Suku akhir: Paraguay singkir Brazil

SELEPAS kegagalan Argentina, Brazil menjadi pasukan pilihan yang kedua tersingkir daripada kempen Copa America 2011.

Juara bertahan, Brazil dikejutkan dengan kekalahan 0-2 kepada Paraguay pada aksi suku akhir di Stadium Ciudad de La Plata awal pagi semalam.

Kejayaan Paraguay ke atas Brazil itu hadir menerusi penentuan sepakan penalti setelah kedua-dua pasukan terikat tanpa jaringan sehingga tamat masa tambahan.

Ia merupakan kejayaan pertama Paraguay mara ke peringkat separuh akhir sejak kali terakhir melakukannya pada 1989 yang mana mereka turut layak ke pentas final.

Paraguay vs Brazil Copa America 2011

Pada aksi itu, penjaga gol Paraguay, Justo Villar dijulang sebagai wira apabila berjaya menyelamatkan dua sepakan pemain Brazil, Thiago Silva dan Elano.

Dua lagi sepakan Brazil yang diambil oleh Andre Santos dan Fred gagal disempurnakan.

Jurulatih Paraguay, Gerardo Martino berkata, Brazil sepatutnya memenangi perlawanan itu dalam tempoh 90 minit permainan sebenar.

“Brazil sepatutnya tidak berdepan kesukaran untuk memenangi perlawanan pada masa sebenar kerana mereka dilihat lebih banyak menguasai perlawanan.

“Namun inilah bola sepak. Kadang-kadang keputusan beginilah yang kita akan terima.

“Kami (Paraguay) tidak beraksi seperti mana yang kami kehendaki tetapi nasib masih memihak kepada kami,” kata Martino.

Sementara itu, harapan Brazil untuk meraih kejuaraan ketiga berturut-turut pada kempen Copa America kini sudah berkubur dengan kekalahan di tangan Para- guay itu.

Sebagai rekod, Brazil telah lapan kali memenangi kempen Copa America sebelum ini iaitu pada tahun 1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004 dan 2007.

“Ia pasti akan mengecewakan apabila kamu tidak mencapai seperti mana yang telah dirancang.

“Kami (Brazil) tewas di tangan pasukan yang masih belum memenangi kempen Copa America (Paraguay), namun kini mereka telah layak ke peringkat separuh akhir.

“Inilah bola sepak dan kami perlu belajar bagaimana caranya untuk mengelakkan perkara-perkara seperti ini berlaku,” kata jurulatih Brazil, Mano Menezes.

Info Bola Sepak Terus ke Emel Anda
Pastikan anda tidak ketinggalan post-post yang menarik di sini! Sertai mailing list kami dan semua post akan dihantar terus ke email anda!.
We hate spam. Your email address will not be sold or shared with anyone else.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>