Final: Balotelli mampu musnah impian Sepanyol

Mario Balotelli

Penyerang Sepanyol, Cesc Fabregas mengakui Mario Balotelli adalah halangan terbesar buat Sepanyol untuk melakar sejarah.

Anak-anak buah jurulatih Vicente Del Bosque mempunyai hajat besar untuk menjadi pasukan pertama dalam sejarah Euro yang berjaya mengekalkan kejuaraan dua tahun berturut-turut.

Untuk menjadikan impian itu satu kenyataan, juara dunia dan Eropah itu perlu memikirkan jalan bagaimana mahu menghalang ‘ayam tambatan’ Itali (Balotelli) pada perlawanan pagi nanti.

Malah, bekas kapten Arsenal itu menegaskan, pemain Manchester City itu mesti disekat.

”Balotelli adalah seorang pemain yang hebat. Dia membuktikannya dengan menjaringkan dua gol pada separuh akhir menentang Jerman, sebuah pasukan yang kuat.

”Dia adalah ancaman, begitu juga (Antonia) Cassano dan penyerang-penyerang lain.

”Mereka juga memiliki ramai pemain berpengalaman di barisan pertahanan dan serangan yang rata-rata dibarisi pemain AC Milan, Inter Milan dan Juventus.

”Begitu juga barisan pertahanan Itali yang berpengalaman. Mereka tahu bila mahu menyerang dan bertahan.

”Paling istimewa mereka memiliki penjaga gol terbaik (Gianluigi Buffon) yang mempunyai sifat kepimpinan semula jadi. Nasib baik Sepanyol juga memiliki penjaga gol hebat, Iker Casillas.

”Saya berpendapat, kedua-dua pasukan memiliki kelebihan masing-masing dan sesiapa juga yang menang bermakna pasukan itu berhak,” kata Fabregas.

Sementara itu, pemain pertahanan Real Madrid, Sergio Ramos berkata, Sepanyol tidak gusar bertemu Itali, walaupun mengakui bimbang dengan serangan Azzurri.

”Apa sahaja yang berlaku esok, Sepanyol telah pun melakar sejarah walaupun menjadi impian kami untuk menang selepas usaha gigih untuk mencapai ke saat ini,” kata Ramos.

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>