Renard terpaksa menukar taktik pada minit ke 11 apabila pemain pertahanan Joseph Musonda cedera dan diusung keluar dalam tangisan.

Nyambe Mulenga telah menggantikannya tetapi rentak pasukannya tidak terjejas dengan tandukan Chisamba Lungu yang ridak jauh dari sasaran dua minit kemudian.

Ivory Coast yang mempunyai banyak pemain bintang melalui 30 minit sebelum mendapat peluang baik dari usaha Drogba yang telah memberi bola kepada Yaya Toure tetapi percubaannya dari jarak dekat gagal masuk.

Pada separuh masa kedua, Gervinho telah memberi Drogba peluang keemasan apabila dikasari Isaac Chansa dan Mulenga tetapi tendangan penalti Drogba jauh dari sasaran.

Pemain gantian Max Gradel terlepas sasaran untuk pasukan Elephants sebelum Christopher juga terlepas untuk pasukan lawan sebelum masa tambahan.

Selepas masa perlawanan biasa, tendangan penalti bermula hingga keputusan seri 7-7 sebelum tendangan Kolo Toure diselamatkan Kennedy Mweene.

Rainford Kalaba dan Gervinho terlepas sasaran dan Sunzu mengakhiri perlawanan dengan gol beliau.

Zambia Juara Piala Afrika 2012

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>